Matej Dokić / Hanza Media
prije svakog meča - čita Bibliju

Ivana Habazin: Vjera mi daje snagu u ringu

Najbolja hrvatska boksačica, koja je godinu dana nakon operacije štitnjače osvojila titulu svjetske prvakinje, prije svakog meča čita Bibliju i provodi sate u kontemplaciji.

Najbolja hrvatska boksačica položila je najveći ispit u karijeri s čistom peticom: Ivana Habazin (28) nedavno je u Beču pobijedila Gruzijku Elenu Sikmašvili i tako postala svjetska prvakinja. No, o epilogu te borbe ovisio je nastavak njezine karijere, koja je lani bila prekinuta zbog problema sa zdravljem. Nakon što joj je dijagnosticirana hipertireoza, poremećaj prekomjernog lučenja hormona štitnjače, prošlog je ožujka operirana u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica. Dok se oporavljala, najviše ju je mučilo hoće li se moći vratiti u ring. No, vratila se jača nego ikad - što je dokazala pobjedom nad znatno krupnijom suparnicom.

Pobijedila je Gruzijku Elenu Sikmašvili

- Titula svjetske prvakinje po IBO boksačkoj organizaciji itekako mi je važna. Sada napokon mogu ostvariti svoju davnu želju, a to je revanš u meču protiv najbolje svjetske boksačice svih vremena, Norvežanke Cecilije Braekhus, kojoj sam čak bila sparing partnerica. No, prije toga moram pobijediti Južnoafrikanku Noni Tenge - govori diplomirana teologinja iz Zlatara, koja je 2015. upisala Visoku školu međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu te je od obrane diplomskog rada dijeli još samo pet ispita. Paralelno studira i pravo u Splitu, gdje je na drugoj godini. Njezina mama Đurđica, ekonomska tehničarka, bila je zgrožena kad je ona počela trenirati boks: kako je rano izgubila supruga, strepila je nad kćeri i nad svakim njezinim nastupom. S vremenom se ipak naviknula te je danas prati na mečeve. Navijala je za nju i tijekom okršaja s Elenom Sikmašvili, ali tek nakon što je popila tabletu za smirenje.

- Boks sam izabrala 2010. kako bih se riješila viška energije, a u tome najbolje pomaže lupanje po vreći. Iskusni trener Vlado Božić, brat bivšeg boksača Stjepana Božića, tada je u meni otkrio potencijal i počeo me trenirati. Zahvaljujući njemu i podršci zagrebačke obitelji Ratković, kod koje stanujem, prije šest godina postala sam profesionalna boksačica, a potom i šampionka - priča Ivana, koja se još kao 14-godišnja djevojčica preselila u Zagreb i upisala se u Žensku opću gimnaziju i internat Družbe sestara milosrdnica u Gundulićevoj ulici. Kao vjernica, prije svakog meča provodi nekoliko sati u kontemplaciji, čitajući biblijske psalme. Duhovnost i vjera oduvijek su bili njezino tajno oružje u ringu. Daju joj snagu da istrpi sve nedaće, a tako će - kaže - biti i ubuduće.

ivana habuzin zagreb 19102012 foto posavec
Ivan Posavec
S trenerom Vladom Božićem koji je prije osam godina otkrio njezin talent

Linker
25. travanj 2024 14:12