Vedran Peteh
Zagrebu s ljubavlju

Nataša Janjić Medančić: 'Strašni su neizvjesnost i nemir koje osjetiš jer se ne možeš vratiti u svoj dom'

Ekskluzivno za magazin Gloria trudna je glumica zagrebačkog kazališta Gavella pozirala na ruševinama u centru metropole, zajedno s 12 najvećih zvijezda domaće scene. Veliki foto-dokumentarni specijal 'Zagrebu s ljubavlju' samo je jedna od naših dojmljivih priča iz novog broja magazina Gloria.

"Dva mjeseca nakon razornog potresa, moje je srce ispunjeno tugom. Grad koji sam poznavala i voljela više kao da ne postoji. Ulice su pune prašine i šute, kolosijeci prazni, a krovovi sablasni. Deset sekundi promijenilo je sve, čak i moje osjećaje prema gradu koji mi je toliko toga pružio.

Unatoč nekim novim emocijama, čvrsto vjerujem da će naš Zagreb opet zasjati starim sjajem.

Raduje me što isto misle i naši sugovornici koji su bez zadrške pristali biti dijelom jedinstvenog Glorijina projekta - fotografske priče koju smo s mnogo ljubavi i pažnje snimali proteklih dana na ulicama ranjenoga grada. Prizori su bolni, ali otkrivaju kako Zagreb izgleda danas: još tužnije nego tog nesretnog 22. ožujka. Nadam se da će se nad ovim neretuširanim fotografijama zamisliti svi koji odlučuju o obnovi našega grada", poručila je naša glavna urednica Alenka Ostrihon.

Također, i naši novinari i urednici opisali su svoja iskustva nastajanja istaknutih tema novog broja magazina Gloria u kojemu vam darujemo čak 48 kupona za najpovoljniju kupnju uz 40 posto popusta. Bilo da vam treba nova lepršava haljina, sandale koje ćete ponosno prošetati gradom ili rivom, novi parfem o kojem ste maštali mjesecima ili pak sitnice za uređenje doma, dar našeg magazina Gloria bit će vam od velike pomoći tijekom shoppinga. Uživajte - razveselite se, zaslužili ste!

Vedran Peteh snimio je fotografski specijal Glorije u razrušenom Zagrebu

Glorijin fotograf Vedran Peteh

Razorni potres, koji je prije više od dva mjeseca dotaknuo gotovo svaku zgradu u središtu grada, najviše se okomio na krovove i dimnjake. Stanari potkrovlja odjednom su imali pogled na nebo, a golemi napuknuti dimnjaci nekako su se držali, svako malo prijeteći da će se urušiti. No, tek s vrha krova na početku Petrinjske ulice, gledajući dizalice i radnike vidio sam razmjere štete te kolikoj su pogibelji stanari i prolaznici bili izloženi. I nadao se da će ova opasna akcija utovara golemih dijelova dimnjaka u viseće košare proći u redu. Dečki, svaka vam čast! Zagrepčani su vaši dužnici.

Snježana Dragojević Harapin razgovarala je s poznatim Zagrepčanima pogođenima potresom

Snježana Dragojević Harapin

Snažniji, manje snažni ili jedva primjetni, potresi sve više slamaju načeto središte Zagreba. Sa stoljećima starih arhitektonskih ljepotica ruše preostale štukature, crjepove, cigle, ukrase... Brojni stanovnici centra ostali su bez domova, a kako je svaki dan bez tople vode i krova nad glavom dug kao vječnost, poznati Zagrepčani rado su se odazvali akciji Glorije želeći podsjetiti da ni više od dva mjeseca nakon razornog potresa otvorene rane grada nisu sanirane. Zagreb vapi za obnovom, a glumci, pjevači, dizajneri i plesači vjeruju da će fotografije sablasno praznog i uništenoga grada uskoro postati samo podsjetnik na posljedice razorne sile zbog koje još ne možemo sigurno prošetati ulicama našeg Zagreba.

Kristinka Šćavina intervjuirala je glazbenu divu Josipu Lisac

Kristinka Šćavina

Svatko tko je ikada razgovarao s Josipom Lisac zna da je riječ o neponovljivom iskustvu o kojem ćete razmišljati još mjesecima poslije. Sigurna sam da će mi se narednih noći po glavi vrtjeti neke njezine rečenice, jer naša glazbena legenda nepresušno je vrelo životnih mudrosti koje traže dublje promišljanje. Osobito nadahnuto govori o svojoj vječnoj ljubavi prema Karlu Metikošu, kojem je posvetila i Porin za životno djelo, koji je nedavno dobila. Riječ je o priči dostojnoj filma; samo još treba naći redatelja koji bi se uhvatio u koštac s njom. Uvjerena sam da bi ga Josipa, unatoč napunjenih 70 godina, dočekala poput vedre 17-godišnjakinje pune entuzijazma, životnog veselja i znatiželje - jer ona se danas, kaže, upravo tako osjeća.

Feđa Kalebić pripremio je detaljan pregled naših nacionalnih parkova

Feđa Kalebić

Nisam posjetio sve naše nacionalne parkove - Risnjak bi mi svaki put promaknuo - ali za ostalih sedam mogu reći da su nešto najimpresivnije što sam ikada vidio. Najviše sam puta bio na Plitvičkim jezerima i nikad se nisam razočarao. Pitomi Brijuni, divlji Sjeverni Velebit i Paklenica, Kornati i Krka - svi su toliko bogati krajolicima da u jednom danu ne stignete upiti sve te ljepote. A tek Mljet... Do njega smo, pomalo nesmotreno, usred ljeta išli iz Dubrovnika unajmljenim gliserom bez tende, ali kad smo poslije šetnje kroz šumu došli do obale Velikog jezera, brodicom doplovili do otoka sa starim benediktinskim samostanom i sjeli u hlad, zaboravili smo i na dugi put i naprosto uživali u prekrasnim vidicima ispred nas. Neki kažu da se čovjek osjeća malen pokraj takve prekrasne prirode, ali zapravo treba biti sretan što ona postoji i što je, barem u nacionalnim parkovima, sačuvana.


Samo u novoj Gloriji, koja je na kioscima od četvrtka 28. svibnja, očekuju vas i veliki popusti!

Ne propustite: Uz novi broj Glorije darujemo vam čak 48 kupona s popustom do 40 posto!

U novom broju magazina donosimo i ove inspirativne priče:

JOSIPA LISAC: ‘Sama sam, ali ne i usamljena’

PREDRAG ŠTROMAR: Pobjedničko slavlje u krugu obitelji

STIL ŽIVOTA: Fotografije poznatih na dobrotvornoj aukciji

KUHINJA: ANA GRGIĆ Delicije za proslavu 95. rođendana hotela Esplanade

FELJTON: BILL GATES Intimni život čovjeka koji je pokrenuo kompjutorsku revoluciju

Linker
09. travanj 2024 12:38