Profimedia, Caia Image
OSAM SAVJETA

Skidate kile prije ljeta? Ove dijete trebate izbjegavati u širokom luku

Ljeto nam je pred vratima pa su mnogima razno razne dijete prvo što pomisle kada se požele riješiti viška kilograma, ali toliko je različitih opcija da ne znaju kojoj da se okrenu.

Od toliko ideja čak i zvijezde koje su u zavidnoj formi ostaju u nedoumici koji način prehrane je najbolji za ostanak u dobroj formi. Upravo zbog toga je portal Marie Claire s nutricionistima izdvojio savjete prema kojima možete prepoznati radi li se o dijeti koja će dugoročno biti dobra za vaše zdravlje ili, pak, je trebate zaobići u širokom luku.

Morate biti strpljivi

Dobre dijete ne promoviraju gubitak veći od jednog do dva kilograma tjedno. Ako izgubite više od dva kilograma na tjedan nakon drugog tjedna pridržavanja dijete, vjerojatno gubite mišiće, a ne salo – poručio je Nigel Penny, predavač na Nutritional Science na Birmingham City Universityju.

Smanjuju unos šećera, a ne masti

- Mnoge od novih i boljih dijeta savjetuju izbacivanje šećera iz prehrane umjesto masti. Tijelo skladišti višak šećera – pronađen u škrobnim ugljikohidratima kao što su tjestenina i kruh – kao masti i zbog toga treba ograničiti njegov unos. S druge strani, masti će nas zasititi i nužne su za zdravlje, a ako ograničimo njihov unos pojavljuju se umor i osjećaj gladi kao posljedica - izdvaja Marisa Peer, autorica "You Can Be Thin: The Ultimate Programme to End Dieting…Forever".

Doručak je prioritet

Kvalitetan doručak je ključan: svaka dobra dijeta će savjetovati da dan započnete s kvalitetnim proteinima, dovoljno dobrih masti i ugljikohidrata. Neki od odličnih odabira su jaja i kruh, ali ne pšenični, te zobene pahuljice s bobičastim voćem i sjemenkama.

Promoviraju redovite obroke

Svaka uspješna dijeta će naglašavati važnost redovitih, planiranih obroka i međuobroka kroz dan, a ne njihovo preskakanje.

Predlažu promjenu životnog stila

Uspješni planovi za gubitak kilograma moraju biti realistični i poticati trajne promjene u životu, a ne oslanjanje na različite formule i prahove ili posebnu hranu i uređaje, koji će dati samo privremene rezultate.

Radi se o balansu

Kada su dobre dijete u pitanju, sve će skupine hrane biti prisutne. Balansirana prehrana koja uključuje različite namirnice je osnovna. Promoviranje konzumiranja samo jedne određene "čudotvorne" hrane ili predlaganje izbjegavanja namirnica iz određene grupe će dovesti do neuravnotežene prehrane.

Zaboravite na brojanje kalorija

Brojanje kalorija je jako zastarjeli koncept i dokazano je da nije efektan način gubitka kilograma. Konzumiranje muffina s malo masti i kalorija i kave s mlijekom će na kraju dovesti do više kilograma od obroka s jajima i šalicom čaja. Nije važno samo koliko jedete, već i što jedete.

Potiču aktivnosti

Ne postoji dijeta zbog koje se aktivnost mogu u potpunosti isključiti. Tjelovježba i kretanje su općenito dobre za cjelokupno stanje organizma pa se treba držati onih dijeta koje će uz određene prehrambene navike savjetovati i povećanje fizičke aktivnosti.

Linker
24. travanj 2024 07:13