Boja ljeta

Odjeća i nakit u boji koralja: Ulov iz morske šume

Boje mediteranskih i pacifičkih koralja prevladavaju u mnogim kolekcijama jer ističu preplanulu put, a isti zadatak ima i koraljni nakit...

Koralji, drevnog naziva ‘kameni cvijet’, nisu ni kamen ni biljka, već životinja. I to zaštićena, te stoga još cjenjenija. Posebno su traženi oni s područja Mediterana i Jadrana zbog žarkocrvene boje po kojoj su i poznati. No u trendu su i ružičasti koralji koji ‘rastu’ u Tihom oceanu, otkriveni u Japanu krajem 19. stoljeća. ‘Koralji iz Pacifika rijetko su jednake boje, imaju bijele žile i mrlje, veći su i deblji od crvenih pa su prikladni za graviranje’, kaže Anja Mučić, koja je sa životnim partnerom Vittorijem Ceccarinom vlasnica brenda Clara Stones trgovine i koraljne radionice u Dubrovniku.

Naušnice od ružičastog koralja, Clara Stones

A boja koralja ima istaknuto mjesto u ovosezonskim kolekcijama. Kad je Karl Lagerfeld, kreativni direktor kuće Chanel, zamišljao svoju grčku božicu - temu resort kolekcije, vidio ju je u haljinama boje koralja, koji je i u vrijeme stare Grčke bio vrlo cijenjen. Tradicijom se nadahnuo i Naeem Khan, indijski dizajner s njujorškom adresom, koji je lepršave večernje haljine ukrasio uzorkom koraljnih grančica.

Revija Naeem Khan

Američka glumica Jessica Biel u kreaciji Elie Saab

I dok komad koraljnog nakita pristaje uz sve odjevne kombinacije, na odjeći ružičastocrvene koraljne nijanse poželjni su crni, bijeli te tirkizni detalji. U nastavku pogledajte trendi koraljne komade koje je pronašla naša stilistica Ivana Pavić.

Privjesak s crvenim koraljem, Lapidarium

Pamučna majica (www.balmainjeans.com)

Menbur broš od akrila i legure cinka (290 kn, Karla)

Ruksak od eko kože (210 kn, Parfois)

Hlače od viskoze s volanima (299 kn, H&M)

Naušnice (Clara Stones)

Marc Jacobs marama od svile i vune (2990 kn, Elysées Boutique)

Kožnate espadrile (774 kn, Paramount)

Haljina od viskoze (930 kn, Liu·Jo)

Pamučna haljina (349,90 kn, Mango)

Coccinelle kožnata torba (2330 kn, Karla)