Prije nego se “bacite” na pripremanje ledenih napitaka, pročitajte par savjeta za kavopije Matije Hrkača, suvlasnika prve hrvatske ekološke pržionice kave Cogito Coffee i zagrebačkog Cafea u Dvorištu.
- Uvijek kupujte kavu u zrnu. Uložite u mali kućni mlinac i meljite kave koliko vam treba, neposredno prije kuhanja.
- Odjednom kupujte najviše 100-200 grama kave jer brzo hlapi i gubi aromu. Ne kupujte kavu prženu više od 30 dana unazad.
- Istu kavu kuhajte na više načina (turska, espresso, filtar), svaki put ćete osjetiti nešto novo.
- Pazite da pržena kava nije pretamna, jer to u većini slučajeva znači da pijete i kušate proces prženja, a ne ono najbolje u kavi.
Ice Latte
Sastojci za 1 osobu: 150 ml mliječne pjene, 1 espresso Tesla blend (mješavina kave iz Burundija te iz Kostarike)
Priprava: Napraviti pjenu od mlijeka za cappuccino. Rasporediti pjenu u visoku čašu punu leda. Dodati espresso i poslužiti.
Ledena filtar-kava
Sastojci: 20 g kave Kenya Nyeri, 300 ml vode, nekoliko kockica leda
Priprava: Rasporedite kavu u filtar, dodajte vodu i prelijte kavu preko kocki leda. U čašu rasporedite led i zalijte ledenom kavom.
Espresso tonic
Sastojci za 1 osobu: 100 ml kvalitetnog tonika, 1 espresso od kave Honduras Santa Barbara s voćnim notama
Priprava: Tonik natočiti u čašu punu leda. Preliti espressom i poslužiti.
Affogato
Sastojci za 1 osobu: 80-100 g sladoleda od vanilije, 1 espresso od Blackout blenda (mješavina brazilske i nikaragvanske kave)
Priprava: Sladoled rasporediti u šalicu, preliti 1 shotom espressa i poslužiti.
Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler