Getty Images
utakmica života

Tom Brady: Obiteljska drama američkog heroja

Dok je s milijunima obožavatelja slavio osvajanje Super Bowla, junak američkog nogometa otkrio je da je utakmicu života posvetio teško bolesnoj majci koja svoju bitku tek treba dobiti.

Tom Brady (39) čuva loptu s kojom je prvi put pobijedio u Super Bowlu, finalu američkog nogometa, kao i par tenisica iz druge pobjede, ali na pitanje koja mu je najdraža pobjeda uvijek je odgovarao: "Ona sljedeća". Nakon što je treći put osvojio Super Bowl, u jednom je intervjuu izjavio: - Mnogi bi možda sad rekli, evo, postigao sam svoj cilj. Ali ja mislim, "Bože, mora biti još toga"!

Profimedia

I sad se i to ostvarilo. Brady je na veličanstvenom susretu Patriotsa iz Nove Engleske i Falconsa iz Atlante, koji se odigrao 5. veljače u Houstonu, postao prvi vođa navale u povijesti s pet pobjeda u Super Bowlu i jedini igrač američkog nogometa koji je to postigao s istom momčadi. A Bradyjevi Patriotsi su k tome pobijedili premda je izgledalo da je sve izgubljeno kad su njihovi protivnici u trećoj četvrtini poveli s golemom razlikom od 28 prema 3. No "domoljubi", za koje igra i Rob Ninkovich podrijetlom iz Dubrovnika, nisu se predavali do samog kraja i naposljetku, u dramatičnom produžetku koji je u Americi pratilo 113,7 milijuna TV gledatelja, uspjeli okrenuti rezultat u svoju korist pa su mnogi ovu utakmicu proglasili najboljom od svih Super Bowla, a Bradyju se još jednom naklonili do poda zbog njegovih dodavanja ključnih za pobjedu. I tako je Brady, u dobi kad je većina sportaša već u mirovini, spektakularno potvrdio da zasluženo nosi laskavu titulu najboljeg vođe navale svih vremena.

Profimedia

Na tome mu je prva čestitala majka Galynn, koja se bori s rakom i ide na kemoterapije i zračenja, i kojoj je posvetio pobjedu, te naravno supruga Gisele Bündchen (36). "Čudesne se stvari događaju onima koji marljivo rade, usredotočeni su, neumorno posvećeni poslu i nikad ne gube vjeru. Zauvijek zahvalna za ovaj trenutak. Čestitam ti, ljubavi!" poručila mu je Gisele na Instagramu, uz fotografiju nježnog zajedničkog trenutka njih dvoje usred burne proslave na terenu poslije utakmice. Supermanekenka, koja je u braku s Bradyjem već osam godina i majka je njegovo dvoje djece, dobro zna da mu nije sve teklo glatko. Baš kao što je njegova momčad loše počela utakmicu, sam Brady loše je počeo sezonu, zabranom igranja četiri utakmice zbog skandala koji su mediji nazvali Deflategate, u kojem je prije dvije godine optužen da je zahtijevao da se lopta blago ispuše kako bi je lakše hvatao i držao. No skandal se sada do kraja ispuhao, a ova je utakmica raspršila i posljednju sjenu sumnje u njegovu vještinu kojoj za pobjedu ne treba prevara.

Ekipa za pobjedu

Ono što Bradyju treba je podrška najbližih i upravo je to napisao na Instagramu nakon pobjede, uz sliku cijele obitelji: "Za ovo treba ekipa!". Na slici su, uz Gisele, djecu, Bradyjeve tri starije sestre i njihove obitelji, njegov otac Tom Brady i majka Galynn. U braku već 47 godina, roditelji su inače pratili sve Bradyjeve utakmice, ali su posljednju sezonu propustili zbog Galynnine bolesti.

- Ona je nezamislivo mnogo podnijela, mnogo više nego ja na utakmici – sa suzama u očima rekao je Brady nakon pobjede te poslije dodao kako su liječničke prognoze optimistične. Roditelji i danas žive u Tomovom rodnom San Mateu u Kaliforniji. Kad se njihov sin istaknuo u američkom nogometu u srednjoj školi pa dobio stipendiju za sveučilište u dalekom Michiganu, tata se rasplakao.

Profimedia
U Houstonu su uz njega bili roditelji, supruga i djeca te tri starije sestre sa svojim obiteljima

- Rekao sam mu, sine, to će promijeniti naš odnos. A on mi je rekao: "Znam, tata. Mora se promijeniti" - sjeća se Brady stariji, koji je sa suprugom nastavio dolaziti na svaku sinovu utakmicu. Jednom su se našli u redu pred popularnim restoranom Angelo u Ann Arboru gdje se dugo čekalo na slobodan stol, a konobari su preko reda uvodili samo poznate i slavne. Brady se okrenuo roditeljima i rekao im: "Jednoga dana, mama i tata, moje će ime biti poznato svima".

Ali Bradyjeva karijera na sveučilištu bila je puna uspona i padova, previše je utakmica prosjedio na klupi i nije se činilo da je pred njim blistava budućnost. Na godišnjem biranju novih igrača za profi ligu Patriotsi su ga izabrali tek u šestom krugu, kao 199., dok je obitelj u razočaranoj šutnji sjedila pred TV ekranima; sam Brady bio je tako očajan da je pobjegao iz kuće da bude sam, a još godinama poslije sjećanje na to tjeralo ga je u plač.

Ipak, uporni Brady nije potonuo nego je nastavio trenirati i raditi na sebi i ubrzo se nametnuo kao jedan od najboljih igrača. I opet je tu veliku ulogu odigrala ekipa oko njega, također neka vrsta obitelji koja okružuje svakog uspješnog sportaša. Najvažniji je svakako trener Bill Belichick (64), ali tu je i Alex Guerrera, prijatelj, duhovni guru, osobni trener, maser i savjetnik čiji je zadatak Bradyja zadržati u vrhunskoj formi i produljiti mu vijek trajanja koji je ovaj veteran već premašio; igrači američkog nogometa uglavnom odlaze u mirovinu oko 35. godine. Iznimke su rijetke, a jedna od njih je Brady, koji se još drži. Guerrero mu posebnim vježbama pomaže da mu mišići ostanu podatni, kao kod djeteta, i možda je zato izbjegao ozbiljnije ozljede, osim puknuća prednjih križnih ligamenata (nekim čudom izbjegao je i potres mozga od kojeg nogometaši često stradaju, i to s dugotrajnim posljedicama), a pazi i na njegovu prehranu. Brady jede vrlo zdravo, često kombinaciju proteina, kelja i raštike u koju katkad dodaje borovnice. Kao posebnu slasticu smije pojesti sirovi desert kao što je sladoled od avokada. Cijela obitelj se hrani superzdravo – jedu organsko povrće i meso, mnogo smeđe riže i kvinoje, divlji losos, ali ne i rajčicu, gljive ili patlidžane, jer potiču upalne procese, kao ni mlijeko, šećer i kavu.

- Katkad idemo k Tomu i Gisele na ručak. A onda ja poslije pitam: "I kamo ćemo na večeru?" - smije se tata Brady. Tom i četiri godine mlađa brazilska manekenka Gisele, jedna od najseksepilnijih žena 21. stoljeća po izboru časopisa GQ, upoznali su se krajem 2006. preko zajedničkih prijatelja koji su im ugovorili sastanak naslijepo. Dugonoga ljepotica je iza sebe imala burnu vezu s Leonardom Di Caprijem (42), Brady nešto manje burnu s glumicom i manekenkom Bridget Moynahan (45), s kojom je hodao oko dvije godine i prekinuo neposredno prije no što je upoznao Gisele.

- Čim sam ga vidjela, znala sam da je on taj – rekla je Gisele koja je u 193 cm visokom Bradyju prepoznala muškarca svojeg života; katolik kao i ona, iz velike obitelji, kao i Gisele koja je čvrsto vezana uz svojih šest sestara. Ljubav nije poljuljalo ni to što je, baš kad su počeli ozbiljno hodati, Moynahan objavila da je u drugom stanju i da je djetetu otac Brady. Mali John, kojeg svi zovu Jack, rodio se u ljeto 2007. i živi s mamom, ali provodi i mnogo vremena s tatom i Gisele, koja ga je prihvatila kao vlastitog sina.

/ Profimedia
Prije braka s Gisele Bündchen bio je u vezi s glumicom Bridget Moynahan, s kojom je dobiosina Jacka

Gisele i Brady vjenčali su se 2009., diskretno, u katoličkoj crkvi u Santa Monici; mlada je nosila čipkastu vjenčanicu Dolce & Gabbana, a njezina tri psa cvjetne ogrlice koje je također dizajnirao talijanski dvojac. Brady si je tada očito dopustio da nešto i pojede jer je vjenčanje proslavio roštiljem za obitelj.

Splash
Gisele s Jackom, Vivian i Benom

- Ispekao sam njujorške odreske. Pili smo šampanjac, jeli tortu i sladoled. Ljudi vole velike svadbe, ali mislim da ima nečeg posebnog u tome da su uz nas bili samo naši roditelji – rekao je Brady. U prosincu te godine na svijet je došao sin Benjamin Rein, a za tri godine kći Vivian Lake. I dok Brady trenira, igra i odlično zarađuje – kao 15. najbolje plaćeni sportaš na svijetu samo je lani zaradio 36 milijuna dolara plaće i oko osam milijuna od reklama za tvrtke kao što su Under Armour, kartica Visa i obuća UGG - Gisele je postupno manekenstvu dodala i biznis i lansirala liniju japanki pod imenom Ipanema Gisele Bundchen, liniju rublja i prirodnu kozmetiku za lice Sejaa te u kućni budžet donijela oko 30 milijuna, tako da bi se moglo reći da par financijski prilično dobro stoji. Doduše, procjenjuje se da Gisele, posljednjih 14 godina najbolje plaćeni supermodel svijeta, posjeduje imutak od oko 360 milijuna dolara, što je dva puta više od Bradyjevih 180 milijuna.

Profimedia
Brady kod kuće voli pripremati palačinke za Bena i Vivian

Usput se uspješno bavi i nekretninama pa je kuću u L.A.-u koju je sagradila za 20 milijuna dolara prodala Dr. Dreu za 40 milijuna. Kuća u Kaliforniji im ne treba jer im je boravište u Bostonu, gdje je i baza Bradyjevog kluba. Nedavno su se uselili u novo zdanje od 1300 četvornih metara u Brooklineu, s bazenom, dvoranom za jogu, knjižnicom i vinskim podrumom, iz kojeg se pruža pogled na jedan od najstarijih golf-terena u Sjedinjenim Državama. Par također posjeduje stan vrijedan 14 milijuna dolara na aveniji Madison u New Yorku, ali namjeravaju ga prodati jer su već uplatili novi, od 500 četvornih metara u četvrti Tribeca. New York oboje vole, a dodatni razlog da ondje provode više vremena je i Jack koji tamo živi s mamom. Gisele i Brady rado s djecom odlaze u restoran Almond na burgere od puretine (bez peciva) i salatu od prokulica za ručak, a nedjeljom na misu u Crkvu sv. Thomasa Morea.

Profimedia
Obitelj na odmoru u Kostarici 2015.

I dok se slažu oko pitanja vjere i prehrane, izvor nesporazuma između Gisele i Bradyja mogla bi biti politika. Govorka se da je Brady više nego sklon Donaldu Trumpu, inače vatrenom navijaču Patriotsa, pa čak i da mu je privatno obećao podršku, ali Gisele je jasno dala do znanja da predsjednika nikad nije podržala, a posebno ne njegovu zabranu ulaska doseljenicima. Ako Brady bude pametan, ni on je neće podržati; napokon, Gisele je doseljenica.

Linker
19. travanj 2024 19:44