fascinacija fascinatorima

Neven Mihić: Osječki dizajner koji je arapski svijet očarao svojim fascinatorima

Osječki kreator, koji predaje dizajn na Američkom sveučilištu u Dubaiju, spreman je za pohod na modne nagrade u sklopu tamošnjeg konjičkog World Cupa - za koji je priredio kolekciju minijaturnih šešira.

Na konjičkom Svjetskom kupu u Dubaiju 25. ožujka pozornost neće privlačiti samo čistokrvni ljepotani u punom trku, nego i fascinatori na glavama dama u publici. Te minijaturne šeširiće ondje radi Osječanin Neven Mihić (29), koji od lanjske jeseni u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predaje dizajn na tamošnjem Američkom sveučilištu. Napravio ih je pedeset, svaki je unikat, a prodaje ih po cijeni od 800 do 1200 kuna - ovisno o veličini, količini materijala te vremenu potrebnom za izradu. Mogu se kupiti u predvorju hotela Meydan, smještenog uz samo trkalište, te u frizerskom salonu nedaleko od luksuznog hotela Burj Al Arab. Najveće zanimanje za njih pokazuju modno osviještene dame, pogotovo blogerice.

Uoči utrko, Ivan je svoje šeširiće predstavio na izložbi

- Fascinatori su u cijelom svijetu neizostavni modni ukras za dame koje prate konjičke utrke. Ta se moda proširila iz Velike Britanije, gdje ih nose i članice kraljevske obitelji, a pomama za njima vlada i u Dubaiju uoči utrke World Cupa, jednog od najprestižnijih društvenih događaja koji se održava na hipodromu Meydan. Riječ je zapravo o skulpturalnim ukrasima za glavu, koji moraju biti lagani, a istodobno čvrsti i fleksibilni - govori Neven Mihić, čiji su fascinatori prepoznatljivi po motivu ruže, njegovog najdražeg cvijeta. Ručno ih izrađuje od organdija ili šantung svile, ukrašava ih perlicama i kristalima, a za izradu jednog modela treba mu cijeli dan.

Proces izrade započinje skicama...

...pa slijedi izrada postolja na koje se postavlja lagana, čvrsta i praktična modna kreacija.

Profesionalni uzlet

Iako izvorno zapadnjačka ideja, fascinatori u izvedbi Nevena Mihića ističu se duhom Orijenta i sigurno će biti zapaženi u utrci za modne nagrade za najkreativniji šešir i najbolji stil na World Cupu. - Važno je sudjelovati, jer je to prilika za mene da pokažem svoje ideje, da društvena krema zapazi moje ime i moj rad - govori prvi hrvatski kreator koji se predstavlja u Dubaiju, jednom od svjetskih središta luksuza.

Neven Mihić ispred Burj Al Araba, najluksuznijeg hotela na svijetu

Premda je u Hrvatskoj napravio na desetke kazališnih, opernih i baletnih kostimografija i nekoliko samostalnih izložbi te predstavljao svoje kolekcije na važnim modnim događanjima, u emigraciju se otisnuo kad je u Dubaiju dobio mjesto predavača na studiju modnog dizajna. A takvu priliku za profesionalni uzlet nije želio propustiti. Dodatni razlog za odlazak bilo mu je nezadovoljstvo zbog toga što u domovini nije uspijevao dobiti status slobodnog umjetnika pa je novi posao potražio na internetu.

Fascinatori su neizbježan modni ukras na konjičkim utrkama

Uz sveučilišnu karijeru u proteklih sedam mjeseci otvaraju mu se brojne druge mogućnosti, a dugoročno ga najviše zanima suradnja s tamošnjom Operom, gdje bi se ponovno mogao posvetiti svojoj prvoj ljubavi - kostimografiji.

- U Dubaiju sam otkrio kako je sve moguće, samo treba biti strpljiv i fokusiran na svoje ciljeve - kaže Mihić koji nostalgiju za domovinom liječi pričajući svojim studentima o ljepotama Hrvatske.

Linker
17. travanj 2024 17:24