Splash/Getty Images/Profimeida
JEDNOSTAVNE I PRAKTIČNE

Imaju 101 godinu, a još uvijek ih svi nose: Kultne tenisice i dalje su omiljeni komad

Lani su proslavile velikih 100, ali to što je iza njih cijelo stoljeće nije ih učinilo ništa manje popularnima. Čak štoviše - danas ih nose svi bez ikakvih ograničenja.

Lani su proslavile velikih 100, ali to što je iza njih cijelo stoljeće nije ih učinilo ništa manje popularnima. Čak štoviše - danas ih nose svi bez ikakvih ograničenja.

Prošle godine je model tenisica Converse Chuck Taylor All Star, koji je kod nas poznatiji pod nazivom starke, obilježio veliki jubilej – svoj stoti rođendan. Nastale su davne 1917. godine kao košarkaške tenisice, a ime košarkaša Chucka Taylora dodano im je 1923. jer je on bio čovjek koji ih je popularizirao i koji je tvrtku inspirirao da od njih stvori tenisice za košarkaše. Do šezdesetih godina prošlog stoljeća uspjeli su ih toliko popularizirati da ih je nosila većina profesionalnih i fakultetskih košarkaša. Posljednji su se put na košarkaškom terenu našle 1979., zahvaljujući igraču Tree Rollinsu koji se nije želio odvojiti od svojeg para, ali, iako ih je košarka zaboravila, od tada su redovito prisutne na ulicama.

Platnene tenisice s bijelim džonom i kapicom s vremenom su postale zaštitni znak kreativaca, osobito umjetnika i glazbenika. Nosili su ih svi - od Elvisa do Kurta Cobaina - te im osigurali kultni status. I to ne samo za to razdoblje, već i za desetljeća nakon.

Osim što svi dobro znaju što su starke, one su jedne od rijetkih modela tenisica koje se mogu uklopiti u bilo kakav stil – od punka do glamura.

Koliko su univerzalno privlačne postaje jasno za vrijeme održavanja Tjedana mode u modnim prijestolnicama od New Yorka do Pariza. Tada modne urednice i blogerice svoje outfite "začine" kultnim modelom koji je prepoznatljiv na prvi pogled.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 02: Clara Cornet poses with a Louis Vuitton clutch and Sacai X Converse shoes after the Sacai show at the Grand Palais during Paris Fashion Week Womenswear SS18 on October 2, 2017 in Paris, France.  (Photo by Vanni Bassetti/Getty Images)
Getty Images
Clara Cornet nosi ih s Louis Vuitton torbicom za Tjedan mode u Parizu

PARIS, FRANCE - OCTOBER 03: Claire Bermann poses wearing Converse shoes after the Olympia Le Tan show at the Rex Club during Paris Fashion Week Womenswear SS17 on October 3, 2016 in Paris, France.  (Photo by Vanni Bassetti/Getty Images)
Getty Images
Claire Bermann na Tjednu mode u Parizu

Upravo su legendarne starke česti odabir na ulicama New Yorka i Los Angelesa gdje u njima šeću poznate dame koje od robusnosti više vole jednostavnost i klasiku Converse modela. Glumice Katie Holmes (39) i Millie Bobbie Brown, zvijezda serijala "Stranger Things", dokaz su da ih se može nositi na najrazličitije načine. Naime, Katie je u njima prošetala New Yorkom uskladivši ih s jednostavnim trapericama i tamnoplavim balonerom, dok je 13-godišnja glumica u njima stigla na svečanu dodjelu SAG nagrada i prošetala crvenim tepihom: uskladila ih je s nježno ružičastom haljinom brenda Calvin Klein.

Osim glumica, vole ih i manekenke: Kaia Gerber (16), kći Cindy Crawford i muza njemačkog dizajnera Karla Lagerfelda, nosi ih uz sve zamislive kombinacije – od traper hlačica, kratkih ljetnih haljinica pa sve do jednostavnih kariranih hlača. Za zimsko vrijeme, u kombinaciji s debljom prošivenom jaknom i trapericama voli ih danska manekenka Helena Christensen (49), dok iz 27-godišnji model Chanel Iman (27) nosi uz ljetna izdanja poput lepršave bijele haljinice.

I dalje su najpopularnije one klasične bijele – visoke i niske. Ipak, danas možete birati između cijelog spektra boja, natpisa i uzoraka, iako su najsigurniji odabir upravo jednobojne: crvene, plave, sive i crne najlakše je uskladiti s različitim odjevnim kombinacijama. Osim između modela i boja, možete birati i materijale pa se u zimskim stajlinzima često nađu i one kožnate jer je nepropusni materijal za kišovite i snježne dane must have. Ponudu kultnih starki provjerite u trgovni ShoeBeDo!

Linker
26. travanj 2024 21:46