GloriaIN
OGRLICE I NARUKVICE

Sasvim neobičan nakit

U potrazi za idealnim blagdanskim darom isplati se pronjuškati po Facebook dućanima s originalnim ogrlicama i narukvicama od konopa, pleksiglasa, kristala i drva.

Iva Stojković Jewelry

Profesorica komparatistike i bohemistike nakit izrađuje od osnovne škole, ali tek je prije sedam godina osnovala brend pod vlastitim imenom. Komade futurističkog štiha od pleksiglasa i čeličnih vijaka te nešto manje avangardne kreacije iz kolekcije naziva Light series Iva Stojković (39) pili, brusi te ručno finišira u svojem pulskom studiju. Osim standardnog aluminija, čelika, drva i srebra, u novoj će kolekciji zasjati i biseri različitih oblika. Nakit se može kupiti u Komo design storeu (Pula), Sole Luni (Poreč), Prostoru (Rovinj) te zagrebačkom MSU-u, a putem Facebooka se naručuje izrada komada po želji. Uskoro se planira i pokretanje webshopa preko kojeg će se prodavati nakit čije se cijene kreću od 90 do 1400 kn.

By Mare

Kada se ne bavi vođenjem novigradskog informacijskog centra Kula Buta Natura 2000, Marija Sjauš Baždarić (39) stvara ogrlice, narukvice i torbe od ribarskog konopa pod nazivom By Mare. Diplomirana ekonomistica prije godinu dana za sebe je izradila ogrlicu, a nakon toga uslijedile su i narudžbe prijateljica. Materijala je oduvijek imala po kući s obzirom na to da je kreativkin suprug Ante po zanimanju ribar, samo je trebalo naučiti plesti masivni konop. Za izradu pojedinog komada treba joj i do dva dana pa ogrlice i narukvice izrađuje u malim serijama. Ručno šije poludrago kamenje, lance i morske minerale, a odnedavno je počela konop ukrašavati i bojama za tekstil. Cijene nakita kreću se od 150 do 300 kn, a kupiti se može u zagrebačkom Modnom kolektivu te putem Facebook stranice.

Lis

Činjenica da pojedini kristali mogu pozitivno utjecati na raspoloženje, emocionalnu ravnotežu te kreativnost oduševila je studenticu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, modnu dizajnericu i ilustratoricu Anđelu Markušić (25), i fotografa Dinu Brkića (24) pa su osnovali brend narukvica s kristalima Lis. Na ručno rađene kreacije od pamučnog konca - čija se veličina može mijenjati - nižu se jedan ili tri kristala koji se razlikuju po boji i strukturi pa je svaki komad unikat. Cijene nakita kreću se od 80 do 150 kn, a može se kupiti u Planetopiji i Galeriji Link (Zagreb).

Eli’s Fantasy

Maštarije o dizajnu nakita diplomirana je ekonomistica prije sedam godina odlučila pretočiti u stvarnost te je osnovala brend Eli’s Fantasy. Oblik koji želi izraditi Jelena Štimac (35) najprije nacrta u kompjutorskom programu i potom strojno izrezuje, a zatim slijedi najkreativniji dio - iscrtavanje geometrijskih motiva i koloriranje akrilnim bojama za drvo. Riječanka ponekad svoj omiljeni materijal zamijeni kožom i špagom te tada - osim naušnica, narukvica i broševa - nastaju i statement ogrlice. Cijene nakita kreću se od 40 do 220 kn, a naručiti se može putem Facebooka ili web trgovine Etsy.

Linker
16. travanj 2024 02:16