Getty Images/iStockphoto
AVOKADO

Još jedan razlog da omiljeno tropsko voće postane dio vašeg doručka

Tropsko voće koje je već nekoliko godinama omiljena namirnica, osobito kada je u pitanju fotografiranje obroka za Instagram, sada je dobilo još jedno znanstveno odobrenje, ali i opravdanje da ga jedete svakodnevno.

Uz sve poznate prednosti, znanstvenici su avokadu dodali još jednu: postoje "zadovoljavajući klinički dokazi" da pomaže u liječenju metaboličkog sindroma te gubitku viška kilograma. Metabolički sindrom je skupina metaboličkih poremećaja kao što su nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak, a koji u kombinaciji povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i moždanog udara. Najbolji način za borbu protiv metaboličkog rizika je uravnotežena prehrana, a prema novom osvrtu, objavljenom u magazinu Phytotherapy Research, avokado bi trebao biti njezin sastavni dio.

Tim znanstvenika je skupio sva prijašnja istraživanja koja su se bavila utjecajem voća na metaboličko znanje i zaključio da avokado ima najjači utjecaj na razinu lipida, odnosno kolesterola. Jedno od njih pokazalo je značajno smanjenje LDL kolesterola nakon samo jednog tjedna prehrane bogate avokadom, kojem često tepaju da je superhrana. U velikom broju istraživanja zaključeno je i da ima pozitivan utjecaj na krvni tlak, a istaknut je i njegov utjecaj na gubitak kilograma. Istraživači su nastavili s istraživanjem njegovih prednosti za zdravlje, ali i bez toga avokado "rastura" gastronomijom već neko vrijeme.

Najpopularniji je u kombinaciji s tostom i jajima, obavezan je sastojak za umak guacamole, a odlično "stoji" salatama i smoothiejima. Njegovu neizbježnost i popularnost dokazuju čak dva restorana otvorena ove godine, a u kojima je on glavni sastojak svakog jela. Amsterdamski restoran The Avocado Show je otvoren u veljači, a New York je svoju verziju, pod nazivom Avocaderia, dobio prije par tjedana. U svakom slučaju, ako ste ljubitelj tog tropskog voća, to su restorani koje morate posjetiti, a u slučaju da pripadate "klubu mrzitelja" postoji i restoran čiji su voditelji podjednako zasićeni tom popularnom namirnicom - novootvoreni londonski restoran Firedog zabranio je avokado na svojem meniju.

Weekend treats (by @healthyeating_jo) #theavocadoshow #amsterdam #almostopen

Objavu dijeli The Avocado Show (@theavocadoshow)

Linker
18. travanj 2024 05:46