Vedran Peteh
INTERVJU

Heroina nacije: prof. Alemka Markotić otkriva kada će nam biti bolje: 'Vidim svjetlo na kraju tunela'

Naši novinari i urednici istaknuli su četiri priče koje ćete moći čitati samo u novom broju magazina Gloria. Sve su redom jako zanimljive, ali i svjedoče o izazovnim vremenima u kojima smo se našli i onima koji nam tek slijede.

"Dobra večer, ovdje Alenka. Dobra večer, s druge strane Alemka. Tri sekunde kasnije obje smo se nasmijale kao da se poznajemo godinama. Tako je otprilike zvučao početak mog telefonskog razgovora s Alemkom Markotić, jednom od ključnih osoba u Hrvatskoj u borbi protiv koronavirusa. Intervju smo dogovarale kasno navečer, sjećam se da je bio tmuran dan, no glas ove liječnice na mene je djelovao poput apaurina. Vjerujem da će njezin intervju u Gloriji jednako djelovati i na vas jer nam u ovoj situaciji utjeha i razumijevanje trebaju više od obilnog blagdanskog stola" otkriva nam Alenka Ostrihon, glavna urednica Glorije.

I za ovaj broj magazina Gloria naši su novinari odradili "lavovski posao" te pronašli zvijezde koje otkrivaju kako se živi i radi diljem svijeta - od Švedske gdje su sigurnosne mjere mnogo blaže pa do Amerike i Španjolske koje su trenutačno žarišta zaraze. Naravno, kao i uvijek, pišemo i o temama domaćih zvijezda, pa tako u ovom broju možete čitati o životnoj drami poznate domaće dizajnerice Anamarije Brkić ili se, pak, inspirirati uskrsnim idejama Saše Šekoranje.

Također, donosimo i crtice naših novinara koji pišu kako su nastale njihove priče za ovaj broj magazina Gloria.

Privatni album

Josip Jurčić kroz svoju nam je priču dočarao kako izgleda sablasno prazan New York

Prošlo je nekoliko godina od mog posljednjeg posjeta New Yorku, ali sjećanja na taj nevjerojatni grad, još su živa. Zato mi je bilo nepojmljivo vidjeti slike praznoga grada, najviše pogođenog pandemijom u SAD-u, a moji sugovornici, filmski snimatelj Vanja Černjul te suvlasnik fitness studija i glumac Ivica Kovačević, potvrdili su da je situacija ondje sada bitno drugačija. No, zahvaljujući godinama provedenim u New Yorku preuzeli su tamošnji način razmišljanja, koji ni u najvećoj krizi ne dopušta odustajanje.

Privatni album

Sonja Mlinar otkriva kad nam liječnici mogu pomoći online, a kad je neophodno da ih posjetimo

Nisam hipohondar, ali prošlo mi je kroz glavu - što ako me u ovim gotovo ratnim uvjetima, kad je zdravstveni sustav fokusiran na borbu protiv opakog virusa, zaboli zub? Ako mi sin opet doživi bliski susret s paukom, nakon čijeg uboda uvijek završi na hitnoj, ako nekoga uhvati išijas ili dobije alergijski osip i nesnosan svrbež... Kako u općoj karanteni, kad domovi zdravlja i bolnice rade u restriktivnim uvjetima, riješiti zdravstvenu tegobu koja ne ugrožava život - ali zagorčava svakodnevicu. O tome sam razgovarala s četvero zagrebačkih liječnika, koji su detaljno objasnili u kojim situacijama i na koji način mogu pomoći telefonski i online, a u kojim slučajevima će otvoriti vrata svojih ordinacija. Zaključak je - živite uredno i čuvajte zdravlje, jer to je danas vrednije od zlata.

danica kragic i nevio pintar zagreb 03102017 foto posavec
Ivan Posavec

Nevio Pintar doznao je mogu li roboti pomoći u suzbijanju infektivnih bolesti

S Danicom Kragić Jensfelt, vodećom europskom robotičarkom, prvi put sam razgovarao početkom listopada 2017. u Zagrebu, kad je ta Riječanka, čija inteligencija ulijeva strahopoštovanje, došla držati predavanje o umjetnoj inteligenciji i mogućnostima znanstvene suradnje Hrvatske i Švedske. Tada sam doznao da joj je robotika posao, a moda opsesija: na intervju je došla u lijepoj haljini koju je sama dizajnirala i sašila. Naš drugi razgovor vrtio se oko neizbježne pandemije koronavirusa, a profesorica Kragić Jensfelt opisala mi je kako se trenutačno živi u Stockholmu i kako roboti mogu pomoći u suzbijanju infektivnih bolesti. U glavi mi se odmah zavrtio film: Terminator u bijeloj kuti masakrira armiju opakih virusa i prijeteći im poručuje - ‘I’ll be back’.

Privatni album

Kristina Šćavina donosi nam intervju broja u kojemu 'glavnu ulogu igra' prof. dr. sc. Alemka Markotić

Razgovor s prof. dr. sc. Alemkom Markotić započeo je prepričavanjem crtice iz vremena kad je moja kći Lola, tada stara samo 16 dana, završila u Klinici za infektivne bolesti zbog početne upale pluća. U tih pet dana koje smo zajedno provele na odjelu, svi - od liječnika i medicinskih sestara do kuharica i čistačica - bili su divni prema nama. Loli su spasili život, mene utješili u najgorim trenucima. Kad sam završila priču, prof. Markotić je dirnuto rekla: ‘Puno mi pozdravite Lolu i nadam se da ćete primiti ovaj sitni dar za nju: uskrsno jaje’. Meni se čini da ova gesta najbolje opisuje Alemku Markotić: toplu, brižnu osobu, kojoj je svaki život važan i spremna se boriti za njega. Nisam sigurna jesmo li je zaslužili, ali sam sretna što je tu.

U novom broju magazina Gloria, koji je na kioscima od četvrtka, 9. travnja, čitajte i:

BERNIE ECCLESTONE: Otac s devedeset godina

HRVATI U ŽARIŠTIMA KORONE: Švedska: robotičarka Danica Kragić Jensfelt i glumac Slaven Španović; Španjolska: TV voditeljica Fani Stipković i Košarkaš Ante Tomić; Amerika: filmski snimatelj Vanja Černjul i glumac Ivica Kovačević

ANAMARIJA BRKIĆ: Trudna modna dizajnerica ostala bez doma i ateliera

MOJA OAZA Ormar modne dizajnerice Ksenije Vrbani

WOODY ALLEN: Memoari posrnulog redatelja

KUHINJA: SAŠA ŠEKORANJA Uskrsni ručak iz vlastitog vrta

VIRTUALNI TURIST: Stopama Jamesa Bonda

Linker
15. travanj 2024 08:17