Ivana Tomić
Kreativac iz Karlovca

Domaći dizajner svjetskog glasa: Svoje velebne kolekcije predstavlja samo u inozemstvu

Premda je iz malog grada, Karlovčanin Igor Dobranić svoje modele prodaje u svjetskim metropolama, a petnaest godina dizajnerske karijere obilježio je multifunkcionalnom kolekcijom.

Dizajner Igor Dobranić ima peh da petnaestu obljetnicu stvaralaštva obilježava baš u godini kad je modna industrija zbog pandemije koronavirusa “na aparatima”. No, 48-godišnji Karlovčanin nije odustao od posla, već je pokrenuo vlastitu internetsku trgovinu B2B, lansirao dvije kolekcije - kao i prijašnjih sezona - ali i osmislio kostime za poznatu riječku glazbenu skupinu Putokazi.

Kostime koje je dizajner osmislio za Putokaze riječka je glazbena skupina predstavila u sklopu promocije novog albuma ‘Meandri’, kojim obilježavaju 36 godina rada.

- U razgovoru s Mirandom Đaković, osnivačicom i voditeljicom grupe, shvatio sam da imamo slične poglede na posao kad je riječ o kvaliteti, beskompromisnosti i originalnosti. Stoga sam dobio slobodne ruke da osmislim što želim pa sam kreirao tri modela za vokalistice grupe koji su se šivali po mjeri. Riječ je o dvije tunike: jedna je od bijelog zgužvanog tafta, a druga asimetričnog kroja, ukrašena trakama s autorskim printom, koja se nosi s uskim crnim hlačama i nakitom od plavih elastičnih uzica. Dizajnirao sam i malu crnu haljinu s patent zatvaračima i zihericama. Svi se komadi međusobno kombiniraju pa članice grupe mogu na svakom nastupu biti drugačije odjevene - objašnjava dizajner, kojeg posebno veseli to što novim vizualnim identitetom osmišljenim za četrnaesti studijski album “Meandri” njegova omiljena glazbena skupina slavi 36 godina rada.

A njegovih petnaest godina modnog djelovanja obilježila je dosljednost u kvaliteti i autorskom dizajnu snažnog likovnog koncepta. Kao i visoki kreativni nivo iz sezone u sezonu: svaka se kolekcija sastoji od 80 do 120 različitih artikala koji šivaju u njegovu studiju u Karlovcu.

Suradnja zlata vrijedna

- Premda u industriji dominira sistem brze mode, ne odustajem od koncepta kreiranja dvije kolekcije godišnje i odjeće koja ne ovisi o trendovima - kaže Igor Dobranić, koji blisko surađuje s dizajnericom tekstila Ivanom Žanko.

Franjo Matković i Hanza Kulenović
Kreacije odlikuju fini materijali i avangardni krojevi te autorski print koji nastaje u suradnji s dizajnericom tekstila Ivanom Žanko; u jesenskoj kolekciji to je - maslačak.

Ona svake sezone osmisli drugačije motive: u jesenskozimskoj kolekciji maslačak u smaragdno-sivoj i ružičasto-crnoj kombinaciji, koji se potom printa na tekstil u pogonima u Italiji. Točnije, u okolici Coma te u Pratu gdje materijale printaju i brojne svjetske modne kuće. Kolekcije predstavlja isključivo u inozemstvu, na međunarodnim sajmovima mode u Parizu, Düsseldorfu, New Yorku, Bologni, Moskvi, Kopenhagenu i Londonu.

Na svjetskom glasu

Njegove kreacije kupuju svjetski dućani koji nude i kreacije kultnih avangardnih dizajnera kao što je Japanac Issey Miyake. Nose ih i ikona američke pop-glazbe Patty La Belle, autorica hita “Lady Marmelade”, te Jacqueline Brown, supruga glasovitog borca za ljudska prava Jesseja Jacksona.

Suradnja s inozemstvom je započela 2004., kad je na poziv Flore Turner Vučetić, tadašnje savjetnice za kulturu hrvatskog veleposlanstva u Londonu, u njihovoj galeriji izložio dvadesetak ekološki održivih modela u galeriji.

Na otvorenju je bila i nabavljačica kolekcija za kultni londonski butik Brown’s, kojoj su se svidjele kreacije od nebijeljenog pamuka ukrašene ružama od pamučnih keper traka. Tada nije mogao proizvesti traženu količinu, no već iduće godine osniva tvrtku i kreće na međunarodne sajmove gdje je tijekom godina stekao vjerne kupce.

Franjo Matković i Hanza Kulenović
Njegove kreacije kupuju svjetski dućani koji nude i kreacije kultnih avangardnih dizajnera.

- Poslovanje u inozemstvu je brutalna tržišna utakmica. Teška i iscrpljujuća. Stvari su zapravo vrlo jednostavne: ako se kupcu svidi vaša kolekcija, kupit će je, a ako ne, nema te pogodnosti koja bi ga mogla privući - objašnjava dizajner, koji je nakon diplome iz modnog dizajna i kostimografije na zagrebačkom Tekstilnotehnološkom fakultetu nastavio obrazovanje.

Završio je, naime, tečaj eksperimentalnog modnog crteža i teoriju modnih trendova na prestižnoj školi Central Saint Martins u Londonu. A kako žestoka konkurencija podrazumijeva da se poslu pristupa krajnje ozbiljno i uz poštivanje rokova, počeo je rad na kolekciji za jesen i zimu 2021. i 2022.

Čitajte i:

Dnevni komadi sportskog prizvuka u novoj kolekciji poznatog domaćeg dizajnera

Slažete li se? Kažu da su ovo najljepše haljine s filmskog festivala u Veneciji

Crvena boja za moćne i odvažne jesenske lookove: Nosite je s pepita uzorkom ili ljubičastim detaljima

Linker
24. travanj 2024 19:53