Desserto.com
Hvalevrijedan projekt

Dva prijatelja mijenjaju modnu industriju: Iz kaktusa napravili materijal koji izgleda poput prave kože

Adrián López Velarde i Marte Cázarez iz Meksika napravili su alternativu kožnom materijalu i to od pustinjskog kaktusa kako bi podigli svijest o zaštiti okoliša i svijeta u kojem živimo.

Koliko god da je izdržljiva i dobro izgleda, koža jednostavno nije dobra za okoliš. Prema američkoj udruzi za zaštitu životinja PETA, svake se godine za potrebe modne industrije ubije milijarda životinja, prvenstveno zbog kože, a dva prijatelja tome su odlučila stati na kraj.

Adrián López Velarde i Marte Cázarez iz Meksika uspjeli su iz vrste kaktusa zvane opuncija napraviti materijal "Desserto". Iako je na opip prilično tvrd, debeo i ne može se tako lako savijati, potpuno je drukčiji kada se obradi i izgleda poput prave kože. Zbog činjenice da je napravljena od biljke koja može preživjeti u pustinji bez gotovo imalo vlažnosti, ova koža ne upija toliko vode.

Njihova tvrtka zove se Adriano Di Marti, a na pronalazak alternativnog rješenja potaknulo ih je nekoliko stvari: patnja životinja, pretjerana upotreba gnojiva u proizvodnji pamuka, kao i činjenica da 80 posto odjeće završi na odlagalištima ili u spalionicama.

"Zemljini prirodni resursi sve više nestaju, a modna industrija k tome nažalost doprinosi. Bilo nam je važno napraviti liniju održivog materijala kako bismo podigli svijest o zaštiti okoliša i svijeta u kojem živimo", rekla su dva prijatelja koji su osnovali i tvrtku Adriano Di Marti.

Koža dobivena iz kaktusa obojana je prirodnim bojilima koja nisu štetna za okoliš, a što se tiče izdržljivosti materijala, on može trajati čak cijelo desetljeće. Od njega su kreatori uspjeli napraviti torbe, cipele, odjeću pa čak i sjedišta za auto.

Ono što je najbolje u cijeloj priči jest što je cijena ovog materijala ista kao i cijena prave kože, bez obzira na to što je organskog podrijetla, te je djelomično razgradiv pa čak i elastičan.

Linker
19. travanj 2024 05:12