Matej Dokić
krenule prijave za novu sezonu

Legendarna Maca iz showa 'Život na vagi' poručuje: 'Bila je to moja najbolja životna odluka!'

Zagrepčanka Marijana Džolić i nakon završetka showa Život na vagi uspješno mršavi, a u režim zdrave prehrane i borbenog treninga uključila je i sestru Dijanu Pavković, vlasnicu restorana poznatu po hedonističkom načinu života. Svima onima koji se nećkaju da li se prijaviti u show poslala je snažnu poruku.

Iako nisu bili tako davno, svi ćemo se sjetiti koliko smo "zgriješili" proteklih blagdana kada su u pitanju jelo i piće. No ne i Marijana Džolić (43), sudionica četvrte sezone Života na vagi. Ona je, naime, uspješno odoljela slanim i slatkim grijesima. I ne samo da se nije udebljala nego je tijekom božićnih i novogodišnjih praznika skinula još jedan kilogram pa sada ima 81 - čak 45 manje nego kad je ušla u show RTL Televizije.

Macu, kako joj je nadimak, na obiteljskom je stolu mamilo deset vrsta kolača, no posegnula je samo za vlastitim zdravim keksima, od zobenih pahuljica, meda, banane i cimeta, a umjesto dvije sarme s pire krumpirom pojela bi jednu - bez priloga.


S kilogramima su otišli i lijekovi

Pritom to nije doživjela kao odricanje i samokažnjavanje, štoviše, novi život joj godi jer otkako je rekla “ne” lošoj hrani, prestala je uzimati lijekove protiv visokog tlaka i žgaravice. Ima i više energije - za razliku od tri godine starije sestre Dijane Pavković, vlasnice poznatog zagrebačkog restorana, kojoj je zbog čestih tulumarenja i konzumacije štetnih namirnica pao imunitet, a porastao broj kilograma. No tome će uskoro doći kraj jer Maca svojim primjerom toliko motivira sestru bećarku da se i ona planira riješiti nezdravih navika, a zajedno su već krenule u teretanu.

- Dva do tri puta tjedno suprug Damir i ja hodamo desetak kilometara, a s Dijanom sam jednom tjedno u fitness-centru gdje s trenerom Ivanom Šikićem odradimo intervalni, kružni ili kardiotrening. Rekreativno i boksamo, što djeluje na sve mišićne skupine i topi masne naslage. Cilj mi je istopiti još trinaest kilograma, ali ništa ne forsiram. Najvažnije je da kile ne idu prema gore - rekla je za Gloria magazin zagrebačka ekonomistica koja sada doručkuje zobene pahuljice s malo meda, kao međuobrok uzme voće da joj ne padne šećer, a za ručak pojede meso sa šačicom riže ili tijesta te puno salate.

Nakon nekoliko sati pojede još jednu voćku, a najradije večera palentu s jogurtom. Iako joj je dopušten cheat day - dan u tjednu kad može zanemariti zdravi jelovnik - Maca eventualno “vara” s jednim od pet dnevnih obroka.

Slabost su joj palačinke, no i tome će uskoro doskočiti jer joj je sestra, kojoj je test intolerancije na hranu pokazao da je alergična na gluten, otkrila da se one mogu raditi i od heljdinog brašna, pirea od jabuka te malo meda.

- Znam mnogo o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, ali zbog stresnog života i prezaposlenosti nisam se uspijevala disciplinirati. Uvijek sam ja sestri govorila da pazi što jede, a sad se to okrenulo pa je ona meni vodilja i poticaj. Rekla mi je da s promjenama moram krenuti sad pa uistinu uživam u našim zajedničkim treninzima. Imam 98 kilograma, sedamnaest više od Mace, no barem više nije 118, što mi je bio rekord - kaže Dijana te dodaje da joj je otegotna okolnost i to što je, za razliku od sestre, velika gurmanica, što rado popije vino ili gin-tonik (Maca nikad ne pije alkohol) te što se nikad ne bi prijavila u show poput Života na vagi.

Privatni album
Kad je lani u svibnju bila u Budimpešti, Maca je imala 45 kilograma viška.

Odluka da se prijavi ipak nije bila jednostavna

Nije stoga podržala ni Marijanu smatrajući da joj neće biti lako skinuti se u topić i kratke hlače pred mnogobrojnim gledateljima te da će se kao netko tko je čvrst i beskompromisan u svojim stavovima - pogotovo kad osjeti nepravdu - sukobljavati s ostalim ukućanima i brzo izletjeti iz natjecanja. Ali nije: iako se Maca nije bojala izreći što misli i stati u obranu onih koje bi većina “uzela na zub”, mnogi su je doživjeli kao pozitivnu osobu i motivatora pa je dogurala skoro do finala.

Kad je nakon tri mjeseca izolacije napokon ugledala Macu, koja je potpuno promijenila fizički izgled, Dijana se rasplakala od ganuća. I shvatila da je njezina sestra uspjela u onome što njoj nikad ne bi pošlo za rukom - razotkriti se pred kamerama i fizički i emocionalno.

- Svojedobno sam se bavila pjevanjem i nije mi problem javno nastupati, ali sestri sam rekla - svaka čast što si ušla u Život na vagi jer ja to ne bih mogla ni za sve novce svijeta. Štoviše, nikad nisam voljela ni gledati taj show, vjerojatno zato što mi je bilo bolno identificirati se s ljudima koje muče isti problemi kao i mene - otkriva Dijana.

No ni njezinoj sestri ta odluka nije bila jednostavna, ali učinila je to zbog sina Luke (22) te kćeri Paule (19), plesačice i članice Ciboneta, navijačica KK Cibona. Ona joj je, naime, donijela prijavnicu koju je najprije namjeravala poslati potajno, ali nije znala sve mamine podatke.

Prvu emisiju sestre su gledale u Macinom domu, a na “premijeri” je bilo i njihovih deset prijateljica - takozvanih “kraljica” - među njima i Dijanina kuma Anica Kovač, bivša misica s kojom su odrastale u Berlinu. Dijana Pavković i Marijana Džolić su, naime, rođene u tom njemačkom gradu gdje su njihovi roditelji Iva i Pero Lozančić, podrijetlom Livnjaci, imali restoran s domaćom kuhinjom. Zbog toga su već od malih nogu jele goleme količine nezdrave hrane, a “dotuklo” ih je i to što su za džeparac zarađivale u restoranu brze hrane. Sredinom 90-ih su se vratile u Hrvatsku, gdje se njihov otac nastavio baviti ugostiteljstvom: najprije je u Novom Vinodolskom otvorio kafić i diskoteku pa je Dijana tada ostvarila prve kontakte s domaćim zvijezdama, a 1999. je obitelj kupila restoran Gastro Globus, kamo također dolaze mnoge poznate osobe.

Zagreb, 221119.
Jadran film.
Snimanje emisije Zivot na vagi.
Na fotografiji: kandidati.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
TomislavKrišto/CROPIX / CROPIX
Njen konačni rezultat u showu bio je minus 43,8 kilograma.

Isprobale su sve moguće dijete

Marijana i Dijana nikad nisu imale komplekse zbog viška kilograma, štoviše, bile su omiljene u društvu i šalile se na vlastiti račun, no svjesne koliko je u Hrvatskoj estetika važna pokušavale su sa svim mogućim dijetama. Gubile bi i do 20 kilograma, ali su se oni uvijek vraćali.

- Prije godinu dana bila sam na liposukcijskoj dijeti. Uzimala sam posebne prahove kao dodatke prehrani te izbjegavala ugljikohidrate. Uspjela sam smršavjeti, ali nisam bila ustrajna pa bih već nakon mjesec dana bila na starom. Ovisnost o nezdravoj hrani je poput svake druge: pruža kratkotrajni osjećaj zadovoljstva, no dugoročno šteti. Ja bih nakon konzumacije nezdravih šećera cijeli dan bila pospana i usporena - prisjeća se Maca, uvjerena da više neće pokleknuti jer je sada napokon shvatila koliko su joj zdravlje, pokretljivost i mogućnost da uživa u ženstvenim kreacijama uljepšali život.

I ona i sestra sada nose haljine najdraže dizajnerice, Aleksandre Dojčinović, a kako Marijana ima posebno izražen smisao za lijepo u slobodno vrijeme šminka te izrađuje nakit sa Swarovski kristalima.

Od ekipe iz Života na vagi najviše se sprijateljila s pobjednikom Robertom Bakovićem jer su imali mnogo zajedničkih tema: oboje su iz istog kraja, živjeli su u Njemačkoj te su bili među rijetkim kandidatima s djecom. Tugu što je bila razdvojena od obitelji Maci je ublažavala bliskost s natjecateljicom Sarom Sitarić, koja je pola godine starija od njezine kćeri pa ju je doživljavala kao vlastito dijete.

Nakon showa je dobila tisuće pratitelja na Facebooku i Instagramu, ne samo iz Hrvatske i regije nego i iz Njemačke. Jedna gospođa iz Sarajeva rekla joj je da je njezina kći Život na vagi gledala samo zbog Mace te da ju je motivirala da se i sama počne rješavati suvišnih kilograma. I Dijani, koja živi sa suprugom Nenom te sinovima Antom (19) i Ivanom (17), mnogi govore da ima predivnu sestru. Marijana tako više nije samo njezina mlađa sestra koja je živcira jer se ni u Zagrebu nije uspjela riješiti bosanskog naglaska i izraza poput “bona”. Ona bi, pak, željela da Dijana napokon postane odlučnija u borbi sa suvišnim kilogramima. Kad je, naime, jednom prolazila pokraj palačinkarnice nazvala ju je i rekla: “Maco, danas je moj cheat day!”.

Krenule su prijave za novu sezonu

Kako su upravo krenule prijave za novu, petu sezonu RTL-ova showa Život na vagi priupitali smo Macu koliko joj je odluka o ulasku u ovaj show promijenila život.

- Bila je to najbolja životna odluka. Život mi se promijenio za 360 stupnjeva na bolje i doista mogu svima toplo preporučiti da se prijave ako imaju sličan problem - govori Maca ističući kako je vrlo važno da si osoba prije i prizna da problem postoji.

Što se tiče njene prehrane danas, hrani se, ističe, gotovo identično kao i kad je boravila u kući spomenutog televizijskog showa, ali, očekivano, bira namirnice koje su joj draže. A to, sjetimo se - ne uključuje ribu, na što potvrdno klima glavom smijući se. Konačno, zaključuje, najvažniji savjet koji je i sama dobila u showu, a voljela bi ga prenijeti na sve one ljude koji imaju sličan problem jest da ne odustaju od sebe.

Linker
18. travanj 2024 06:28