Goran Mehkek / CROPIX
Mali vodič poslovnog odijevanja

Katarina Peović kratkom haljinom digla prašinu! Pitali smo stručnjake kako se primjereno odjenuti za Sabor

Saborska zastupnica jučer se na sjednici Sabora pojavila u outfitu koji nitko nije očekivao. On ne bi bio sporan da je njezina haljina bila nešto dulja, ali duljina do pola bedra izazvala je više pažnje nego ono što je političarka govorila. Naši modni stručnjaci objasnili su nam pravila poslovnog odijevanja i dali prijedloge kako da ono bude itekako zanimljivo, a opet elegantno.

Pažnju s treće sjednice Hrvatskog sabora odvukao je stajling saborske zastupnice Radničke fronte Katarine Peović (45). Naime, Peović je na sjednicu ušetala u crnoj haljini dužine do pola bedra, čime je prekršila poslovni dress code kakav se očekuje od političara i političarki.

Zagreb, 150920.
Markov trg.
Sabor.
3. sjednica Hrvatskoga sabora.
Na kojoj jsu zastupnici  postavljali zastupnicka  pitanja Vladi Republike Hrvatske - aktualno prijepodne. 
Na fotografiji: Sandra Bencic i Katarina Peovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Katarina Peović prekršila je poslovni dress code.

Njezin modni odabir bio je, najblaže rečeno, neprimjeren jer je dužina kakvu je nosila Peović van okvira poslovnog odijevanja. Kako bismo doznali primjeren način odijevanja za Sabor, pitali smo naše stiliste i dizajnere za prijedloge poslovnih outfita.

Pravila su tu s razlogom

Modni dizajner i stilist Ivan Friščić smatra da su pravila poslovnog odijevanja tu s razlogom i da je pristojno odijevanje dio poštovanja prema instituciji.

Zagreb, 060417.
Ivan Friscic je stilist, modni dizajner i vlasnik modnog brenda DeLight.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX
Ivan Friščić

"Najbolji izbor za Sabor svakako je dnevno-poslovna haljina, bila ona uska ili široka. Najvažnije je zapravo da je decentno zatvorena i da je dužina tik do koljena ili duže. Dekolte je također dopušten, ali, naravno, ne do pupka", predlaže Friščić.

Nadalje, smatra Friščić, nikada nećemo pogriješiti ako spojimo sako sa suknjom i bluzom ili pak samo bluzu sa suknjom.

Karirana midi haljina, Zara, 299,90 kuna

Sako s efektom preklopa, Massimo Dutti, 1199 kuna

Top puf rukava, Mohito, 99 kuna

"Business attire" i "business casual" nije isto

Stilistica Barbara Repe istaknula je razliku između dva načina poslovnog odijevanja - "business attire" i "business casual" - koje mnoge zbunjuje pa ih često miješaju i tako rade kardinalne greške.

John Pavlish
Barbara Repe

"'Business attire' zapravo je formalni način poslovnog odijevanja i u većini slučajeva podrazumijeva kostime, duge hlače, haljine dužine do ispod koljena, elegantne bluze i košulje, dok 'business casual' odijevanje podnosi opuštenije krojeve, majice s printevima, traperice i slično", objasnila je Repe.

Dakle, za Sabor bi se, kaže stilistica, svakako trebalo odijevati na prvi način.

"Jest da je 2020. godina i granice u odijevanju su dosta nejasne, ali pravila postoje i njih se trebalo držati. To, naravno ne znači da moramo samo nositi stroge, jednolične kostime jer u današnje vrijeme imamo na izbor mnogo poslovne odjeće koja nije monotona, kako bojom, tako i krojem. To su, primjerice, 'culotte' hlače u kombinaciji s bluzom koja ima neki fora detalj, hlače mrkva kroja u spoju sa satiniranom košuljom i sakoom...", predlaže Repe.

Ženski sako 399,90 kuna, hlače 179,70 kuna, Varteks

Karirane suknja-hlače, Massimo Dutti, 599 kuna

Košulja s leptir mašnom, Reserved, 139,90 kuna

Čipka i etno motivi ne dolaze u obzir

Uvriježeno pravilo elegantnog poslovnog odijevanja jest, tvrdi dizajner Ivan Alduk, da haljine pokrivaju koljena, dekolte nije prevelik te da su leđa pokrivena.

Alduk
Ivan Alduk

"Ta pravila bi svakako trebalo poštivati; ako zbog ničeg drugog, onda zato da se javnost bavi vašim djelovanjem, a ne odijevanjem. Kod poslovnog odijevanja, u ovom slučaju za Sabor, trebalo bi izbjegavati presvečane haljine i raskošne materijale poput čipke, satena ili pak etno motiva", poručuje dizajner.

Najbolje rješenje po njegovom mišljenju su pencil suknja, jednostavna bluza i sako.

Kombinacija strukiranog sakoa na zvonoliku ili plisiranu suknju je također prikladan, poslovan i moderan izbor, kao i haljina s rukavima koju se u struku može naglasiti remenom.

"Jako je važno da tkanine budu prikladne. Dakle, nećete pogriješiti s hladnom vunom, viskozom, pamukom", dodaje Alduk.

Trapez suknja, Orsay, 249,90 kuna

Haljina s rukavima i remenom, Alduk, 1300 kuna

Prugasti sako, Liu Jo, 2130 kuna

Poslovno odijevanje ne mora biti dosadno

Svi troje modnih stručnjaka smatraju da poslovno ne znači nužno i - dosadno.

"Odijevanje je zapravo igra i tako bismo mu trebali pristupiti. Svaka kombinacija može biti i primjerena za određenu priliku, ali i zanimljiva ako je začinimo detaljima. To može biti fin komad nakita, marama s nekim zanimljivim uzorkom, ukosnica, torba s nekim detaljem", ističe Friščić.

Vratna marama s uzorkom lanca, Mohito, 59 kuna

Istog mišljenja je i Repe koja kao prvu stvar u razbijanju monotonije poslovnog odijevanja vidi boje i uzorke.

"Ne trebamo nositi samo crno-bijele kombinacije jer postoji toliko mnogo nekonvencionalnih načina slaganja boja i uzoraka. Primjerice, monokromatski outfiti u pastelnim nijansama su uvijek dobrodošli - klasični su, a ujedno imaju 'ono nešto'", zaključuje Repe.

Torba je, kaže Alduk, vrlo važan detalj koji ne smijemo zanemariti, baš kao i šal.

Saddle torba sa životinjskim uzorkom, H&M, 217,43 kune

"Klasika nikad nije dosadna, ako je kvalitetna i ako je na jednostavan način podignemo s nekom zanimljivom torbom, šalom ili pak decentnim nakitom. Na tržištu je jako puno modela poslovnih haljina koje već imaju neko zanimljivo rješenje, a koje se mogu nositi i više puta", kaže Alduk.

Čitajte i:

Uske traperice su (napokon) out! Ovih 13 trendi modela transformirat će vas u kraljicu stila

Slažete li se? Kažu da su ovo najljepše haljine s filmskog festivala u Veneciji

Spoj vintage i modernog: H&M jesenska kolekcija idealna je za sve prilike, izabrali smo top komade

Linker
08. ožujak 2024 13:07