Foto: Profimedia, Getty Images
JESENSKA PATROLA

Kapetanica svog ormara

Premda je ljeto završilo, plovi se i dalje: mornarski uzorak, kombinacija crvene i plave te bijeli i zlatni detalji hit su nove sezone. Iako se prugasti uzorak, kombinacija crvene, bijele i plave boje te motivi lanaca i sidra vežu za ljetnu sezonu, ti su elementi punim jedrima uplovili u jesenski ormar.

Za razliku od prošle sezone – kad je bilo moderno igrati se mornara – dizajneri su odjeći ovaj put dodijelili više činove pa su pistama na svjetskim tjednima mode defilirale admiralice, kapetanice i poručnice u sjajnim kožnatim balonerima i tamnoplavim kaputima s dva reda zlatnih gumba, bijelim odijelima okićenim epoletama od konca zlatne boje, dvobojnim prugastim puloverima od sjajne tkanine te haljinama širokih ovalnih ovratnika ukrašenih gajtanima.

Popularnost mornaričkih motiva u modi jednom je prilikom objasnila nedavno preminula francuska kreatorica Sonia Rykiel, koja je 1968. osnovala istoimenu modnu kuću. ‘Jednostavni strogi krojevi, sužena paleta boja te geometrijski uzorci i luksuzni detalji kojima se odlikuju mornarske uniforme idealni su za zaposlenu ženu jer su praktični i elegantni pa u njima izgledaju dotjerano bez puno muke’, izjavila je dizajnerica kojoj su pleteni prugasti komadi postali svojevrsni zaštitni znak.

Tako je ostalo i nakon što je odstupila s čelnog mjesta kuće: Julie de Libran, aktualna kreativna direktorica, i ove je sezone na dizajneričino naslijeđe podsjetila dugim pletenim kaputima dvobojnog prugastog uzorka, pletenim mornarskim haljinama i prugastim tajicama. Ovi komadi – kao i oni koji dominiraju kolekcijama Tommy Hilfiger, Marc Jacobs, Th om Browne… – još su jednom dokazali da su izvrstan spoj praktičnosti i elegancije: jednako dobro pristaju uz traperice, plisirane suknje i raskošne večernje haljine.

Napisala: Anela Martinović
Odabrala: Ivana PAvić
Fotografije: Vladimira Spindler i Profimedia, Getty Images/Gulliver

Linker
19. travanj 2024 05:10