Getty Images/iStockphoto
KRALJ PREPARATA

Mirisom će vas podsjećati na ljeto, a koža i kosa zbog njega će ponovno zablistati

Jedno od najcjenjenijih ulja u kozmetičkoj industriji neupitno je ono kokosovo koje je posljednjih šest godina prisutno u svakoj kozmetičkoj torbici, a donedavno je bilo iznimno cijenjeno i u kuhinji. Ipak, šuška se da ipak nije toliko zdravo koliko se pričalo, ali to ne znači da ga morate u potpunosti izbaciti iz svojeg doma.

Smatralo se da ekstradjevičansko kokosovo ulje blagotvorno djeluje "iznutra" jer organizmu daje brzu energiju, ali čini se da nije sve tako pozitivno. Naime, prošlog je mjeseca American Heart Association objavio da kokosovo ulje u hrani može biti loše za kolesterol. Ipak, i dalje se smatra da je izuzetno korisno "izvana" tako da ga bez problema možete prenamijeniti za njegu suhe kose i kože.

Kokosovo ulje je bogato vitaminom E te kaprilnom i kaprinskom kiselinom koje mu daju snažna antioksidativna svojstva. Obnavlja lipide u epidermi te ostavlja kožu hidratiziranom i mekom. Zbog svih tih svojstava izrazito se preporučuje njegovo korištenje ljeti, ali problemi sa suhom kožom nastavljaju se i nakon godišnjeg odmora.

Popularnost kokosovog ulja

Sastojak koji apsolutno svi žele doživio je svoju popularnost, između ostalog, i zbog toga što se radi o prirodnom proizvodu pristupačne cijene koji je pogodan za sve tipove kože. Naravno, oni s osjetljivijom bi trebali pripaziti i najprije ga isprobati na manjem dijelu lica, ali većini odgovara jer se radi o antibakterijskom preparatu koji sadrži odlične sastojke poput vitamina E.

Za što sve koristi?

Osim neodoljivog mirisa kokosa koji će vas podsjećati na ljeto i u najkišovitijim jesenskim danima, kokosovo ulje vrlo je jednostavno za korištenje i brzo pokazuje rezultate. Odlično je za skidanje make-upa i čišćenje lica, a ako ga želite koristiti i za hidrataciju - nanesite ga navečer, jer će ujutro otežavati nanošenje make-upa.

EOS balzam s kokosovim mlijekom Topshop (7 funti); OleoTherapy ulje kokosa (43,90 kn)

Za sve one koji imaju problema s jako suhom kožom tijela najbolje rješenje je kupka s malo kokosovog ulja, ali morate pripaziti da ne pretjerate kako ne biste iz kupke izašli masni. Isto tako, odlično je za jače isušene dijelove kože poput onih na laktovima i koljenima, a umirit će kožu u slučaju ekcema, ugriza kukaca i opeklina od sunca.

Mlijeko za tijelo s kokosom Biobaza (39,90 kn); CURLY WURLY šampon koji će ukrotiti kovrče Lush (116 kn); Gel za tuširanje L'Occitane (120,50 kn)

Kokos je i idealan sastojak u proizvodima za kosu jer je dubinski vlaži zbog visokog udjela vitamina E te se smatra jednim od najboljih u njezi kose. Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama poput laurinske i linolenske kiseline, mineralima i vitaminima i pravi je multitasker – oporavlja oštećenu kosu, dugo ju hidratizira, dobro je protiv prhuti te pospješuje rast kose.

Kupka za kosu Kérastase (175 kn); Hranjivi šampon za suhu kosu L'Oreal (94 kn); Gel za tuširanje s kokosom Urtekram (45,90 kn)

Linker
18. travanj 2024 21:14