Ove ju je godine časopis Forbes uvrstio na popis najmoćnijih osoba mlađih od 30 godina
 Getty Images
Hope Hicks

Hoće li fatalna manekenka za 180 tisuća dolara spasiti Trumpov ugled?

Timu najbližih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa pridružila se bivša manekenka i PR stručnjakinja, a zadatak joj je da za godišnju plaću od 180 tisuća dolara poboljša imidž svog šefa, što nije uspjelo trojici njezinih prethodnika.

Političkim jastrebovima u administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa (71) nedavno se pridružila i jedna naizgled pitoma ptičica. Riječ je o Hope Hicks (28), atraktivnoj brineti prodornih zelenih očiju, koja ima izuzetno težak i nezahvalan zadatak: da kao direktorica Odjela za komunikaciju Bijele kuće kreira, koordinira i popravlja medijske istupe svog problematičnog šefa. Bivšoj manekenki koja je snimala kampanje za modnu marku Ralph Lauren i nosila revije seksi rublja Victoria’s Secret posao će otežavati to što nema mnogo političkog iskustva, a još više nepredvidljivost, netaktičnost i nediplomatičnost Donalda Trumpa, zbog čega je njegov imidž u javnosti vrlo loš.

WASHINGTON, DC - JANUARY 22: Hope Hicks, White House director of strategic communications, arrives to a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House on January 22, 2017 in Washington, DC. Trump today mocked protesters who gathered for large demonstrations across the U.S. and the world on Saturday to signal discontent with his leadership, but later offered a more conciliatory tone, saying he recognized such marches as a
Getty Images
Hope Hicks - Donald Trump pozvao ju je u svoj stožer 2015. iako nije imala ni dana iskustva u politici

Lijepa Hope mora učiniti ono što u sedam mjeseci, otkako je 45. predsjednik SAD-a ustoličen, nije uspjelo čak trojici njenih prethodnika - Michaelu Dubkeu, Seanu Spiceru i Anthonyju Scaramucciju - koji su poput kandidata iz Trumpova showa “Pripravnik“ morali otići iz njegova tima. Posljednji, Anthony Scaramucci, nakon samo deset dana u uredu, i to jer je u jednom neslužbenom razgovoru izvrijeđao dvojicu Trumpovih najbližih suradnika. Možda će Hope Hicks, jedna od najmlađih predsjednikovih suradnica, imati više sreće, to više što je motivirana godišnjom plaćom od skoro 180 tisuća dolara, čime se svrstala među dvadeset najplaćenijih zaposlenika Bijele kuće. - Malo je sramežljiva, ali vrlo vrijedna i požrtvovna - hvali Donald Trump svoju savjetnicu, koja je u njegovoj obitelji prisutna već pet godina.

WASHINGTON, DC - JANUARY 24: President Donald Trump signs one of five executive orders related to the oil pipeline industry in the Oval Office of the White House January 24, 2017 in Washington, DC. Looking on are White House Chief of Staff Reince Priebus, counselor to the President Kellyanne Conway, White House Communications Director Hope Hicks, Senior Advisor Jared Kushner (2nd R) and Senior Counselor Stephen Bannon (R). (Photo by Shawn Thew-Pool/Getty Images)
Getty Images
Uz Kellyanne Conway jedina je žena u najužem Trumpovom timu savjetnika

Najprije je 2012. radila u PR tvrtki Hiltzik Strategies, koja je promovirala modnu marku Donaldove kćeri Ivanke Trump (35), a dvije godine kasnije je postala njezina najbliža suradnica i prijateljica. Prešla je u kompaniju The Trump Organization i pomagala Ivanki Trump razvijati istoimenu modnu marku te bila manekenka za internetsku prodaju njenih kreacija. Koliko je dobro radila svoj posao, dokazuje i to što ju je Donald Trump pozvao u svoj stožer još početkom 2015., kad javnost nije ni znala da će se kandidirati za predsjednika. Pristala je iako nije imala iskustva u politici i volontiranju u kampanjama, smatrajući da se takva životna prilika ne propušta.

NEW YORK, NY - DECEMBER 12: Trump campaign communications director Hope Hicks talks on her phone in the lobby at Trump Tower, December 12, 2016 in New York City. President-elect Donald Trump and his transition team are in the process of filling cabinet and other high level positions for the new administration. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Getty Images
Zbog Trumpove kampanje ostavila je dečka nakon šest godina veze

"Razmišljam o utrci za predsjednika, a ti ćeš mi biti glavna osoba za odnose s javnošću. Oboje smo autsajderi, ali zato jasnije vidimo kako stvari funkcioniraju" - prisjetila se Hope Hicks koja je dnevno dobivala više od 250 zahtjeva za intervjuima s Donaldom Trumpom. Odobravala je i njegove objave na Twitteru, koje također podižu buru u javnosti, no očito mu nisu naškodile u predsjednič­ koj kampanji. Radila je u Trumpovom uredu na 26. katu njegova tornja u New Yorku, gdje je unajmila i stan, ali i putovala diljem Sjedinjenih Država. - Stalno sam bila u haljinama s potpisom Ivanke Trump. Udobne su, elegantne, a i nisam se morala brinuti o kombiniranju odjevnih predmeta - otkrila je Hope, koju su suradnici opisivali kao simpatičnu i toplu osobu, ali među novinarima baš i nije bila omiljena. Predbacivali su joj nedostupnost, nejavljanje na telefonske pozive i uskraćivanje odgovora na pitanja za Donalda Trumpa vjerojatno i po njegovom nalogu.

Požrtvovna Hope je zbog posvećenosti Donaldu Trumpu žrtvovala i šestogodišnju ljubavnu vezu. Njezinom odabraniku, o kojem nije željela javno govoriti, navodno je smetalo to što ona radi od jutra do mraka pa se uopće nisu viđali. A možda su mu smetali i tračevi da se njegova draga spetljala s Coreyem Lewandowskim (43), političkim komentatorom i bivšim voditeljem predsjedničke kampanje Donalda Trumpa te ocem četvero djece. Sada je, kažu njezini suradnici, slobodna jer ima toliko posla da za ljubav nema ni vremena ni volje. Ne stigne viđati čak ni svoje roditelje, koji su bliski s obitelji Donalda Trumpa pa ih je lani ugostio na svomu posjedu Mar-aLago na Floridi. Hope Hicks, rođena u gradiću Greenwichu u državi Connecticut, potječe iz imućne obitelji koja se također bavila odnosima s javnošću. Djed s mamine strane bio je voditelj Odjela komunikacija Instituta za poljoprivredu Sveučilišta u Tennesseeju, a s očeve u naftnoj kompaniji Texaco. Hopein tata Paul Hicks je, pak, bio šef osoblja republikanskog kongresnika Stewarta McKinneyja, predsjednik Uprave PR tvrtke Ogilvy, voditelj komunikacija Nacionalne lige američkog nogometa, a sada je jedan od direktora u kompaniji za komunikacijsko savjetovanje The Glover Park Group. Zanimljivo je da su roditelji Hope Hicks politički neistomišljenici - mama Caye Ann Cavender je bliska Demokratskoj stranci, a tata republikancima, kao i njegova kći.

Prije 12 godina bila je na naslovnici knjige prema kojoj je snimljen serijal ‘Tračerica’

Već s 11 godina počela se baviti modelingom zajedno sa starijom sestrom Mary Grace, a glumila je i u školskom kazalištu. - Ako ne uspijem u glumi i manekenstvu, završit ću u politici - izjavila je sa samo 13 godina u lokalnom časopisu Greenwich Magazine. Njezino proročanstvo se nije odmah ostvarilo: bila je talentirana igračica lacrossea, sporta čiji je smisao postići pogodak teškom gumenom loptom uz pomoć štapa s mrežicom, i nastavila graditi karijeru modela. Tako je 2005. krasila naslovnicu knjige prema kojoj je snimljen popularni serijal “Tračerica” s Blake Lively u glavnoj ulozi. Uz to je 2010. diplomirala engleski jezik i književnost na Južnom metodističkom sveučilištu u Dallasu, a onda se preselila u New York i zaposlila u tvrtki Hiltzik Strategies, čime je započela njezina karijera struč- njakinje za odnose s javnošću i prijateljstvo s obitelji Trump.

Rado nosi kreacije Ivanke Trump

U svibnju ove godine je s predsjednikom, prvom damom Melanijom (47), Ivankom i njezinim suprugom Jaredom Kushnerom (36) bila na audijenciji kod pape Franje u Vatikanu, a kad je u srpnju Donald Trump davao ekskluzivni 50-minutni intervju New Yorku Timesu, od svih suradnika jedino je njoj dopustio da bude s njim u prostoriji. Nije stoga neobično što ju je američki časopis Forbes uvrstio na popis 30 najmoćnijih osoba mlađih od 30 godina. Trumpovi kritičari pitaju se, pak, kako jedna obrazovana i uspješna mlada dama poput Hope Hicks može raditi za čovjeka koji žene doživljava kao objekte. - Predsjednik Trump ima magnetsku privlač- nost i pozitivnu energiju. Tijekom života je izgradio sjajne veze jer svakoga poštuje. Ima i sjajan smisao za humor. Vjerujte mi, on je jako dobar čovjek - hvalila je svog šefa Hope Hicks. Nju je, pak, pohvalio njezin prethodnik Anthony Scaramucci, kojeg je Donald Trump otpustio. - Ona je sjajna osoba i vrhunski će raditi svoj posao. Želim joj sve najbolje - rekao je Scaramucci za Hope Hicks, najmlađu - ali i najljepšu - osobu na funkciji koju je 1969. osnovala administracija republikanskog predsjednika Richarda Nixona. Tko zna, možda bi mu takva osoba pomogla da “ispegla” imidž nakon afere Watergate, zbog koje je morao odstupiti s funkcije.

Linker
19. travanj 2024 22:52