Getty Images
za sve koji žele zdravo smršaviti

Istražili smo popularne dijete i izdvojili one koje vam neće ugroziti zdravlje

Koncept zdrave prehrane u kombinaciji s vježbanjem osnova je svih danas popularnih dijeta - američka trenerica Jillian Michaels osmislila je program koji ubrzava metabolizam, Dankinja Suzy Wengel najlakši program mršavljenja, a Japanka Sumiko Watanabe - jutarnju banana dijetu.

Pjevačica Indira Levak u posljednje vrijeme izgleda bolje nego ikad: izrazito je vitka, izduženih mišića i čvrsta. U čemu je tajna?

- Moj suprug Mirek stručnjak je za bodybuilding pa vježbam prema njegovu programu intervalnog treninga u kombinaciji s vježbama istezanja, onima u kojima koristim težinu vlastitog tijela i sprave. Svako jutro vježbam barem jedan sat, a onda popijem proteinski napitak. Redaju se potom proteinski obroci od piletine, zrnatoga sira, ribe, malo rižinih krekera, povrća i koja jabuka... No, nema smisla detaljizirati jer svatko treba slijediti svoj program prehrane i vježbanja. Ja sam sretna žena, pa i zato što imam osobnog trenera i nutricionista - kaže pjevačica koja u 46. godini napokon izgleda kako bi htjela.

Spica / Zagreb 17.09.2019. / foto: Maja Jurovic /  Indira Levak ex Vladic
Maja Jurović
Indira Levak

Koncept pravilne prehrane - a ne odricanja od hrane - u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću osnova je svih danas popularnih dijeta. Podržava to i slavna američka fitnes trenerica Jillian Michaels, s kojom svakoga dana vježbaju milijuni ljudi, pa je u knjizi “Master Your Metabolism” ustvrdila da određena nezdrava hrana može poremetiti hormonsku ravnotežu - zbog čega se kilogrami gomilaju, a mršavljenje je izrazito teško. Michaels smatra da prehrana temeljena na kvalitetnim bjelančevinama, složenim ugljikohidratima i zdravim mastima - uz vježbanje i dovoljno sna - ubrzava metabolizam. Preporučuje organsku hranu ili, kako slikovito kaže, “samo ono što je imalo majku ili je izraslo iz tla”. Njezin plan prehrane podijeljen je u tri koraka – makni, dodaj, uravnoteži - a jesti se smije samo do 21 sat.

ATLANTIC CITY, NJ - SEPTEMBER 22:  Jillian Michaels during the Get Physical training event at the Showboat Atlantic City on September 22, 2012 in Atlantic City, New Jersey.  (Photo by Donald Kravitz/Getty Images)
Getty Images
Jillian Michaels

Maknuti treba sve namirnice koje utječu na hormone, dakle rafinirane žitarice, umjetna sladila i boje, konzervanse i hidrogenizirane masti. Dodati orašaste plodove, sjemenke, bobice, organsko meso i mliječne proizvode. Uravnoteženje znači - jesti svaka četiri sata, a porcija treba sadržavati 40 % ugljikohidrata 30 % proteina i 30 % masnoća. I - od stola ustaješ sit. Ovaj plan kompilira već poznate metode, no Jillian Michaels ga kombinira s novim programom tjelesne aktivnosti: nedavno je objavila video “30 Day Shred”’ s 20-minutnim vrlo intenzivnim vježbama, koje pomažu da se u mjesec dana smršavi do devet kilograma.

Asa-banana diet ili “jutarnja banana dijeta” idealna je za one kojima je šetnja gradom vrhunac rekreacije. Smislila ju je japanska farmaceutkinja Sumiko Watanabe kad joj se udebljao suprug Hamachi, inače doktor kineske medicine. Svaki dan treba početi zrelim bananama bez ikakvih dodataka i vodom sobne temperature. Za ručak i večeru jede se po želji, ali treba polako žvakati i zaustaviti se kad se postigne 80-postotna sitost. Kada je to? Onda kad bi se još moglo ugurati nekoliko stotina kalorija, zato što mozak kasni čak 20 minuta s javljanjem želucu da je pun! Osnovno je jesti što više voća, kontrolirati osjećaj gladi, preskočiti desert nakon ručka, ali pojesti nešto slatko poslije podne te večerati najkasnije u 20 sati. Zabranjeni su samo sladoled, mliječni proizvodi i alkohol, a od pića je uz jelo dopuštena samo voda sobne temperature. Čaj i kava smiju se piti između obroka. Za ručak i večeru preporučuje se riža, no moguće ju je zamijeniti kuhanim krumpirom te pečenim ili kuhanim povrćem. Uspjeh ovisi o smanjenom broju kalorija i ne može se postići brzo, ali je prehrana zdrava i lako se primjenjuje. Uostalom, suprug gospođe Watanabe smršavio je 17 kilograma, pa je u Japanu zavladala pomama za bananama.

Za Scandi sense kažu da je najlakša i najzdravija dijeta za mršavljenje. Smislila ju je Dankinja Suzy Wengel (41), direktorica biotehnološke tvrtke koja je s njom uspjela smršavjeti 40 kilograma i tu težinu održava već osam godina. U toj dijeti nema vaganja, proučavanja i zbrajanja kalorijskih vrijednosti namirnica. Potrebna je samo vlastita šaka, koja je mjerna jedinica za hranu.

Press
Suzy Wengel omršavila je 40 kilograma i o svom iskustvu napisala knjigu

Za jedan obrok potrebne su četiri šake, od čega se dvije pune povrćem, jedna bjelančevinama i jedna ugljikohidratima. Kilogrami se tope prirodno, zdravo i brzo, a tijelo dobiva sve potrebne hranjive sastojke pa sa salom nestaju i kroničan umor, aritmije i brojne alergije. “Vaganjem” šakom žena za tri obroka izmjeri ukupno 1500, a muškarac 2000 kalorija. Ono što se ne mjeri šakom su masti, kojih po obroku treba 1 do 3 žličice, najbolje maslinova ili ulja repice, ali treba uračunati i one iz orašastih plodova, sjemenki, majoneze... Svi su začini dopušteni, treba popiti litru i pol vode na dan, umjereno uživati u crnoj kavi i dijetalnim bezalkoholnim pićima, popiti samo čašu vina ili piva, a zaboraviti jača alkoholna pića. Kako u dijeti Scandi Sense nema zabrana, dopuštene su i izuzetno malene količine slatkiša, kolača, sladoleda...

Suzy Wengler er kostvejleder, foredragsholder og medejer af Center for Vægttab & forfatter til Sense bøgerne
Les Kaner
Hrana se mjeri šakama, a jedan obrok sastoji se od 4 šake ili 1500 kalorija za žene te 2000 kalorija za muškarce

A kako izgleda jedan obrok? Potrebu za ugljikohidratima najbolje je zadovoljiti povrćem. Zdravi izvori bjelančevina su meso, riba, školjke, jaja, nemasni sirevi i mahunarke, pa se trebaju naći u barem dva obroka svakoga dana, a tko redovito vježba, treba ih jesti po šaku i u trećem obroku. Preostaje još napuniti jednu šaku ugljikohidratima, dakle kruhom, tjesteninom, krumpirom, rižom ili žitaricama kakve mnogi jedu za doručak. Ovdje spada i voće, koje je slatko, pa tko želi ubrzati mršavljenje, mora četvrtu šaku, osobito navečer, zamijeniti jednom šakom povrća ili s pola šake bjelančevina.

Linker
24. travanj 2024 22:42