GLORIAIN

Delicije iz filmskog lonca

Neki nas filmovi mogu rasplakati, neki nasmijati, a neki potaknuti na kuhanje. Ovo su tri filma koja će vas potaknuti na isprobavanje novih recepata kod kuće, a pritom ćete se i dobro zabaviti! Možete se inspirirati receptom za sushi po uzoru na dokumentarac o 91-godišnjem sushi majstoru Jiru Onu pod nazivom “Jiro Dreams of Sushi”, u filmu “Julie & Julia” kuha se prema receptima kuharice  Julije Child koju je utjelovila sjajna Meryl Streep, a za inspiraciju indijskom hranom s ukusnim carry začinom poslužio je film “Pogrešna dostava”.

Sushi

Sastojci za 4 osobe: 1,5 šalica riže za sushi, 2-4 nori alge, 1-2 mrkve, 1-2 jušne žlice umeboshi začina, 1 šalica shiitake gljiva, 2 žlice pahuljica od palamide, 1,5-2 šalice vode, 1 veći krastavac, malo ukiseljenog đumbira, malo ukiseljenog daikona (bijela rotkva), 2 žlice mirina (rižino vino), 1 žlica tamnog sezamovog ulja, 2 žlice shoyu umaka

Priprava: Rižu skuhati i ocijediti. Dok je topla, u rižu dodati umeboshi začin i mirin te promiješati. Pahuljice od palamide kratko prokuhati u vodi kako bismo dobili temeljac dashi. Procijediti i tekućinu sačuvati. U dashiju kratko prokuhati gljive. Procijediti i ostaviti sa strane. Mrkvu narezati na tanke trake i kratko popržiti na sezamovom ulju. Izvaditi i začiniti mješavinom mirina i shoyu umaka. Nori algu staviti na podlogu za rolanje. Rasporediti rižu i ostale sastojke. Zarolati i poslužiti.

Bruschette

Sastojci za 2 osobe: 450 g crvenih i žutih cherry rajčica, 5 žlica aceta balsamica, malo šećera u prahu, 1 chiabatta, 2 žlice origana, 2 žlice timijana, 3 žlice listova bosiljka, 1 režanj češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, 4 žlice maslaca

Priprava: Chiabattu zarezati do pred kraj na kriške debele 1,5 cm, pazeći da ih se ne prereže do kraja. Premazati maslinovim uljem po vrhu i između kriški te peći u pećnici na 180 stupnjeva 8 -10 minuta. Izvaditi i narezati do kraja. Ugrijati maslac u tavi, dodati origano i timijan te kriške chiabatte. Kratko popržiti. Rajčice začiniti bosiljkom, acetom balsamicom i šećerom. Kriške chiabatte premazati češnjakom i rasporediti rajčicu.

Pileći curry

Sastojci za 4 osobe: 800 g otkoštenog pilećeg batka i zabatka, 1 žlica gheeja (pročišćenog maslaca), 1 glavica luka, 6 režanja češnjaka, malo đumbira, 4 žlice ulja, 2 žlice kumina, 1 žlica korijandra, 50 g đumbira, malo cimeta, malo čilija, 1 žlica curryja, 1 žlica šećera, 400 g rajčica, 250 ml pilećeg temeljca, malo lista korijandra, sol po želji

Priprava: Luk izmiksati s tri žlice vode. Češnjak i đumbir izmiksati s četiri žlice vode. Na zagrijano ulje staviti kumin, korijandar, cimet i izmiksani luk. Pirjati 7-8 minuta. Dodati češnjak i đumbir te pirjati 2 minute. Dodati curry, šećer i rajčice pa pirjati 10 minuta dok tekućina ne ispari. Maknuti s vatre. Narezanu piletinu posoliti i popržiti na gheeju. Kad napola omekša, dodati u umak od rajčica i skuhati do kraja. Posuti listovima korijandra i poslužiti s rižom.

Pripremila: Tanja Vučičević

Fotografije: Stock Food, Matej Dokić