Beduini u pustinji Wadi Rum
 Privatna fotografija
Dragulj Bliskog Istoka:

Neplanirano putovanje: Domaća TV voditeljica otkriva sve o gradu u kamenu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

TV voditeljica RIANA PETANJEK neplanirano je završila u dragulju Bliskog istoka gdje je - osim istraživanja drevnog grada uklesanog u stijenama - ‘preživjela’ pješčanu oluju te kušala slasne delicije poput janjetine na sto načina.

Od svih putovanja dosad, a bilo ih je zaista mnogo, ovo je bilo najspontanije. Prijateljica Jelena Klikić, menadžerica u farmaceutskoj tvrtki, i ja u zadnji smo tren odlučile kamo ćemo ići. Sve je počelo dok smo pile kavu i zaključile da nam hitno treba odmor, barem kratki, da promijenimo svakodnevnu rutinu. Mene, naime, uskoro čeka nova sezona snimanja emisije CoolTurist, a kad ona krene, mjesecima se ne mogu maknuti iz Hrvatske. Brzo smo pronašle jeftine aviokarte iz Beča za izraelski grad Eilat na obali Arapskog zaljeva, pokraj granice s Jordanom. Namjeravale smo pet dana provesti u Izraelu i zatim otići na izlet u Petru u Jordanu. No kad smo stigle, promijenile smo plan. Ne samo zato što je u Eilatu ljepše u ljetnim mjesecima, kada se može uživati u kupanju i ronjenju, nego i zbog propusnice za Jordan.

Privatna fotografija
Na putu iz Aqabe s prijateljicom Jelenom Klikić

Ona je jeftinija od vize, a uključuje i ulaznicu za najpoznatije turističke znamenitosti - uz uvjet da se u zemlji zadržite najmanje tri dana. Shvatile smo da bi se naš jednodnevni izlet sveo na samo nekoliko sati jurcanja po Petri i koštao bi nas više nego trodnevni boravak u Jordanu. Zato smo odlučile u Eilatu prespavati, a ostatak odmora provesti u Jordanu i na miru razgledati sve što nas zanima.

PJEŠICE PREKO GRANICE

Granični prijelaz između Izraela i Jordana otvoren je samo za pješake i zatvara se u 20 sati. Nedaleko je jedina jordanska luka, grad Aqaba, koji nas je podsjetio na Dubai jer također spaja arapsku tradiciju i suvremeni zapadni svijet. Luksuzne zgrade i hoteli, američki trgovački lanci, tipični arapski restorani, tržnice i mali dućani u uskim ulicama smješteni su između modernih avenija. Nas su najviše oduševili gostoljubivi stanovnici i prefina hrana.

Granični prijelaz između Izraela i Jordana otvoren je samo za pješake

SVE NAJBOLJE OD BLISKOG ISTOKA

Jordanska kuhinja spoj je različitih bliskoistočnih, od kojih kao da je uzela sve najbolje pa vjerojatno zato oduševi gurmane poput mene i Jelene. Janjetina se priprema na sto načina, a tu je još mnogo zamamnih delicija. Objed obično počinje namazima i salatama uz svježe pečene pogače. Osim hummusa, koji se pravi od slanutka, često se nudi i namaz od pečenog i oguljenog patlidžana s češnjakom te koubba maqliya - okruglice od mesa i paste od bulgura punjene pinjolima te pržene u ulju. Glavno jelo najčešće sadržava janjetinu ili piletinu. Vjerojatno najpoznatiji jordanski specijalitet je mansaf - janjetina kuhana u umaku od jogurta, servirana s rižom ili bulgurom. Vjerujte, mnogo je ukusnija nego što se možda doima iz ovog opisa.

PJEŠČANA OLUJA

U Aqabi smo preuzele automobil koji smo noć prije rezervirale i nakon kratkog obilaska grada - i odličnog ručka - krenule cestom prema Petri. To putovanje inače traje oko dva sata, a Jelena i ja vozile smo se gotovo pet jer je okoliš toliko lijep da smo se svako malo zaustavljale, divile se krajoliku i fotografirale... Pustinjski pejzaž mijenja se sa svakim prijeđenim kilometrom i stalno nas podsjeća na različitost i ljepotu našeg planeta. Čak smo i pješčanu oluju koja nas je pratila dijelom puta doživjele samo kao uzbudljiv “dodatak” predivnoj vožnji. Kako smo se približavale Petri, raslo je naše oduševljenje time što nismo otišle na organizirani izlet jer smo mogle uživati u svemu koliko smo željele - primjerice, u pogledu na stijene u kojima je smještena Petra te na obližnje mjesto Wadi Musa.

Privatna fotografija
Pješčana oluja na putu kroz pustinju

Gradić Wadi Musa

Privatna fotografija
Pogled na Petru s jednog od vrhova koji je okružuju

GRAD U KAMENU

Sljedeća dva dana provele smo u Petri. Grad nastao u 4. stoljeću prije Krista nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Danas ga zovu i Ružičasti grad, zbog boje stijena u koje je uklesan. Riznica poznata iz filma “Indiana Jones” najposjećenija je lokacija, no jednako su fascinantni kanjoni i akvedukti kojima se stiže do nje. Ako se, pak, odlučite popeti okolnim putem do vrhova ponad Riznice, doživjet ćete dijelove Petre koji većini turista ostaju skriveni.

Hram u Petri

Privatna fotografija
Riana Petanjek u kanjonu kojim se dolazi do glasovite Riznice u Petri

Privatna fotografija
Prodavaonica suvenira u ruševinama drevnoga grada

Privatna fotografija
Riznica u Petri

DOLINA MJESECA

Wadi Musa, što na arapskom znači Mojsijeva dolina, gradić je izvan zidina Petre s mnogo dobrih restorana. Možda će vas iznenaditi jedino to što u popularnom turističkom mjestu ne možete dobiti alkoholno piće, što nije slučaj u Aqabi. Nakon Wadi Muse i Petre uputile smo se do Wadi Ruma, Doline Mjeseca. Tu možete jahati na devi, spavati u pustinji u luksuznom šatoru, večerati pod zvjezdanim nebom, voziti se džipom po pustinji... No unatoč bogatoj turističkoj ponudi, priroda je gotovo netaknuta. Jedini stalni stanovnici te pustinje su beduini koji žive kao prije stotinjak godina i koji su postali dio turističke priče.

Privatna fotografija
Beduini danas rade i kao turistički vodiči

Privatna fotografija
Gradić Aqaba blizu granice Jordana i Izraela

Wadi Rum je fascinantan i ne čudi što je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ovdje su se snimali i mnogi filmovi - “Crveni planet” s Valom Kilmerom, “Marsovac” s Mattom Damonom, “Lawrence od Arabije” s Peterom O’Tooleom... Nažalost, naše putovanje bližilo se kraju pa nismo imale vremena prespavati u šatoru, ali smo zato doživjele prekrasan zalazak sunca u pustinji. Dogovorile smo se da ćemo jednom nadoknaditi sve što smo sada propustile jer je Jordan toliko čaroban da se moramo vratiti.

Privatna fotografija
U Wadi Rumu turistima se nudi jahanje na devama

Privatna fotografija
Beduini u pustinji Wadi Rum

Linker
16. travanj 2024 18:00