Getty Images
gloria in

Zimski stilski plus: Modna inspiracija za debele minuse

S obzirom na trendovsku isprepletenost sportskog i šminkerskog stila, danas je ponekad teško procijeniti je li kombinacija namijenjena stazi ili gradskoj špici.

Kad temperaturni minusi rastu, modni kriteriji padaju - na velikoj hladnoći većini je najvažnije da im je toplo. Srećom, sport i moda se prožimaju, a granice između odjeće za fizičke i poslovne aktivnosti sve su fleksibilnije. Osim toga, sve je teže razlučiti je li odjevna kombinacija namijenjena skijaškoj stazi ili gradskoj špici... Odgovor često leži u onome što je na ramenu - skije ili poslovna torba.

Getty Images

Trend je postao popularan naročito nakon što je u aktualnoj kolekciji pariške modne kuće Balenciaga njezin kreativni direktor Demna Gvasalia, modni 'vunderkind' iz Gruzije, skijaške jakne kombinirao s poslovnim odijelima koja imaju omčicu za petu poput skijaških hlača iz 80-ih pa sve zajedno izgleda poput retro kombinacije s nekog od mondenih skijališta.

Getty Images

Obrnuti je zaokret napravio francuski brend Moncler koji je Rene Ramillon, zagriženi ljubitelj alpinizma, osnovao 1952. kako bi proizvodio odjeću za ekstremne zimske uvjete. S vremenom - naročito otkako je krajem osamdesetih za kreativnu direktoricu postavljena dizajnerica Chantal Thomass - ime Moncler postalo je sinonim za trendovsku zimsku odjeću koja se nosi u sasvim nesportskim prigodama. Ovosezonska je kolekcija, primjerice, spoj krzna, vunenog štofa i hi-tech tkanine male gramaže i velikih toplinsko-izolacijskih svojstava, a u dizajnerskom smislu - kombinacija motiva tirolske nošnje i futurističkih elemenata poput metalik sjaja, naglašenog volumena i čiste forme.

Ovo udruživanje tradicije i modernog dominira i drugim kolekcijama: u trendu su puloveri s geometrijskim motivima nalik na one iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, jakne od ovčjeg krzna s upadljivim metalnim zatvaračima, vjetrovke od tkanine srebrne boje punjene specijalnim vlaknima, čupave čizme, šubare te kape s krznenim pomponom.

Getty Images

Odabrala: Iva Gradišer

Fotografije: Matej Dokić

Linker
19. travanj 2024 03:17