IMAXtree
tri savjeta za pametnu kupovinu

Kako odabrati idealnu kožnatu jaknu za sebe?

Kožnata jakna klasik je koji bi se trebao nalaziti u svakom ženskom ormaru. No kupovina odjevnog predmeta koji ćete nositi tijekom cijele godine nije toliko jednostavna, pogotovo ako se odlučujete za komad od prave kože – bilo bi glupo nepromišljeno potrošiti velik novac.

Za početak, kožnata jakna treba pristajati kao salivena: mora biti dovoljno uska da ocrtava liniju tijela, a opet dovoljno široka da u hladnijim mjesecima ispod nje možete odjenuti debelu vestu. Zadnja stvar koju želite jest jakna koja vam je u ramenima prevelika ili pak, predugačka - pogotovo kad su rukavi u pitanju.

Zatim, koju boju i model odabrati? Je li jakna iz vaših snova klasična crna motoristička, možda neka u vibrantnoj boji ili pak moderna, boje konjaka, s ruskom kragnom? Sve su to pitanja na koja treba odgovoriti prije nego li se odlučite za kupnju idealnog modela. Donosimo nekoliko savjeta uz koje će donošenje ispravne odluke biti jednostavnije!

Materijal

Ako već imate izgrađen osobni stil, ne bi vam trebalo biti žao potrošiti koju kunu više na jaknu izrađenu od prave kože: osim što ćete je nositi godinama, sa svakim idućim nošenjem kožnata će ljubimica izgledati sve bolje.

Pripijena jakna od prave kože (1195 kn, Massimo Dutti)

Kožnata jakna (2190 kn, Uterqüe)

Za one koje zaziru od materijala životinjskog podrijetla, tu su modeli od veganske kože. Radi se o u potpunosti biorazgradivom materijalu izrađenom od – gljiva. Mekša je od antilopa, izuzetno izdržljiva, vodootporna, prozračna i potpuno prirodna. Uz to, jeftinija je od prave kože.

Jakna od veganske kože s aplikacijama (1047,83 kn, Nasty Gal)

Druga je pak opcija umjetna ili eko koža koja je zbog svoje niske cijene idealna za sve one koje vole imati više modela na raspolaganju.

Jakna s efekom brušene kože (399,90 kn, Zara)

Kroj

Osim materijala, najvažniji faktor u odabiru prave jakne je kroj. Obavezno obratite pažnju na ramena i rukave – izbjegnite preveliko i predugačko. Jer iako se možda radi o vašem konfekcijskom broju, zahvaljujući rukavima koji sežu do pola šaka djelovat će kao da vam je jakna prevelika. S druge pak strane, visoke žene trebale bi se pobrinuti da nađu model sa što dužim rukavima iako niti 'prekratki' nisu tragedija – izgledat će izvrsno dok majica ili vesta proviruje iz njih.

IMAXtree

Sitnije žene trebale bi birati kraće krojeve – idealno modele koji sežu do struka. U svemu mnogo duljem djelovat ćete niže i zdepastije. Naravno, to se ne odnosi na oversized modele, za koje je jedino bitno da ne sežu do polovice stražnjice jer se radi o najširem dijelu tijela koji se na ovaj način vizualno dodatno proširuje.

Boja

Crna i smeđa klasici su s kojima ne možete pogriješiti, no ako ste ljubiteljica jarkih boja i priželjkujete upravo takvu jaknu, obratite pozornost na omjer cijene i 'nosivosti'. Također, one u svjetlijim bojama brže će se ofucati, pogotovo ako su od umjetne kože.

Plava kožnata jakna (2190 kn, Uterqüe)

Linker
17. travanj 2024 15:22