Getty Images for IMG
SAMO ZDRAVA PREHRANA

Večera u dva popodne i ostale dijete koje nutricionisti ne bi preporučili

Rana večera - i to ona u dva sata popodne - može pomoći u rješavanju viška kilograma.

Prvo testiranje Early Time-Restricted Feeding pokazalo je da taj način prehrane pomaže u obuzdavanju apetita te povećava mogućnost sagorijevanja masti. Kod eTRF posljednji obrok u danu je onaj sredinom poslijepodneva, nakon čega slijedi post - sve do idućeg jutra i doručka.

- Ako jedemo unutar kraćeg vremenskog okvira od onog na koji smo inače navikli, povećat će se sposobnost tijela da sagorijeva masti i proteine - tvrdi Courtney Peterson koja je vodila istraživanje pri Pennington Biomedical Research Centeru. Dakle, ako doručkujemo u osam ujutro, a večeramo u dva popodne te nakon toga slijedi 18 sati posta tijelo će sagorijevati više masti te će održavati razinu apetita ujednačenijom kroz dan. Odnosno, vrlo rana večera ili čak i njezino preskakanje mogu biti učinkovitiji u borbi s kilogramima od preskakanja doručka.

- Ovi rezultati sugeriraju da vrijeme u kojem jedemo kroz dan stvarno utječe na naš metabolizam – izjavio je Dale Schoeller, glasnogovornik The Obesity Society i dodao kako će dodatna istraživanja dati kompletnu sliku o tome na koje načine ova inovativna metoda može najbolje prevenirati i tretirati pretilost.

Nova dijeta osobito će se svidjeti onima koji vole jesti što god žele i osobito uživaju u doručcima, ali nemojte se začuditi ako vas mnogo prije budilice probudi kruljenje želuca. S obzirom na to da se radi o vrlo neobičnoj dijeti, prisjetili smo se nekih bizarnih, koje su čak i slavne dame prihvatile, a koje - čisto zbog zdravlja - ne bismo preporučili.

Detoks dijeta sokovima

Nema ništa čvrste hrane – samo sokovi. Neki programi predviđaju pijenje šest sokova od voća i povrća kroz dan. Te dijete se pridržava Viktorijina anđelica Adriana Lima prije revija – devet dana pije samo sokove. S obzirom na to da vam ta dijeta brani unos bilo kakve čvrste hrane, pomaže vam da unosite manje kalorija bez da morate pratiti neka komplicirana pravila. Ona može biti korisna za pročišćavanje organizma – bogata je tekućinom pa hidrira, potiče probavu, i njome se unose vitamini i minerali. Ipak, nje se smijete pridržavati najviše tjedan dana i nije namijenjena dugoročnom skidanju kilograma.

Dijeta s dječjim kašicama

Uz jedan normalan, uravnotežen obrok dnevno smijete pojesti 14 malih porcija dječje hrane, a tu dijetu prihvatile su brojne holivudske zvijezde među kojima je i Jennifer Aniston. Ipak, britanska nutricionistkinja Janine Fahri upozorila je da se dječja hrana s razlogom tako naziva – djeca i odrasli nemaju iste prehrambene potrebe. Iako većina nutricionista stalno naglašava da kroz dan treba uzimati više manjih obroka, 14 zvuči malo pretjerano.

Dijeta s plavim lećama

Pravilo te dijete je da za vrijeme obroka nosite naočale s lećama plave boje. Temelji se na ideji da je hrana crvene i žute boje najprivlačnija, dok plavu ne povezujemo s njome zbog čega će nam ona izgledati manje privlačno. Iako ne zvuči kao nešto što djeluje, nema nikakvih teških zdravstvenih posljedica koje biste si njome mogli prouzročiti – poručio je nutricionist Charlie Seltzer i preporučio je svima kojima nije problem doručkovati, ručati i večerati s plavim naočalama na licu.

Čišćenje aktivnim ugljenom

Svojoj redovitoj prehrani dodajete napitak s aktivnim ugljenom. Iako su sve njegove dobrobiti vrlo dobro poznate – tijelo ga ne apsorbira, već se za njega vežu toksini te čisti tijelo od svih nezdravih stvari koje unesemo hranom. Ali Seltzer naglašava da redovitom upotrebom možemo gubiti i hranjive tvari, a uostalom naša tijela su poprilično dobra u procesiranju toksina te bi se prvenstveno trebali usredotočiti na to što unosimo.

Dijeta zrakom

Još 2010. godine Madonna je popularizirala dijetu zrakom. U tom slučaju pripremite sve za uzimanje obroka, nabodete hranu na viljušku, ali je nikada ne pojedete – samo malo pomirišete. Na toj dijeti se smije jesti samo juha od vode i soli te se radi o prehrani koja je vrlo restriktivna i opasna.

Linker
11. travanj 2024 13:28