Profimedia, Planet
NARANČINA KORA

Znate li zašto se celulit javlja samo na određenim mjestima?

Celulit je omražena, ali vrlo učestala i bezopasna pojava. Iako se radi o nečemu s čime se susreće 90 posto žena, svejedno ga se bojimo i sakrivamo ga od drugih, a zbog toga su i mnoge činjenice vezane uz celulit obavijene oblakom misterije. Što je točno celulit? Kako nastaje? Zašto se pojavljuje samo na određenim mjestima?

On se formira zbog povećanja volumena masnih stanica koje zatim kroz oslabljeno vezivno tkivo prodiru prema površini kože i oblikuju nabore koji izgledom podsjećaju na narančinu koru, kako ga često i nazivamo. Jednostavno rečeno, celulit je koža koja je istrošena do te mjere da plutajuće masne stanice uspijevaju prodrijeti u dermis i postaju vidljive na površini kože.

Iako može zvučati čudno, o celulitu je najbolje razmišljati kao procesu, a ne samo kao rezultatu. Tom "procesu" najviše doprinose masnoće – višak masnih stanica povećava mogućnost da ćemo vidjeti uskoro vidjeti narančinu koru na bedrima, bokovima, stražnjici ili trbuhu, gdje se najčešće i pojavljuje. Ključnu ulogu u formiranju omraženog celulita igra i hormon estrogen koji može potaknuti tijelo da proizvodi više masti, čime postaje jasno zašto se celulit u većini slučajeva pojavljuje samo kod žena - s njim se bori tek 10 posto muškaraca. U cijeloj priči je, naravno, neizostavna i genetika – sklonost celulitu može biti naslijeđena. Većinom se pojavljuje nakon puberteta, a sve je više vidljiv kako starimo i kako elastičnost naše kože slabi.

Žene koje imaju predispozicije za celulit zbog genetike i hormona većinom akumuliraju najviše masti na bedrima i guzi pa je tamo i najčešći. Ako ste od onih kojima se najviše masnoće skuplja na trbuhu ili na drugim dijelovima tijela, tada ćete na tim mjestima imati više celulita. Možda nije revolucionarno objašnjenje, ali tako funkcionira.

Iako je celulit najprirodniji dio odrastanja i starenja, mnogima smeta i osjećaju se nesigurno. Ultimativno rješenje za narančinu koru ne postoji, ali se njezina vidljivost može smanjiti masiranjem, kojim se potiče cirkulacija, biranjem hrane bogate antioksidansima te redovitom tjelovježbom, ali i kozmetičkim preparatima koji će održati elastičnost kože. Rezultati anticelulitnih preparata primijete se tek nakon nekoliko tjedana, a učinkoviti su oni koji sadrže aktivne sastojke poput retinola koji potiče elastičnost, ubrzava obnavljanje stanica i produkciju kolagena. U kremama se često nađu kofein, bršljan i mentol koji pomažu u izlučivanju vode te divlji kesten koji pojačava cirkulaciju.

Afrodita Garcinia Stron (89,90 kn);Ulje protiv celulita Weleda (128 kn); Anticelulitni gel s bršljanom Nikel (119,90 kn); Biotherm Celluli Eraser (325 kn); Gel za učvršćivanje kože Biobaza (54,90 kn); Bademov gel L'Occitane (297,20 kn);

Linker
17. travanj 2024 09:02