Instagram
priprema za jesen

Kosa i koža nakon ljeta žude za njegom: Imamo top 5 ulja koja će im vratiti sjaj i mekoću

Ljeto je uskoro iza nas, a vama je ostao divan preplanuli ten. Ipak, nemojte se zapustiti jer, iako koža izgleda sjajno, a ten čišće, kosa i koža zapravo su izmoreni od morske vode i jakog sunca pa joj za jesensku sezonu itekako treba obnova i dobra priprema. Jesen sa sobom nosi i novu, 'pojačanu' beauty rutinu pa na red dolaze i saveznici u ljepoti - ulja.

Nakon ljeta kožu i kosu je potrebno nahraniti i pripremiti za jesensko razdoblje kada je podložna sušenju, pucanju i dehidraciji. Posljedice ljeta koža je osjetila, a najlakše joj možete pomoći kroz njegu s ljekovitim uljima.

Mekana, svilenkasta i podatna koža, ali i kosa su ono za čime težimo, a kao u tom cilju saveznici su nam ulja, od arganovog, divlje ruže, badema ili kokosa. Nerafinirana i hladno prešana ulja najbolja su za njegu i poželjno ih je koristiti jer takva ulja čuvaju svoje ljekovite sastojke. S ovih pet nećete pogriješiti ako ih uključite u svoje beauty rituale - samoslatlno ili u kombinaciji s preparatima, priuštite si tetošenje uz ulja barem jednom na tjedan.

Arganovo ulje

Za njegu kože nakon sunčanja arganovo ulje je jedno od najboljih. Odlično je za ten i za kosu jer vraća sjaj i mekoću. Izvor je vitamina E, sadrži različite zasićene i nezasićene masnoće te je bogato karotenom. Idealno je za njegu umorne i suhe kože kojoj će vratiti vlagu, a poznato je i kao saveznik kod borbe s ožiljcima, ekcemima i suhim vlasištem. Njeguje suhu kosu, sprečava perut i izlučivanje sebuma te je odličan za njegu ispucalih vrhova. Ublažava i bore, pomaže kod upalnih bolesti, opeklina i nadražene kože.

Unsplash

Ulja badema

Bademovo ulje univerzalan je pomoćnik za svaki tip kože, kao i kose. Odlično je za njegu suhe i osjetljive kože te će smiriti upale, opekline i psorijazu, a kako iznimno dobro vlaži kožu, koristi se i u prevenciji nastajanja bora. Vitamin A zastupljen u bademovom ulju potaknut će rast kose i spriječiti njezino pucanje i opadanje. Nježno je pa se može koristiti i za skidanje šminke, a možete nekoliko kapi dodati svojoj dnevnoj kremi. Uz kosu i kožu, spasit će i slabe nokte sklone pucanju.

Kokosovo ulje

Dobrobiti kokosovog ulja dobro su poznate i ono se u beauty rutini koristi kroz cijelu godinu. Potiče zacjeljivanje kože, pruža hidratizaciju i smiruje upalne reakcije kože, a uz to ima i antibakterijsko djelovanje. Može se koristiti kao regenerator ili maska za kosu - umasirajte ga na vlasište i dužinu cijele kose, zamotajte u ručnik na minimalno pola sata i zatim isperite - kosa će vam biti zahvalna. Pripazite kod njege lice - kokosovo ulje može začepiti pore pa izbjegavajte korištenje na licu ako imate problematičnu kožu.

Instagram

Ulje makadamije

Ovo ulje bogato je proteinima koji odlično djeluju na kosu, kožu i nokte, te je obogaćeno vitaminima A i E te antioksidansima koji sprječavaju gubljenje vlage, hrani, a ne masti kosu je odlično u borbi protiv perutanja vlasišta. Isto tako će djelovati i na kožu lica, spriječit će nastanak bora, smanjuje znakove starenja kože i neće začepiti pore pa je pogodni za svaki tip kože.

Ulje jojobe

Ljekovita svojstva ovoga ulja su poznata i već je dugo vremena dio prirodne njege kože i kose. Odlično je za liječenje upalnih stanja pa je za njegu nakon ljeta odličan izbor. Brzo se upija u kožu, ostavlja je mekanom i hidratiziranom, a čini čuda i za ispucane usne. Jojobino ulje pogodno je i za masni tip kože te se koristi za liječenje akni i problematične kože lica. Također, pogodno je za skidanje šminke, a usput će ojačati i trepavice. Male količine su sasvim dovoljne, kosu će održati sjajnom i zdravom - nekoliko kapi dodajte u regenerator, a prije sušenja kose nekoliko kapi možete utrljati na vrhove kako bi se spriječilo isušivanje.

Linker
18. travanj 2024 08:34