Instagram
GLASS LAND

Anja Jelavić izrađuje unikatni nakit u koji će se zaljubiti minimalistice: Otkrila nam je sve o Tiffany tehnici kojom nastaju

Ogrlice, naušnice, prstenje... Sve to nastaje u kreativnoj radionici Anje Jelavić, magistrice umjetnosti koja je odlučila istražiti Tiffany tehniku izrade nakita te pokrenuti vlasititi brend Glass Land. Svaki komad Anjinog nakita je unikatan i ističe se upečatljivim izgledom koji je u kratkom roku našao svoju vjernu publiku. Anja je nedavno lansirala i novu kolekciju nakita, a sve o svom brendu, inspiraciji i tajni uspjeha nam je otkrila u razgovoru.

Tko se krije iza Glass Land nakita, kako je započela vaša kreativna priča?

- Iza Glass Landa krije se Anja Jelavić, inventivna djevojka s diplomom magistre umjetnosti. Iz spoja naučenog te ljubavi prema modi, umjetnosti i sklonosti prema estetici proizašao je i Glass Land brand. Za vrijeme studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci osjetila sam potrebu istražiti Tiffany tehniku, uložiti u strojeve i alat te se baciti u izradu nakita. Prvenstveno sam nakit izrađivala za sebe jer mi je bio potreban predimenzionirani i upečatljiv nakit te je tako nastao i prvi prsten koji je upotpunio moj monokromatski način odjevanja. Nisam stala na tome, već sam proširila ponudu na lančiće, naušnice na iglu te viseće naušnice, ogrlice i naušnice u kombinaciji s poludragim kamenjem, narukvice, a s vremenom i uporabne i ukrasne proizvode za dom kao što su zidna ogledala, satovi, noćne lampe, božićni i uskršnji ukrasi.

Vaš nakit je rađen od stakla u Tiffany tehnici - možete li nam pojasniti o kakvoj se tehnici radi?

Inače je poznatija po stolnim lampama ili vitrajima u crkvama no ja sam ju prenamijenila i prilagodila izradi nakita. Što se "potrošnog" materijala tiče, koristi se kvalitetno i specijalizirano staklo za izradu Tiffany tehnike, bakrene folije, bezolovni kositar, razne tekućine za lemljenje, poliranje, završni finiši, patine...No uz to su potrebni i strojevi. Kao dodatke koristim nehrđajući čelik ili metale bez nikla kako bi bili sigurni za kožu te pogodni za ljude s alergijama.

Glass Land

U ponudi se također mogu pronaći i komadi u kombinaciji sa poludragim kamenjem kao što su Ahat, Ametist, Onyx, Gorski kristal ili Vulkanski kamen koji je posebno zanimljiv jer se u njega može nakapati kap do dvije eteričnog ulja koje se lagano otpušta kroz dan. Posebnost Glass Land nakita, osim u samoj tehnici je i ta što svaki proces izrade izrađujem sama, tako da kupac na kraju dobije zaista dio mene zarobljen u malom umjetničkom djelu.

Po čemu se vaš nakit ističe u moru ostalih dizajnera i koliko se na našem tržištu teško probiti?

Glass Land nakit ističe se po mnogo čemu. Počevši od same tehnike koja nije zastupljena, pogotovo ne na našem području. Nije baš uobičajeno na sebi nositi stakleni nakit, pogotovo ako znamo da se originalno u Tiffany tehnici izrađuju stolne lampe. Također se ističe i po samom materijalu, posebno napravljenim staklima koja dolaze u prekrasnim bojama i šarama. Često dobijem upit da li će se nakit razbiti u slučaju da padne na pod. Moram napomenuti kako se ne radi o klasičnom, lako lomljivom staklu te da je svaki komad nakita testiran i potpuno siguran.

Glass Land

Nemoguće je napraviti dva jednaka komada, tako da ni naušnice kao par nisu potpuno jednake. Posebnost se nalazi i u saznanju da je svaki komadić prošao kroz moje ruke minimalno desetak puta, da je proizašao iz ljubavi i strasti za nečim posebnim te da iza njega stoji magistra umjetnosti. Smatram kako je naše tržište dovoljno veliko kako bi svaki dizajner, umjetnik ili kreativac mogao izraziti svoju strast i biti prepoznat ako dovoljno vjeruje u ono što stvara i uživa u svakom segmentu svog posla. Vjerujem da svi imamo priliku izraziti sebe i pretočiti mali dio svog bitka u ono što stvaramo te da je u tome tajna uspjeha.

U čemu nalazite inspiraciju, kako izgleda nastanak jednog komada nakita?

Inspiraciju pronalazim u samom komadu stakla kojem se u potpunosti prilagodim. Želja mi je stvoriti jednostavan nakit, drugačiji od već viđenog, tehnikom koja nije svakom dostupna. Svaki komadić nakita u sebi sadrži malo umjetničko djelo bez pretjerane intervencije, dopuštajući staklu da pokaže svu svoju ljepotu i raskoš. Zato su oblici koje često radim jednostavnih oblika i linija. Nakit koji izrađujem je čist i bezvremenski, podiže svaku odjevnu kombinaciju i može se nositi u svakoj prilici, a za izradu jednog komadića stakla potrebno je nekoliko sati.

Ploča stakla se prvo ocrtava i kadrira kako bi se dobile što zanimljivije i oku privlačnije šare, zatim se ti oblici režu dijamantnim nožem i lome posebnim klještima za staklo. Nakon rezanja dolazi proces brušenja stakla koji iziskuje veliku preciznost i strpljenje, pogotovo ako se izrađuje krug, prepoznatljiv oblik Glass Land ponude. Staklo se brusi sve dok se ne dobije savršen oblik, a sam proces ovisi i o staklu koje se koristi. Određeno staklo je puno deblje i kompaktnije pa je tako i proces puno zahtjevniji i iziskuje više vremena i pažnje. Nakon brušenja i raznih provjera da li je staklo savršenog oblika i da li su rubovi dovoljno glatki slijedi čišćenje i nanošenje bakrene folije.

Glass Land

Prije faze lemljenja, bakrena folija se treba dobro pritisnuti štapićima za staklo kako se ne bi prilikom nošenja odvojila i kako bi kositar lijepo prionio na nju. Što se samog lemljenja tiče potrebne su razne tekućine kako bi se kositar "ulovio" na bakar. Kositar koji se koristi je bezolovni te u sebi ima i određeni postotak srebra kako bi bio nosiv i kako ne bi štetio koži. Nakon poliranja, gotovom proizvodu je potreban jedan dan kako bi se potpuno osušio i bio spreman za pakiranje ili daljnje dovršavanje u vidu stavljanja na lančiće ili dodavanje udica, ovisno o tome koji se predmet izrađivao.

Svi komadi su zaista posebni i drugačiji - koji je ipak najpopularniji?

Primijetila sam da djevojke najčešće kupuju prstene i naušnice. Posebno su im zanimljivi veliki prsteni jer se u njima kriju prekrasni pejzaži i zaista im nije potreban nikakav drugi nakit koji bi upotpunio odjevnu kombinaciju. Posežu i za naušnicama na iglicu jer lijepo pašu svim crtama lica te su zanimljive iz razloga što ne mogu biti potpuno jednake te tako dolaze u prekrasnim mismatched kombinacijama. Lančiće kupuju žene i muškarci koji vole imati jedan nakit koji neće skidati sa sebe, a lijepo će izgledati uz jednostavan t-shirt kao i na svečaniju košulju.

Glass Land

Možete li izdvojiti svoj omiljeni komad, krije li se iza njega neka posebna priča?

Često nosim svoj nakit jer zaista volim kako izgleda i kako se ja osjećam kad ga nosim. Znam da kad izađem iz kuće neću sresti nikoga tko ima isti komad nakita kao i ja, što mi je vrlo bitno. Volim kombinirati sav svoj nakit, no postoje komadi bez kojih nikako ne izlazim iz kuće. Na desnoj ruci uvijek nosim mali crni prsten, a na lijevoj mijenjam veliki ovisno o tome što nosim i kamo idem. Uz prstene kombiniram lančiće no nešto češće posežem za naušnicama koje ponekad stavim u dvije različite boje kako bih dodatno skrenula pažnju na njih.

Kako provodite vrijeme kada ne izrađujete nakit?

Vrijeme i dalje najčešće provodim u ateljeu slikajući i stvarajući. Trudim se što češće putovati pa makar i na jednodnevne izlete, družiti se s dragim ljudima, bježati iz vreve grada u nekakvu osamu gdje punim baterije. Često u ruci držim fotoaparat te istražujem mogućnosti vlastitog tijela kroz umjetničku fotografiju, pišem svoje misli na komadiće papira koje nesvjesno sakrivam po kući kako bih ih u neočekivanom trenutku pronašla i ponovno zalutala u vlastite misli.

Što možemo očekivati u budućnosti, pripremate li nešto novo?

Nedavno sam izbacila novu kolekciju za jesen/zimu. Radi se o malo drugačijem nakitu koji i dalje sadrži segment minimalizma i geometrije no nešto je bogatiji te je izrađen od više dijelova. Što se budućnosti tiče, rekla bih da se svašta može očekivati od mene. Imam nekakve želje i ciljeve koje ne bih ovom prilikom htjela otkrivati, ali radim na tome da dođem do njih na polagan i siguran način.

Glass Land

Glass Land

Linker
20. travanj 2024 08:25