SIRTFOOD

Pippa Middleton: Dijeta prije vjenčanja godine koja bi mogla biti opasna

Vjenčanje koje okupira britansku javnost sve je bliže: krajem mjeseca udaje se sestra vojvotkinje Catherine, a za taj važan dan priprema se tjelovježbom, ali i dijetom koju brojni nutricionisti ne bi preporučili.

Osim što redovito posjećuje KX Gym, luksuzni fitness centar u Londonu gdje ne propušta 75-minutni pilates, Pippa Middleton ništa ne želi prepustiti slučaju kako bi na dan vjenčanja izgledala baš onako kako priželjkuje pa se "uhvatila" Sirtfood dijete. Radi se o režimu prehrane koji je lani osvojio brojne zvijezde, među kojima i britansku pjevačicu Adele, a namijenjen je brzom gubljenju kilograma. Ime dijete dolazi od preporučenih namirnica, a to su one bogate sirtuinima, tipom proteina koji štiti stanice u tijelu od odumiranja i upala. Na popisu poželjnih se nalaze sastojci kao što su kakao, kava, kelj, jagode i crveno vino, a najbolji je odabir za aktivne osobe koje se žele riješiti nekoliko kilograma i nastaviti graditi mišićnu masu.

Profimedia, FameFlynet UK
Pippa Middleton voli trčati sa svojim kućnim ljubimcima

Iako na prvu zvuči sasvim bezazleno, Sirtfood dijeta se odvija u dvije faze i tu, kako nutricionisti naglašavaju, nailazimo na problem. Za vrijeme prve faze, koja traje sedam dana, u prva tri dana se smije unijeti samo 1000 kalorija: to se postiže sa zelenim sokovima i "jednim jelom bogatim Sirtfood namirnicama". Ostatak tjedna se preporučeni unos penje na 1500 kalorija. U drugoj fazi, koja traje 14 dana i koju nazivaju "održavanje", dnevni meni uključuje tri obroka bogata namirnicama sa sirtuinima i jedan zeleni sok.

Mnogi se slažu da je ta dijeta učinkovita zbog svojeg restriktivnog karaktera, samo je pitanje vremena kada će se kilogrami kojih se na taj način riješimo - vratiti. Osim toga, nije zdravo unositi manje od 1200 kalorija dnevno, osobito u kombinaciji s napornom tjelovježbom, a yo-yo efekt koji neminovno prati takve dijete ugrožava naše zdravlje. Stalno mršavljenje i debljanje može ugroziti zdravlje srca, poremetiti metabolizam, istresirati tijelo i povećati rizik od upala. Umjesto toga, najbolje je održavati stalnu, zdravu prehranu s različitim voćem, povrćem i proteinima svaki dan te redovito vježbati.

Pippa Middleton, sister of the Duchess of Cambridge, goes for a run outside her London home a day after she announced her engagement to financier James Matthews., Image: 294647522, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Linker
15. travanj 2024 05:55