U KOMADU

Vraćaju se 'bakini' sapuni: Mirisni i prilagodljivi svakom tipu kože doživljavaju pravi bum na tržištu

Mirisni i prilagodljivi svakom tipu kože, kruti njegujući 'obluci' sve su popularniji i zbog ekološke komponente jer se pakiraju u papir, ili, još bolje, posve su 'goli'.

Sapuni “u komadu”, koji se često nazivaju bakinim sapunima, u velikom se stilu vraćaju u kupaonice. Zamamno mirišu i privlačno izgledaju, nudeći se u bezbroj varijanti: od minimalističkih, bijelih i crnih besprijekorno glatkih “oblutaka“, do onih u razigranijim oblicima i bojama što podsjećaju na bombone.

Novo doba sapuna nastupilo je zahvaljujući tome što potrošači na drukčije načine otkrivaju njihove blagodati. Za razliku od proteklih desetljeća, kada su kruti sapuni bili na lošem glasu zbog isušivanja kože te se smatralo da nisu dovoljno higijenski (pa su se mnogi okrenuli onima u tekućem obliku), danas je znanstveno dokazano da klasični sapun nije “rasadnik” štetnih mikroba. Napredne tehnologije omogućile su da sapuni postanu superhranjivi i vrlo nježni kako bi ten zadržao svježinu i mekoću. Štoviše, sapuni se kao i “prava” kozmetika, prilagođuju raznim stanjima kože pa, primjerice, možete odabrati onaj pogodan za vrlo osjetljiv ten, ili pak s detoks-formulom s pročišćujućim svojstvima i blagim učinkom pilinga, namijenjen masnoj i problematičnoj koži.

Sapuni obogaćeni m orskom solju, u četiri varijante - Đumbir & med, Nim & mak, Maslinovo ulje & gavez, Prirodni biljni ugljen, svaki 14,99 kn PRIRODA DAJE

Za novu popularnost klasičnih sapuna uvelike su zaslužne ekološke kampanje za smanjenje plastičnog otpada. Tekući sapuni postali su nepoželjni jer su u plastičnim bocama, dok kruti imaju samo minimalnu papirnu ambalažu, a sve češće prodaju se i “goli” (naked) bez ikakvog pakiranja. Najveći bum doživjeli su upravo takvi proizvodi, koji se u pravilu izrađuju ručno, od prirodnih sirovina, bez ikakvih umjetnih sastojaka. Privlačni su i zbog “sirovog” izgleda s jasno vidljivim teksturama ili sastojcima, primjerice, kristalima soli, sjemenkama maka, komadićima osušenog bilja... S druge strane, poželjnima ih čine i luksuzni brendovi. U mnogim linijama “dizajnerske” kozmetike i parfema sapuni se izrađuju od vrhunskih sastojaka te se pakiraju u raskošan papir, kao neprijeporan simbol luksuza i uživanja u lijepim stvarima.

Linker
18. travanj 2024 04:14