LJEPOTA

Francuskinje pokreću svijet - stila i šika

One su opuštene i znaju uživati u životu bez grižnje savjesti, no još je nekoliko faktora koji ih čine drukčijima od drugih: njihov je recept za dobar izgled, naime, malo jesti, kožu brižljivo njegovati i nikad djelovati odviše sređeno, iako sate provode pred ogledalom.

CAROLINE DE MAIGRET

Parižanku se prepoznaje po kosi: bila ona dugačka ili sasvim kratka, uvijek djeluje kao da dugo nije bila u rukama frizera. Frajerice koje se samo naizgled ne trude, a zapravo provode sate pred ogledalom, to su prave Parižanke - kaže Caroline de Maigret (41), autorica knjige "Kako biti Parižanka u svakoj prilici". Zahvaljujući nonšalantnom stilu - s nevidljivim make-upom i nepočešljanom kosom, kombinirajući bijelu mušku košulju, uniseks tenisice i crni sako na najženstveniji način - ona sklapa unosne manekenske poslove i deset godina nakon formalnog kraja karijere modela. Lani je, naime, bila zaštitno lice za Lancome make-up, a Chanel ju je sada angažirao kao ambasadoricu njihova nomadskog pop-up dućana, s kojim će obilaziti gradove i govoriti o francuskom šiku. Francuska aristokratkinja (djed joj je knez Michel Poniatowski, a otac grof Bertrand de Maigret) odana je kući Chanel: kreativnom direktoru Karlu Lagerfeldu već je 13 godina muza, a njihovi kaputi najdraže su joj modne investicije.

Getty Images / Guliver
Njezina knjiga prevedena je na 26 svjetskih jezika, a nedavno i na hrvatski

Njega joj je važnija od šminke, pa lice dvaput dnevno čisti micelarnom vodom i tonikom te nanosi hidratantnu kremu, no zato koristi lakove za nokte upadljivih boja. Crna se, kaže, slaže s njezinim rokerskim glazbenim ukusom: vlasnica je, naime, diskografske kuće Bonus Tracks Records, gdje surađuje s Yarolom Poupaudom, s kojim ima 11-godišnjeg sina Antona.

Ukrasni gumbi u Chanelovu pop-up dućanu, u garderobi Caroline de Maigret uvijek mora biti jedan mornarski kaput, bisere nosi samo na ruci - i na lancu torbice, Essie lak za nokte, crni - kakav voli Caroline (79,90 kn)

MARION COTILLARD

Ne znam kako bih opisala svoj stil odijevanja, ne znam ni imam li ga uopće - nedavno je izjavila Marion Cotillard (41), što je izbezumilo dizajnere visoke mode kojima je najpoznatija francuska glumica jedna od najpoželjnijih klijentica. Bila ona stilski osviještena ili ne, činjenica je da na crvenom tepihu ništa ne prepušta slučaju: na premijerama filma "Tajna veza" (u kojem joj je partner Brad Pitt) pojavila se u haljinama Armani Prive i Dior, a od jesenas je i zaštitno lice za torbe Dior Lady. U manje formalnim prigodama njezini su odabiri - nenametljiv make-up, kosa skupljena u neurednu punđu, haljina vrećastog kroja te metalik ili šarene cipele s visokom potpeticom. Čak i sada, dok očekuje drugo dijete s glumcem Guillaumeom Canetom.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 21:  Marion Cotillard attends the UK Premiere of
Karwai Tang/WireImage
Kreacija Stelle McCartney za premijeru filma "Tajna veza"

Što se kozmetike tiče, kao aktivistica Greenpeacea koristi isključivo prirodnu kozmetiku. - Francuskinje su karizmatične zbog svoje pameti, a ja je nastojim iskoristiti postupajući osviješteno. Pritom si ne moram ništa uskratiti: nedjeljom uživam u slanoj kupki uz mirisne svijeće, a barem tri šalice zelenog čaja dnevno izvrsne su za moju kožu - kaže oskarovka.

Getty Images/Guliver
Marion voli: Clarins rumenilo (319 kn), Caudalie Divine piling s mirisom vanilije i cedra (150 kn) te Diptique svijeće (350 kn), nehajnu punđu kombinira s upadljivim ukrasima i predimenzioniranim naušnicama

GAIA WEISS

Mlađa generacija Francuskinja sa stilom - koju predvodi glumica Gaia Weiss (25) - obožava kupovati u vintage i second hand dućanima. Plavokosa i svjetloputa zvijezda TV serijala "Vikinzi", koja je ulogu Porunn dobila upravo zbog tog skandinavskog tipa ljepote, kao omiljeni komad odjeće ističe kožnatu motorističku jaknu koju je kupila na nekom londonskom buvljaku. Kao i njene starije kolegice, među kojima kao uzor ističe glumicu i pjevačicu Charlotte Gainsbourg, ni Gaia ne voli djelovati previše dotjerano - pa se gotovo nikad ne šminka, čak ni za crveni tepih.

CANNES, FRANCE - MAY 17:  Gaia Weiss attends the
Pascal Le Segretain/Getty Images
Za smoking na golo tijelo treba imati hrabrosti

Sviđa joj se muška estetika pa u svečanim prigodama najradije nosi odijela od baršuna i smoking sa satenskim reverom, ali bez košulje, zbog čega do izražaja dolazi besprijekorna koža njezina dekoltea. Što ne čudi, jer je njeguje jednako kao i lice: čisti je micelarnim uljem, tonizira, tri puta tjedno radi masažne pilinge...

Obožava kreacije Azzedine Alaïa i - svoje tetovaže, a ploče Elle Fitzgerald kupuje na buvljaku

LEA SEYDOUX

Nakon polusatne kupke, barem pet minuta tušira se hladnom vodom, jer to potiče cirkulaciju i sprečava pojavu celulita - stoga glumica Lea Seydoux (31) i u visokoj trudnoći može nositi kratke haljine i pokazivati zategnutu kožu na bedrima. Rijetko je se može vidjeti i bez cipela s visokom potpeticom - bile to robusne gležnjače ili špičaste salonke. Zvijezda filma "Spectre", posljednjeg iz serijala o Jamesu Bondu, poput prave Bond djevojke voli glamur. Omiljene su joj Pradine šljokičaste kreacije, a i zaštitno je lice njihova parfema Candy. No, i u blještavim haljinama talijanske modne kuće prepoznatljiva je njezina francuska estetika: svoju svijetlu kožu panično štiti od sunca i cijelo tijelo maže kremama s visokim zaštitnim faktorom, jer prezire osunčani ten.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 05:  Lea Seydoux attends the Louis Vuitton show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2017 on October 5, 2016 in Paris, France.  (Photo by Dominique Charriau/WireImage)
Dominique Charriau/WireImage
Ni u trudnoći ne odustaje od visokih potpetica

I make-up joj je minimalistički, ali voli ruževe jarkih boja - fuksije, žestoko crvene... No za razliku od većine svojih sunarodnjakinja, koje su prilično konzervativne kad je riječ o frizurama, ona rado eksperimentira s kosom: trenutačno ima ‘trudnički’ čedan bob, ali nosila je i dugu kosu, kratke šiške, bila je crvenokosa, a kaže da neće biti mirna dok jednom ne - obrije glavu.

Bitno jeuskladiti boje noktiju, nakita i cipela, a Leini omiljeni proizvodi su Elizabeth Arden Eight Hour krema (299 kn), Sisley Black Rose maska (989 kn) i parfem Prada Candy (469 kn)

LOU DOILLON

Žene u obitelji pjevačice Lou Doillon imaju impresivan pedigre - što se stila tiče. Njezinoj majci, glumici i pjevačici Jane Birkin, modna kuća Hermes posvetila je svoj najpopularniji model torbe - takozvanu birkinicu - a njezina starija sestra, glumica Charlotte Gainsbourg, već godinama ima status jedne od najbolje odjevenih Francuskinja. Lou Doillon uzela je od svake ponešto - nosi dugačku kosu sa šiškama, što je sedamdesetih bio zaštitni znak Jane Birkin, a sa sestrom je veže sklonost prema visokoj modi. Zbog toga je rado viđena gošća na modnim revijama kuća Gucci, Dolce & Gabbana, Armani i Bottega Veneta. Njezine odjevne kombinacije uvijek imaju dozu rokerske razbarušenosti, a inspirirana punk estetikom kreatorice Vivienne Westwood spaja naizgled nespojivo - prugice i točkice, svilu i tvid, zmijski i leopard uzorak...

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 21:  Lou Doillon at the Gucci show Milan Fashion Week Spring/Summer 2017 on September 21, 2016 in Milan, Italy.  (Photo by Melodie Jeng/Getty Images)
Melodie Jeng/Getty Images)

No frajerica Lou i na višemjesečnim turnejama, kada putuje autobusom sa svojom glazbenom ekipom od desetak muškaraca, ne zaboravlja na ključ francuske ljepote - njegu. Sa sobom uvijek ima micelarnu vodu, BB kremu koja vizualno sužava pore, masku za kosu, kremu za stiliziranje svojih surferskih valova u kosi i Givenchy maskaru - koju koristi od 16. godine, kada je bila zaštitno lice te francuske modno-kozmetičke kuće.

Getty Images/Guliver
Žutu torbicu zmijskog uzorka Lou kombinira sa šarenim sandalama ukrašenim metalnim šiljcima

Lou sa sobom uvijek nosi Bioderma Sébium H20 Solution micelarnu vodu (76 kn) i Givenchy Phenomen’Eyes maskaru, također voli francuske filmove i japansku hranu

EVA GREEN

Za glumicu Evu Green ne vrijedi make-up pravilo prema kojem treba odabrati što naglasiti - oči ili usne. Ona kombinira ljubičasti, tamnozeleni i sivi smokey eyes s crvenim ruževima kao što su MAC Ruby Woo i Lady Danger nijanse te YSL Rouge Pur Couture No 1.

COUNTY WICKLOW, IRELAND - FEBRUARY 13:  Eva Green on the set of
Vera Anderson/WireImage

Kao jedno od zaštitnih lica L’Oreala, koristi njihovu profesionalnu liniju za njegu kose, a iz kuće ne izlazi prije nego što njezina koža ne upije obilni sloj La Roche Posay kreme sa zaštitnim faktorom 30. Svoj pomalo darkerski imidž - s porculanski bijelom kožom i crnom kosom - pojačava crnim ili tamnoplavim lakovima za nokte.

Eva koristi L’Oréal Absolut Repair koncentrat obogaćen lipidima (160 kn) i MAC Ruby Woo ruž (151,90 kn)

Linker
18. travanj 2024 21:18