Crvenilo i opekline nisu poželjne

Imamo vodič za odabir kreme za zaštitu od sunca i 21 proizvod koji će vam biti najbolji partneri za ljeto

U našim kozmetičkim torbicama trebala bi se uvijek nalaziti krema za zaštitu od sunca, pogotovo u ovim proljetnim i ljetnim mjesecima. Najvažnija stavka kod izbora odgovarajuće kreme nije samo zaštitni faktor, nego i sastav koji može uključivati kemijske ili mineralne filtere. Kako bismo vam pomogli u odabiru, razjasnili smo razliku između njih i odabrali nekoliko bez kojih ne treba izlaziti iz kuće.

Iako odavno znamo da nam je zaštita od sunca potrebna tijekom cijele godine, nerijetko se toga sjetimo onda kada sunce postane toliko neizdrživo pa nam sine kako bismo se ipak mogli namazati. Na tržištu postoji nebrojeno puno krema sa zaštitnim faktorom, ali bitno se razlikuju po sastavu i vrsti filtera koji djeluju na drukčiji način.

Razlika između kemijskih i mineralnih filtera

Takozvane 'SPF kreme' dijele se na one s kemijskim i mineralnim filterima. Kemijski filteri upijaju se u dublje slojeve kože, apsorbirajući UV svjetlost te pretvarajući je u toplinu koja se potom oslobađa kroz kožu, dok se oni mineralni upijaju samo u površinu kože, odnosno 'sjede' na njoj te se ponašaju kao štit, odnosno odbijaju UV zrake.

Neki od poznatijih kemijskih filtera su oxybenzon, octinoxat, octisalat i avobenzon, iako postoje i oni novijih generacija poput tinosorba S, M, uvinula A i sličnih koji su efikasniji i fotostabilniji. Što se tiče mineralnih, postoje samo dva - titanijev dioksid i cinkov oksid.

Koje izabrati?

Unsplash

Kemijski filteri često su na lošem glasu zbog uvjerenja da izazivaju rak, osip, alergije ili crvenilo, no današnje kreme s kemijskim filterima sadrže puno finije sastojke nego one prije, primjerice, 20 godina. Isto tako, kreme s kemijskim filterima obično su laganijih, nemasnih tekstura pa puderi na njih sjedaju kao od šale, no morate pričekati barem 20 minuta prije nego počnu djelovati.

No, ako imate osjetljivu kožu, možda su za vas ipak bolji izbor mineralni filteri. Oni djeluju čim ih nanesete te je na direktnom suncu njihova zaštita dugotrajnija od one koju pružaju proizvodi s kemijskim filterima. Njihov jedini nedostatak je taj što su gušći i obično ostavljaju bijeli trag kada se koža namoči ili ako se oznojite. Za potpunu zaštitu potrebna je veća količina proizvoda nego kod krema s kemijskim filterima, kako sunčeve zrake ne bi probile između molekula minerala. Također, mnogi brendovi kombiniraju kemijske i mineralne filtere za još bolju zaštitu jer neke mineralne kreme ne osiguravaju dovoljnu zaštitu od UVA zraka.

Koje god filtere izabrali, još jednom je važno napomenuti da je bolje koristiti bilo koju zaštitu nego nikakvu. Za zaštitu osjetljive dječje kože ipak su najbolji izbor kreme s mineralnim filterima, dok će kemijski filteri biti bolji onima koji ne vole mastan trag na koži. Svakako testirajte različite kreme jer ćete tako najbolje vidjeti koje vam najbolje odgovaraju. Ako primijetite bilo kakvo crvenilo, žarenje ili zatezanje, odmah prekinite s upotrebom.

Kreme s kemijskim filterima

Kreme s mineralnim filterima

Kreme s kombiniranim filterima

Linker
19. travanj 2024 07:10