Getty Images
INTERVJU

JUDE LAW: Manipulator u Vatikanu

Britanski glumac kojeg gledamo u serijalu "Mladi papa", vjernik je ali ne pripada nijednoj crkvi, a uzor želi biti samo svojoj djeci.

Slavni britanski glumac Jude Law (43) ponovno je u središtu pozornosti. No ovaj put ne zbog svog raskalašenog života i ljubavnih avantura (s tri žene ima petero djece) već zbog uloge poglavara Katoličke crkve u kontroverznom HBOovom serijalu “Mladi papa”. Talijanski redatelj Paolo Sorrentino (46), dobitnik Oskara za “Veliku ljepotu”, namijenio je zvijezdi filmova “Talentirani gospodin Ripley” i “Bliski odnosi” ulogu izmišljenog 47-godišnjeg Lennyja Belarde, prvog Amerikanca u povijesti koji postaje papa i odabire ime Pio XIII. Glumac prodornih zelenih očiju i zaraznog osmijeha, rođen u južnom Londonu u obitelji učitelja Petera Roberta i Margaret Anne Law, svoj je zadatak obavio sjajno. I publika i kritičari hvale njegov portret inteligentnog i manipulativnog pape, razapetog između žudnje za moći i potrebe da pomogne drugima.

Kako ste se pripremali za ulogu pape?

Počeo sam čitati Bibliju, proučavati knjige o Vatikanu i papama, ali, iskreno, nisam osjećao da sam na pravom putu. Sve što sam pročitao nije mi pomoglo da shvatim svoj lik. I onda mi je redatelj Paolo Sorrentino rekao da zaboravim na sve i da se samo koncentriram na Lennyja. Zajedno smo stvorili njegovu povijest i smišljali odgovore na razna pitanja: kako je bilo odrastati kao siroče, što voli, a što mrzi, kako je naučio manipulirati ljudima... Kada sam dobio odgovore na ta pitanja, znao sam kakav lik imam u rukama.

Larry u snu govori ono što se ne usudi pomisliti budan - da je Katolička crkva zaboravila na ljude. Vjerujete li i vi u tu tezu?

Ne znam. Čini mi se kompliciranim imati čvrsta pravila unutar svijeta koji se stalno mijenja. Kada malo bolje pogledate, zapovijedi koje nisu izgubile na relevantnosti su one vrlo jednostavne: ljubi bližnjega svoga i čini drugima ono što bi htio da drugi čine tebi. Sve ostalo se mijenja, prilagođava svijetu oko nas, ali ove dvije, koje su zapravo zajedničke svim religijama, ostaju vrijedne da ih slijedimo.

Getty Images
Ulogom u HBO-ovom serijalu glumac se nakon 23 godine vratio na televiziju

Jeste li kada poželjeli postati papa?

Ne, nikada.

Što ste naučili o životu u Vatikanu?

Da u njemu ima jednako drame kao i u teatru. Podsjetilo me sve to na činjenicu da je kazalište na određeni način rođeno u crkvi. Oni svojoj publici pričaju priče i bili su prvi koji su usavršili predstavu s kostimima, scenografijom, rasvjetom... Na određeni sam način shvatio kako smo dosta bliski.

Jeste li vjernik?

Veliki. No, nisam pripadnik nijedne crkve. Vjera za mene znači postavljanje puno pitanja, a odgovore nisam pronašao ni u jednoj religiji. Moja vjera je prvenstveno u znatiželji, dobroj volji, umjetnosti, mašti...

Getty Images
U braku s glumicom Sadie Frost bio je šest godina, razveli su se 2003., imaju troje djece

Poželite li ipak da ponekad možete otići na ispovijed?

Naravno. Vrlo je zdravo istresti dušu i drugome ispričati svoje grijehe, želje i strasti, pogotovo kada znate da on to nikome drugome ne smije kazati. Nije nikakvo čudo da psihoanalitička seansa stoji toliko novca.

Kako odgovarate djeci kada vas pitaju postoji li Bog i zašto smo na ovom planetu?

Ne znam odgovore pa sam uglavnom ja onaj koji postavlja ta pitanja.

Što vam djeca odgovaraju?

Oni svaki dan imaju novi odgovor. To je ono što je prekrasno kod djece. Jedan odgovor nude kad su u vrtiću, drugi kada krenu u školu, treći kada saznaju priču o Isusu... Meni je to prekrasno. Volio bih da ljudi mogu ostati takvi cijeli život, da imaju dovoljno snage i otvoreni um za nove ideje.

Getty Images
Glumicu Siennu Miller 2005. je prevario s dadiljom svoje djece

Kao poznati glumac, osjećate li veću odgovornost prema svojim postupcima u javnosti?

Ne mislim da ikome išta dugujem. Niti sam se kad predstavljao tako u javnosti, niti sam imao uloge koje bi zahtijevale da budem nečiji uzor. Da sam glumio likove koji su idoli djeci, recimo Supermana ili Batmana, onda bih možda drugačije razmišljao i pazio da djeca ne vide kako njihov superjunak pije ili psuje. No ja sam oduvijek bio samo Jude. Nikada nisam imao osjećaj da moram biti savršen za svoje obožavatelje. Jedine osobe kojima želim biti uzor i zbog kojih se trudim biti savršen su moja djeca.

Getty Images
Posljednjih godinu dana u vezi je s psihologinjom Phillipom Coan

Razgovarao: Mike Topper

Linker
15. travanj 2024 21:41