Zoran Aragović
 BiteMyStyle
15 godina rada zorana aragovića

Dizajner kojeg obožavaju Hrvatice: 'I dalje na ulici prečesto viđamo klonove lutki iz razvikanih high street brendova'

Pop art, boje i uzorci u neobičnim kombinacijama karakteriziraju kreacije iz kreativne tvornice Zorana Aragovića koji već 15 godina djeluje na hrvatskom modnom tlu

Kreativac i dizajner brenda BiteMyStyle, kojeg nose brojne Hrvatice, je Zoran Aragović, a ove godine obilježava 15 godina na modnoj sceni. Početci brenda nalaze se u 2004. godini kada je ime i nastalo i zadržalo se sve do danas kada je prepoznatljivo po svojoj estetici i kreacijama. Otkrio nam je kakve planove ima za budućnost, kako danas gleda na svoje početke i što misli o domaćoj modnoj sceni.

Na modnoj sceni ste već 15 godina, kako pamtite svoje početke, a kako vidite budućnost?

Ne pamtim ih! (smijeh) Kao i svaki početak nije bilo lako, trebalo je vremena da upoznaš ljude iz struke, najbolje trgovine s tkaninama, puno rada i odricanja, ali sad kada gledam unatrag, drago mi je da sam taj poziv od samog početka shvatio vrlo ozbiljno i da sam upravo modu prepoznao kao struku od koje ću živjeti, a u budućnosti bih volio proširiti brend izvan granica Hrvatske.

Koji je po Vama najveći problem s kojim se susreću modni dizajneri u Hrvatskoj?

Glavni problem je u tome što nema prateće proizvodnje i industrije koja bi ih podržala u smislu produkcije njihovih kolekcija. Ono što smatram da je za svakog početnika bitno jest da je njihov dizajn prepoznatljiv i originalan.

BiteMyStyle

Kako gledate na stanje u modnoj industriji, domaćoj pa i stranoj?

U Hrvatskoj gotovo da i nema modne industrije, no ono malo što ima trudi se držati korak sa svjetskim trendovima. Ipak, najveća mana je to što postoje tehničke predispozicije za kvalitetan proizvod, no nedostaje svježih ideja i angažmana mlađih ambicioznih kreativaca. Vani je to naravno puno razvijenija scena, no nerijetko se i velike modne kuće nađu u financijskim problemima.

Odijevate brojne Hrvatice. Koje su one s najboljim stilom?

Sviđaju mi se osobe koje gaje osobni stil neovisno o trendu, one koje se izdvajaju iz mase i ne igraju na sigurno. Zbog toga mi je jako drago što imam priliku surađivati s brojnim poznatim Hrvaticama koje njeguju unikatan stil odijevanja poput Elle Dvornik, Anđe Marić, Nives Celzijus i mnogima drugima.

BiteMyStyle
Ella Dvornik u kreaciji Zorana Aragovića
BiteMyStyle
Ella Dvornik u kreaciji Zorana Aragovića
BIPA FASHION.HR
Pjevačica Anđa Marić

Kada šetate špicom vidite li 'klonove s Instagrama' ili ipak smatrate da smo modno osviještena nacija?

Modno smo osviještena nacija u smislu da pazimo na odijevanje i da volimo modu no ipak se na ulicama gradova prečesto nažalost mogu vidjeti 'klonovi' koji izgledaju poput lutki razvikanih high street brendova.

Kako gledate na 'brzu modu' i trendove koji se sve brže izmjenjuju?

Danas svi vodimo brze živote i nerijetko posegnemo za instant rješenjima, a ništa drugačije nije ni s modom. Trendovi se brzo mijenjaju, modna publika je sve zahtjevnija i traži brze reakcije dizajnera. Upravo zbog toga dizajneri svako malo nadopunjuju svoje kolekcije prateći ono što je aktualni trend.

Zoran Aragovic,  dodjela nagrada Ikona influencerica godine, 14092018, Mimara, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Kakva je žena koja nosi BiteMyStyle kreacije?

To su žene i djevojke koje vole unikatnu odjeću, vrlo nosivu i znaju da će biti zamijećene. Volim zanimljive boje i uzorke u neobičnim kombinacijama pa je tako i odjeća koju klijentice kupuju vrlo upečatljiva i često mi se javljaju kako ih je netko zaustavio na cesti da pita čiju to kreaciju nose.

BiteMyStyle

Koja je Vaša omiljena kreacija koju ste dizajnirali i imate li neku priču koja stoji iza nje?

Publika moj rad često percipira kroz estetiku pop arta, pa ako baš moram izdvojiti najdraži komad, onda je to korzet haljina u kombinaciji tila i strip printa. To je jedan od onih komada koji klijentice nakon svih ovih godina i dalje kupuju i uvijek je in.

BiteMyStyle

Na čemu trenutno radite?

Kolekciju za proljeće-ljeto 2019. predstavljam na Bipa Fashion.Hr-u i upravo s njom ću proslaviti 15 godina rada. Naša slavljenička revija popraćena je brojnim iznenađenjima i nešto drugačijom prezentacijom nego što ste do sada navikli od mene vidjeti, a nakon revije pripremamo snimanje kampanje koja će obilježiti mojih 15 godina rada.

Crpite li inspiraciju od dizajnera, stranih i domaćih?

Inspiraciju zaista crpim u svemu što me okružuje. Ne mogu reći da sam inspiriran radom kolega, ali pratim što se događa na našoj i stranoj sceni jer smatram da je iznimno važno biti u toku i informirati se.

BiteMyStyle

BiteMyStyle

Za koje modne metropole smatrate da su danas centar - jesu li to i dalje Pariz i Milano ili su u centru neki drugi gradovi?

Pariz je uvijek Pariz! No pojavljuje se i scena koja je nešto manja i koja preferira nešto drugačiju estetiku i prezentaciju pa je tako i slučaj sa skandinavskim zemljama koje postaju sve važnije i zanimljivije na mapi svjetskih tjedana mode.

Koji stilski savjet biste udijelili svakoj ženi?

Lijepo je kad se žena odijeva u skladu sa svojim godinama, karakterom i pritom koristi odjeću kao alat pomoću kojeg će još više naglasiti svoju ljepotu ili pak vješto prikriti neku manu. Upravo iz tog razloga volim pristupiti svakoj klijentici individualno kako bi u razgovoru s njima osmislio kreaciju koja će najbolje pristajati njihovoj figuri.

Koji su vaši must have komadi koje uvijek imate u ormaru?

Kod postolara su uvijek loše cipele - u tome se i ja pronalazim s obzirom na to da vlastitom odijevanju ne pridajem previše pažnje. Svakodnevno sam okružen tkaninama i odjećom, pa sebe stavljam u drugi plan. No, ako baš moram izdvojiti koji su must have komadi u mojem ormaru, to su dobre jeans hlače, tenisice i zimi kvalitetan kaput.

BiteMyStyle
Zoran Aragović

Linker
16. travanj 2024 05:25