Za Andru Krstulovića Oparu i suprugu Danielu ovo je obljetnička godina, u kojoj su proslavili tri desetljća ljubavi i njegov 50. rođendan
 Saša Burić
PRIČE

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara: Šarm je njegov glavni adut

Splitski gradonačelnik jednako je zaljubljen u svoju suprugu Danielu kao i prije 30 godina, kad ju je osvojio plavim očima i humorom, a dao joj je predizbrono obećanje kojeg će se sada morati držati - ako osvoji mandat, i dalje će svake nedjelje on kuhati ručak.

Splitski političar Andro Krstulović Opara (50) 4. lipnja je postao gradonačelnik grada pod Marjanom, ali prije izbora bio je u potpunosti opušten. Ležerno je šetao gradom, popričao sa sugrađanima, otišao po sinčića Duju u vrtić, a subotom ujutro na svom biciklu s košarom obavezno odpedalira prema glavnoj tržnici u nabavu. Piljarice na splitskom "pazaru" mogu biti sigurne da će ga nastaviti viđati iako je 4. lipnja - kada je završio drugi krug lokalnih izbora - postao čelni čovjek grada, jer je to jedno od obećanja koje je dao svojoj obitelji kad je ušao u utrku za gradonačelnika.

Andro Krstulovic Opara - privatne fotografije
Privatne fotografije
Danas, kao otac troje djece koji svake subote pedalira na splitski "pazar" po namirnice

- Neću se odreći ni nedjeljnog ručka - kaže HDZ-ov gradonačelnik Krstulović - jer to je jedini dan kad ja doma kuham. Svašta znam raditi, a najviše guštam poći na "peškariju" i potom baciti ribu na gradele. Jedino ne pečem kolače jer je moja supruga u tome nenadmašna. Split je u jednoj od najneizvjesnijih borbi na ovim izborima, u kojima mu je protukandidat bio bivši gradonačelnik Željko Kerum, dobio "šefa" bogatog životopisa: saborskog zastupnika i donedavnog bliskog suradnika hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, uglednog povjesničara umjetnosti i arheologa koji je radio kao konzervator u Konzervatorskom odjelu u Splitu te kao ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, iskusnog diplomata i bivšeg veslača. A prema riječima njegove tri godine mlađe supruge Daniele Marasović Krstulović - i iznimno zabavnog muža, koji ju je osvojio plavim očima i duhovitošću.

- Kad su prije nekoliko godina Ivica i Janica Kostelić bili gosti na veslačkoj regati u Splitu, Andro je preko cijelog grada nosio dječju skijašku kacigu samo da dobije njihove autograme - priča Daniela Marasović Krstulović.

- Andrinom šarmu rijetko tko može odoljeti, u njegovom društvu opuste se i djeca, ali i okrunjene glave, poput princa Charlesa i njegove supruge Camille, kojima je bio jedan od domaćina kad su lani posjetili Hrvatsku. I nakon svih naših zajedničkih godina, još me zna iznenaditi za rođendan kad, primjerice, priredi zabavu bez mog znanja. Internistica u KBC-u Split, docentica na splitskom Medicinskom fakultetu i majka troje djece - 20-godišnje Anđele, 11-godišnje Marte i šestogodišnjeg Duje - kaže da je za nju i supruga ovo godina velikih brojeva. U studenom će obilježiti tri desetljeća ljubavi, a nedavno su proslavili njegov 50. rođendan.

Split, 210517. 
Lokalni izbori 2017. 
Gradski kotar Meje.
Andro Krstulovic Opara, kandidat HDZ-a za gradonacelnika Splita, glasovao je u drustvu djece i supruge na lokalnim izborima.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / Hanza Media

- Bila mi je to jedna od najuzbudljivijih rođendanskih proslava - otkriva Andro Krstulović Opara. - Najljepši dan stigao mi je točno u ponoć - prolazak u drugi krug izbora - a odmah potom pohitao sam kući gdje me čekala obitelj s tortom. U svoju Danielu, s kojom se vjenčao u kolovozu 1995., Opara se zaljubio kao 20-godišnji student. Upoznala ih je njegova sestra Ivana, koja je s tada 17-godišnjom Danielom išla u srednju medicinsku školu.

- Nakon dvije godine studija u Zadru, na tamošnjem Filozofskom fakultetu, preselio sam se u Zagreb jer je Daniela ondje upisala medicinu. Godina kad smo prohodali bila mi je najteža u životu jer mi je umrla majka koja je bolovala od karcinoma. Zato sam za studij i odabrao Zadar jer sam htio biti bliže sestri i ocu - priča Andro Krstulović Opara dodajući da mu je supruga uvijek davala vjetar u leđa, iako je istodobno gradila vlastitu karijeru.Daniela, koja je u međuvremenu specijalizirala reumatologiju i kliničku imunologiju, svog je supruga podržala u odluci da se kandidira na prvim demokratskim izborima 1990. A kad je pet godina poslije kao diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova imenovan za konzula-savjetnika u Milanu, zajedno su otišli u taj grad biznisa, mode i umjetnosti.

Andro Krstulovic Opara - privatne fotografije
Privatne fotografije
Opara kao student Filozofskog fakulteta u Zadru

Milanske priče

- U Milanu smo ostali pet godina - dodaje Opara. - To mi je jedan od najljepših perioda u životu: Italija je zemlja za ljubitelje umjetnosti, pa sam tamo stekao mnogo prijatelja među uglednicima iz svoje struke, kao što je čuveni talijanski povjesničar umjetnosti Vittorio Sgarbi. Te milanske godine spomenuo je Željko Kerum, koji je tijekom televizijskog predstavljanja važno rekao da "on nešto zna o tome", a Opara i dalje ne zna na što je točno mislio. Teško je, kaže, prihvatiti osebujnu komunikaciju svog bivšeg protukandidata, a osobito ruganje na račun njegova "fetivog" splitskog podrijetla. Jer Oparini preci generacijama su vezani uz Split - i obitelj njegova pokojnog oca Čedomila i majke Marije, koja se kao djevojka prezivala Kovačić i živjela u starom dijelu Varoš.

Andro Krstulovic Opara - privatne fotografije
/ Privatne fotografije
Kao mladi bračni par na odmoru u Splitu: u to vrijeme Opara je radio u hrvatskom konzulatu u Milanu

- Ja sam najranije djetinjstvo proveo u bakinoj kući na Manušu, nedaleko od središta grada, a kad mi je bilo deset godina, preselili smo se na Ravne Njive, i danas poznate kao radnički kvart. Pokojna majka je radila kao referentica u općini, a otac je bio komercijalist u bivšoj Jugoplastici. On se kasnije ponovno oženio, tako da moja sestra Ivana i ja imamo četiri polubrata. Nitko se osim mene ne bavi politikom, no moj pradjed Duje Krstulović Opara bio je jedan od osnivača splitskog ogranka Hrvatske čiste stranke prava - otkriva Opara.

Odmjereni i pristojni - kao tata

Danas s obitelji živi u lijepo uređenoj dvokatnici na Mejama, koju su dovršili 2006., kad im se rodila kći Marta. Tada su dogradili dio u kojem im je danas dnevna soba i uredili 450 kvadrata okućnice na kojoj imaju mali povrtnjak.

Andro Krstulovic Opara u svom domu u Splitu sa suprugom  dr. med. Daniela Marasovic Krstulovic i djecom Martom i Dujom                                                                               290517_snimio_Sasa Buric
Saša Burić
S kćeri Martom u povrtnjaku iza kuće

- Sudjelujem u svim kućanskim poslovima, i u tome je tajna uspjeha našeg braka. Kada je Daniela zauzeta, a barem jednom tjedno ima noćna dežurstva, brigu o djeci i kućanstvu preuzmem ja, i obrnuto. Naša djeca su nam od velike pomoći jer ih odmalena učimo samostalnosti. Anđela i Marta odlikašice su od prvog dana škole, iako s njima nikad nismo učili ni pisali domaće zadaće. Duje i najstarija kći treniraju karate, Marta je više za ples, a ona nas povremeno čak iznenadi svojim kulinarskim vještinama. Na svoju sam djecu jako ponosan jer su iznad svega odmjereni i pristojni - govori Opara, kojega također krase te osobine.

Andro Krstulovic Opara u svom domu u Splitu sa suprugom  dr. med. Daniela Marasovic Krstulovic i djecom Martom i Dujom                                                                               290517_snimio_Sasa Buric
Saša Burić
"Moja žena peče najbolje kolače", kaže Opara za svoju suprugu, internisticu na KBC-u Split i docenticu na Medicinskom fakultetu

I njegovi politički protivnici priznaju mu uglađenost i svestranost: tečno govori engleski i talijanski jezik, svira klavir i bubnjeve, a kao tinejdžer je desetak godina trenirao veslanje u klubu Gusar. Danas kondiciju održava vozeći bicikl pa u tjednu po Marjanu prođe i stotinjak kilometara. Andro Krstulović Opara smatra da su njegove najveće kvalitete za mjesto gradonačelnika - sustavnost, organiziranost i sposobnost da motivira suradnike. Dokazao je to kao dugogodišnji ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića.

Kada je 2008. došao na njegovo čelo, bila je to ustanova opterećena sudskim tužbama, a mandat je završio sedam godina poslije s 38 milijuna eura vrijednom izložbom glasovitog francuskog kipara Augustea Rodina, koju su ugostili zagrebački Umjetnički paviljon i splitska Galerija Meštrović.Gradonačelnička fotelja bila bi kruna političke karijere tog Splićanina, koji je s 23 godine bio najmlađi zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora 1990. Osim u diplomaciji, u kojoj je radio do 2002., jedan je mandat prosjedio u Gradskom vijeću Splita. Političku popularnost donijela mu je suradnja s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kojoj je od 2015. pa sve do jeseni prošle godine bio savjetnik za društvene djelatnosti. Jedan od njegovih projekata iz tog razdoblja bilo je privremeno preseljenje predsjedničkog ureda sa zagrebačkog Pantovčaka u druge hrvatske gradove.

Crkva Sv Marka ,navislja crkva u Splitu sa koje su se blagosiljala splitska polja i gdje pocinje najranija polnocka od svih splitskih crkava, koja je u povijesti Andre Krstulovica i njegove obitelji bila isprepletena .Andro Krstulovic Opara je poklonio zvono otudjeno prije 50-ak godina crkvici gdje se vjencao                                                                                                                                  270417 snimio Sasa Buric
Saša Burić
Bračni par s kćeri Martom i sinom Dujom ispred crkve Gospe od Betlema, u kojoj su se vjenčali i kojoj su nedavno darovali svoju "zavjetnu ploču"

- Postanem li gradonačelnik, preselit ću iz Zagreba u Split sjedište Hrvatskog športskog muzeja, kao što sam svojedobno učinio i sa sjedištem Muzeja Ivana Meštrovića. A uz sanaciju dosadašnjeg odlagališta smeća na Karepovcu, koje je jedan od najvećih ekoloških problema, prioritet mi je učiniti grad sigurnijim, pogotovo za djecu, te stvoriti uvjete u kojima će mladi ovdje imati budućnost - izjavio je novi splitski gradonačelnik prije izbora i otkrio da je njegovu odluku o kandidaturi potaknula kći Anđela.

- Iako je na prijamnom na splitskom Medicinskom fakultetu bila druga, otišla je u Zagreb jer je rekla da u Splitu nema budućnosti - veli Andro Krstulović Opara, kojem su njegovi sugrađani dali priliku da to promijeni.

Split, 210517. 
Lokalni izbori 2017. 
Gradski kotar Meje.
Andro Krstulovic Opara, kandidat HDZ-a za gradonacelnika Splita, glasovao je u drustvu djece i supruge na lokalnim izborima.
Foto:
Paun Paunovic / Hanza Media
Najstarija kći Anđela studira medicinu u Zagrebu, a i dvoje mlađih su vrlo samostalni

Linker
25. travanj 2024 04:07