PRIJE GODIŠNJEG ODMORA

Kako do zdrave zlaćane boje koja traje: Pronašle smo 9 proizvoda za uspješnu sezonu na suncu

  • 08.07.2019. u 11:59

  • Autor:
    • Korana Marović

Vrijeme prije odlaska na godišnji odmor posvetite njegujućim aktivnostima iznutra i izvana, kako bi koža postala idealna podloga za stvaranje zdrave zlaćane boje koja traje.

Specijalizirani proizvodi i pravilni izbor namirnica - to je recept za uspješnu sezonu na suncu, barem što se tiče tena. Pritom, pilingiranje je ključni korak prije prvog sunčanja jer nakupljene stanice mrtve kože rezultiraju preplanulošću u mrljama. Osim toga, obvezan je i hidratantni losion ili krema, a ono što će pridonijeti preplanulosti svakako su proizvodi s beta karotenom, biljnim pigmentom koji pronalazimo u narančastom i crvenom voću i povrću, dominantno u mrkvi. Baš kao i likopen, crveni pigment iz rajčice, bogat je antioksidans koji tijelo štiti od slobodnih radikala i preuranjenog starenja.

Prehrana bogata takvim namirnicama može se pojačati korištenjem suplemenata beta karotena ili vitamina D. Za kraj, važno je uložiti u dobar proizvod za sunčanje. Iako UVB zrake stimuliraju stvaranje vitamina D i dnevna doza se ostvaruje već u pet minuta na suncu, bitno je odabrati proizvod ne samo sa zaštitnim faktorom, već i filterom za UVA i UVB zrake, kako bi se spriječio rizik od malignih promjena na koži.

Popularan izbor na tržištu su takozvani clean beauty preparati za sunčanje, koji koriste minerale kao zaštitu od sunca i pritom ne začepljuju pore niti izazivaju alergijsku reakciju, kao i proizvodi s dodatnim anti-age učinkom. Najbolji ten postiže se ustvari sa što manje vremena provedenog na plaži; bitno je ispuniti dnevnu dozu sunčanja (koja je od jednog do tri sata) i uzimati velike pauze u hladu, kako bi se spriječilo crvenilo, ali i dopustilo postupno razvijanje preplanulosti. Uz uzastopnu hidrataciju, novi brončani ten će i potrajati.

Čarobno zlatno suho ulje za lice, tijelo i kosu 119,90 kn OLIVAL

Huile Prodigiuse Florale suho ulje za lice, tijelo i kosu, 196 kn NUXE

Ružin maslac za tijelo, 119 kn NIKEL

Sunlove Skin+kapsule za zaštitu kože prije sunčanja, 121,50 kn ALMAGEA

100% SPA Pure Coconut tonik za osvježavanje te hidrataciju lica i tijela, 49,99 kn AFRODITA

Beta Carotene kapsule 135,54 kn SOLGAR

Contour Body Treatment ulje za omekšavanje i toniranje tijela, 425 kn CLARINS

Pure Jasmin Gentle Exfoliating Cream nježna piling krema za tijelo s morskom soli, 199,80 kn APIVITA

Frangipani Monoi Salt Glow piling za tijelo s hibiskusom, 347 kn ELEMIS