Ken Goff Rota / Goff Photos / Pr
Legendarna Londončanka

Ekscentrična i svoja: Nazivali su je neuglađenom, a za 'modnu bibliju' žrtvovala je sve pa i brak

Bivša glavna urednica britanskog Voguea Alexandra Shulman četvrt je stoljeća vladala modnom scenom, a u svojim memoarima otkriva kako je postala uspješna u svijetu koji ne trpi krupne i nesigurne žene.

Krupno tijelo, bucmasto lice, razne fobije, kronični nedostatak samopouzdanja, podcjenjivanje vlastitog izgleda… S takvim se predispozicijama Alexandra Shulman nije mogla nadati karijeri u svijetu visoke mode, no ipak je uspjela: od 1992. do 2017. vedrila je i oblačila modnom scenom s pozicije glavne urednice britanskog izdanja magazina Vogue.

Na tisućama modnih revija sjedila je u prvim redovima, susretala se sa zvijezdama i državnicima, od sablasno mršave Kate Moss stvorila je supermodel stavivši je na naslovnicu, vojvotkinju od Cambridgea savjetovala je oko izbora vjenčanice, a britanski je Vogue pod njezinim vodstvom dosegao svoj zenit.


Životnu priču ispričala kroz odjeću

Dnevničke bilješke iz tog uzbudljivog razdoblja Alexandra Shulman (62) pretočila je u nedavno objavljenu memoarsku knjigu “Clothes… and Other Things That Matter”, u kojoj je vlastitu životnu priču ispričala kroz poglavlja o sadržaju svoje garderobe.

Knjiga se bavi i stvarima koje utječu na naše modne izbore.

Premda je taj sadržaj impresivan i količinom i kvalitetom (22 kaputa, 34 jakne, 34 para cipela s visokom potpeticom, 37 torbi…), inventura ormara bila joj je tek povod za dublja promišljanja o tome što sve uvjetuje naše modne izbore, zašto nosimo odjeću koju nosimo, zašto neke odjevne predmete čuvamo dok druge bacamo, za koje se emocionalno vezujemo i zašto.

Alexandri Shulman bile su 34 godine kad je zasjela u uredničku fotelju modne Biblije, no iako je u njoj provela gotovo četvrt stoljeća, najdulje od svih svojih prethodnica, priznaje da ju je uvijek malo žuljala jer u duši se nikad nije mogla sroditi s luksuzom i glamurom svog profesionalnog okruženja.

Od nje se očekivalo da uvijek izgleda reprezentativno, a ona se najugodnije osjećala u preširokim pletenim vestama, donjem dijelu trenirke, opasana kuhinjskom pregačom i sa sendvičem u ruci. Od nje se tražilo da putuje na modna događanja diljem svijeta iako se smrtno bojala letenja.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 19:  Kate Moss and Alexandra Shulman attends the Business of Fashion #BoF500 Gala Dinner at The London EDITION on September 19, 2016 in London, England.  (Photo by David M. Benett/Dave Benett / Getty Images for The Business of Fashion / The London EDITION)
Getty Images
Shulman je lansirala karijeru Kate Moss kad ju je 1993. stavila na naslovnicu britanskog izdanja Voguea.

Također je patila od klaustrofobije, agorafobije te iznenadnih napada panike, zbog čega je u torbi uvijek nosila tablete za smirenje. Na jednoj večeri kod Karla Lagerfelda u Parizu domaćin ju je posjeo uz njezina filmskog idola Richarda Gerea: "Jadno je što smo izmijenili samo pozdrave; u društvu slavnih osoba ja kao da potpuno zaglupim" zapisala je Shulman.


Nisu joj godili pogledi u grudi

Iako joj je djed po očevoj strani bio klobučar, užasavala se prigoda u kojima je morala nositi šešire jer uvrtjela si je u glavu da s tim modnim dodatkom izgleda kao da se pravi važna.

Od 17. do 37. godine nikad nije nosila grudnjak, ne zato što je feministica, već stoga što fizički nije podnosila taj osjećaj sputanosti.

Kad ju je počelo smetati što joj na poslovnim sastancima češće zure u bujno poprsje nego u oči, ponovno je počela nositi grudnjake, no i dalje ih mrzi.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 18:  Alexandra Shulman, Victoria Beckham and Anna Wintour attend the launch of
Getty Images
S urednicom američkog Voguea Annom Wintour i dizajnericom Victorijom Beckham družila se na tjednima mode.

Unatoč svim svojim unutarnjim ograničenjima, koja su izvana mogli iz gledati kao ekscentričnost, hinjena nonšalancija ili nedostatak uglađenosti, Londončanka Alexandra Shulman, podrijetlom iz ugledne obitelji i obrazovana u najboljim britanskim privatnim školama, sjajno je obavljala svoj posao.

S druge strane, zbog predanosti poslu rano joj je propao brak i ostala je samohrana majka.

Dugo je vagala treba li ostaviti posao kako bi više vremena provodila s djetetom i na kraju zaključila da to ne bi imalo smisla.


Voli eleganciju, ali i vrećaste trenirke

Svog 24-godišnjeg sina, povjesničara umjetnosti, smatra svojim najvećim životnim dostignućem. Novu ljubav pronašla je s novinarom Davidom Jenkinsom, kojeg je upoznala odjevena u nimalo seksi bijelu trenirku.

"Poznavajući koliko sam mu neprivlačna u svojim omiljenim vrećastim hlačama s lastikom u struku, nevjerojatno da je naša veza uopće započela" kaže Alexandra Shulman, koja nipošto ne spori važnost lijepog odijevanja, pogotovo u teškim vremenima kao što je aktualna pandemija.

Njezin recept za podizanje morala u samoizolaciji? Otvoriti ormar, izvaditi malu crnu haljinu, par rijetko nošenih naušnica, Manolo Blahnik cipele s visokom potpeticom, namazati usne ružem i - stati pred ogledalo.

Čitajte i:

Ovo se nikada nije dogodilo: Naslovnicu prestižnog časopisa prvi put u povijesti krasi starija dama

Ušutkala dežurne kritičare: Dokazala da godine nisu nikakav kriterij, u 51. nosi što god poželi

Najveći modni magazin na svijetu odao počast biseru hrvatske obale: Pogađate o kojem gradu je riječ?

Žena na čelu Jimmy Chooa: 'Prioritet mi je sačuvati sebe i obitelj, pa makar i s lošom frizurom'

Linker
20. travanj 2024 03:30