Vedran Peteh
Nikola Mektić topi i led

S novom ženom do pobjede: Mami uzdahe nježnijeg spola, ali naš tenisač pronašao je novu partnericu

Premda je uoči prvog Grand slama sezone ostao bez dotadašnje partnerice, tenisač Nikola Mektić - zahvaljujući poruci s nepoznatog broja - došao je do naslova u mješovitim parovima na Australian Openu. Samo za magazin Gloria govori zašto je prekinuo suradnju s dosadašnjom partnericom i kakvi su mu planovi za budućnost.

Zagrebački tenisač Nikola Mektić (31) nije mogao ni zamisliti da će u paru s Čehinjom Barborom Krejčikovom (24) osvojiti Australian Open u mješovitim parovima jer je samo mjesec dana prije početka turnira, zbog loših rezultata koje su postizali, ostao bez dotadašnje teniske partnerice.


Bio je nježan

- S Poljakinjom Alicjom Rosolskom 2018. bio sam u finalu US Opena, što nam je bio prvi put da igramo zajedno, a sve smo dogovorili jako spontano. S vremenom se nismo više toliko dobro igrački slagali i shvatio sam da moram početi trenirati s nekim drugim ako namjeravam nešto osvojiti. Kad me pitala hoćemo li igrati skupa na Australian Openu, pristojno sam joj objasnio da naša suradnja više nema smisla - govori Nikola, koji tada nije imao nikakav drugi plan, ali uskoro je stigla ponuda, točnije poruka s njemu tada nepoznatog broja.

- Čim me Barbora kontaktirala, znao sam da je to izvrsna prilika da daleko doguram na turniru. Postoji svega desetak žena s kojima bih mogao osvojiti Grand Slam, a do njih se teško dođe. Tu sam imao veliku sreću - kaže Nikola, koji još ne zna na što će potrošiti novčanu nagradu vrijednu 95 tisuća dolara, ali zbog nastavka sezone s novim muškim teniskim partnerom, Nizozemcem Wesleyjem Koolhofom, uz trenera Gorana Orešića, neće imati vremena za slavlje ni odmor.

Nikola Mektic and Barbora Krejcikova pose with the Trophy after winning the Mixed Doubles Final
Australian Open Tennis, Day Thirteen, Melbourne Park, Australia - 01 Feb 2020, Image: 495927446, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: James Gourley/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia
James Gourley/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia
S češkom tenisačicom Barborom Krejčikovom, koju je upoznao netom prije početka turnira, osvojio je prvi Grand slam u sezoni.

Nema stajanja

S novim je treninzima, unatoč jet lagu i euforiji koja ga još drži, počeo već sljedeće jutro nakon povratka iz daleke Australije, a na novi turnir u Rotterdam upravo je otputovao.

Inače, Nikola se jedini u obitelji profesionalno bavi sportom, a za svoj uspjeh može zahvaliti i roditeljima, majci Višnji, stomatologinji, i ocu Mirku, kemičaru, jer su kad je imao šest godina njega i četiri godine starijeg brata Luku upisali na satove tenisa.

Luka je od treninga odustao nakon godinu dana, a Nikoli se bijeli sport uvukao pod kožu.

- Prvo su nam obojici baka i djed kupili rekete koje nismo ispuštali iz ruku. Igrali smo tako da je jedan stajao u dvorištu obiteljske kuće u Novom Zagrebu, drugi bi izašao na cestu, a ograda bi nam bila mreža. Na počecima me najviše motivirao i danas jedan od mojih idola u svijetu tenisa, Goran Ivanišević, koji je baš u to vrijeme igrao legendarno finale Wimbledona - prisjeća se Nikola kojem su tek nakon završene Prve gimnazije roditelji dopustili da se potpuno posveti treninzima kako bi se tenisom mogao i profesionalno baviti.

Do 21. godine trenirao je u klubu Mladost, a s 26 je shvatio da mu igra u parovima bolje leži. Njegov prvi teniski partner Antonio Veić danas mu je i jedan od najboljih prijatelja. Prekretnicom u karijeri smatra 2016. kada se potpuno posvećuje igri u parovima i kao 180. na listi devet mjeseci igra s Antoniom Šančićem, a nakon te sezone penje se na vrlo visoko 75. mjesto da bi s Amerikancem Brianom Bakerom postao 50. najbolji tenisač u parovima na svijetu.

Vedran Peteh
Privatno, Nikola ima djevojku koju još uvijek ljubomorno skriva od očiju javnosti.

Planovi za budućnost

Naredne mjesece Nikola će provesti na turnirima, ali se nada da će ipak uspjeti pronaći vremena za odmor s novom djevojkom, o kojoj zasad ne želi mnogo otkrivati jer je, kaže, sve još svježe. Veseljak u duši, ne krije da je u dvadesetima obožavao izlaske, ali danas više voli mirna druženja s prijateljima kojima rado pripremi svoj specijalitet - tjesteninu s uvijek drugačijom varijantom izmišljenog umaka. Unatoč kulinarskim sposobnostima, da nije tenisač, zasigurno bi za svoj poziv odabrao igranje košarke.

Pripremite se - hrvatski teniski reprezentativci u Zagrebu će 6. i 7. ožujka igrat Davis Cup susret protiv Indije u Domu sportova.

Linker
18. travanj 2024 15:41