Vedran Peteh / Hanza Media
Ljubav je najvažnija ostavština

Supruga pokojnog vinara Toljanića nakon tragičnog gubitka: 'Idem dalje sama s 12 djece'

Katarina Toljanić, udovica krčkog vinara Franje Toljanića, govori o okolnostima pod kojima se prije dva mjeseca dogodila tragedija koja je potresla cijeli kraj i promijenila živote njihovo dvanaestero djece te otkriva da im utjehu nakon njegove pogibije pruža vjera i uvjerenje da će se iz te velike tuge - izroditi velike stvari.

"Kada sam bila dijete, jedan od mojih najvećih strahova bio je - što ako izgubim mamu ili tatu. Mnogo godina kasnije ostala sam bez oca i, moram priznati, unatoč odrasloj dobi osjećala sam se neutješno. Nakon što je prije dva mjeseca Hrvatsku šokirala vijest da je u prometnoj nesreći na Krku život izgubio Franjo Toljanić, jedan od najuspješnijih domaćih vinara i otac dvanaestero djece, sjećam se da tu noć nisam mogla zaspati. U glavi sam vrtjela sve one divne tekstove pune ljubavi, sreće i obiteljskog zajedništva koje smo o Toljanićima u Gloriji objavljivali tijekom godina. Pitala sam se kako će njegova žena i djeca živjeti dalje. I može li se uopće živjeti nakon takve tragedije", piše naša glavna urednica Alenka Ostrihon o ženi čiju priču donosimo na naslovnici nove Glorije.

"Neizmjerno sam zahvalna udovici Katarini Toljanić koja je samo za Gloriju pristala ispričati kako izgleda njezin život nakon tog kobnog petka. Zahvalna sam joj jer nam je pokazala kako se nositi s tolikom boli, podizati obitelj, voditi uspješan posao... Vjerujem da joj nije lako, no kada pročitate tekst i pogledate fotografije koje je snimio naš fotograf u domu Toljanića u Vrbniku, bit će vam jasno kakvu snagu ta žena nosi u sebi. U svoje osobno ime mogu samo reći - respekt, i kapa do poda", zaključuje glavna urednica magazina Gloria.

Osim inspirativne priče o obitelji Toljanić, donosimo vam i niz aktualnih tema

U novom broju magazina Gloria i ovoga puta pripremili smo vam niz aktualnih priča i inspirativnih tema. Među njih svakako pripada priča o zagrebačkom glumcu Božidaru Košćaku, koji je nedavno zbog zdravstvenog stanja boravio u Vinogradskoj bolnici. Strah za zdravlje prestao je nakon što su pretrage pokazale da je omiljeni 'Kumpić' - zdrav. Ipak, stres i obaveze nastojat će smanjiti koliko god se može.

Stres zbog moguće nove odgode vjenčanja proživljava mladi zagrebački par - Ena Martinek i Hrvoje Bedeković. Ni u snu nisu mogli zamisliti scenarij koji im se dogodio u svibnju, morali su za listopad odgoditi već isplaniranu svadbu. Potpuno opravdano - osjećaju strah i zbog novog datuma koji se bliži usred neizvjesne epidemiološke situacije.

Također, u ovom broju razotkrio nam se Aljoša Jurinić, ljepotama Mrežnice provela nas je pjevačica Sanja Doležal, a sa svim čarima laganih, ljetnih obroka upoznala nas je koreografkinja Valentina Walme. Pored toga, uz novi broj magazina Gloria svi čitatelji na dar dobivaju specijal 'Delicije' koji sadrži recepte za vitku liniju. Kako bi oni ipak bili začinjeni s mjerom, čitateljima na dar stiže i Maggi mješavina začina!

Snježana Dragojević Harapin donosi priču s naslovnice

Katarinu i Franju Toljanića upoznala sam prije 17 godina, na jednoj svadbi u Zagrebu. Cijelu se večer nisu odvajali jedno od drugog, a tako je bilo i kad smo ih prvi put posjetili u njihovom Vrbniku gdje su nas ponosno proveli poslovnim carstvom obiteljske tvrtke Gospoja. Tada su imali četvero djece, danas ih je 12. Unatoč teškoj tragediji koja joj je u suton 15. svibnja uzela supruga, Katarina Toljanić dočekala nas je dotjerana i nasmiješena. S terase, gdje je u kobnom trenutku bila sadila cvijeće, pokazivala mi je tek nekoliko stotina metara udaljenu vinariju u čijoj je blizini stradao njezin Franjo. I slušajući što je prošla, divila sam se toj hrabroj ženi koja se potrudila da djeca i tvrtka idu naprijed. Baš onako kako bi on želio.

vrbnik 08.07.2020
Katarina Toljanic i obitelj
foto vedran peteh
Vedran Peteh / Hanza Media

Sanja Doležal vodi nas ljepotama svog drugog doma, predivne Mrežnice

Razveselio me poziv drage prijateljice iz Glorije da napišem nešto o mjestima na kojima uživam, a jedno od njih je Mrežnica. Meni najljepša rijeka u Hrvatskoj, na kojoj se već petnaestak godina nalazi moj drugi dom, blizu je Zagreba, tako da putovanje ne traje dugo, a onima koji dolaze iz udaljenijih mjesta preporučujem da planiraju barem dva dana za uživanje na njenim zelenim obalama. Kao nepopravljivi optimist, smatram da u svakom zlu ima nešto dobro - a jedna od rijetkih pozitivnih posljedica pandemije jesu putovanja po maloj, ali lijepoj našoj zemlji. Imala sam prilike proputovati dosta zemalja pa znam da živimo u predivnom komadiću svijeta, a djelić te divote pripada zelenoj ljepotici koja je mene davno osvojila.

Mario Kučera uživao je u posebnom izazovu - prava je vještina ovjekovječiti gastronomsko umjetničko djelo

Volim fotografirati ljude i prirodu, ali poseban je izazov ovjekovječiti neko gastronomsko umjetničko djelo. Jer koliko god bilo ukusno, neće mamiti na kušanje ako nema lijepu boju, teksturu i kompoziciju. Snimajući teme za Glorijin gastro prilog trudio sam se da svaka kreacija na tanjuru bude vizualni doživljaj i da svatko pomoću recepta ili vlastite improvizacije poželi pripremiti slasni ljetni zalogaj. Bez obzira je li riječ o zdravim sezonskim salatama ili bezalkoholnim koktelima. Nesumnjivo ću se i ja inspirirati, jer volim i znam kuhati, a zahvaljujući dugogodišnjem druženju s vrhunskim chefovima, sommelierima i proizvođačima hrane uvijek naučim nešto novo, bolje i drugačije.

Novi broj magazina Gloria potražite na kioscima od četvrtka, 16. srpnja lipnja 2020.! Svakom čitatelju darujemo Specijalni prilog Delicije & mješavinu Maggi začina - za punoću svakog jela.

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

NAYA RIVERA Prokletstvo serijala ‘Glee’

BOŽIDAR KOŠĆAK Kumpićevo vrijeme za predah

JOHN TRAVOLTA Oproštaj od voljene supruge

ENA MARTINEK I HRVOJE BEDEKOVIĆ Vjenčanje na čekanju

DAN BROWN Preljubnik široke ruke

LJEPOTA Najinovativniji parfumeri današnjice

FELJTON: STJEPAN JIMMY STANIĆ Šarmer starog kova

Linker
19. travanj 2024 12:43