Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić
 CROPIX
uigrani tim

ELFS-i slave 15 godina: S nama su se prisjetili starih trenutaka kojima se danas smiju

Originalni, zabavni i uvijek svoji - dizajneri Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica, koji stoje iza modnog brenda ELFS, već dugi niz godina djeluju na hrvatskoj modnoj sceni te su postali jjedno od naših najprepoznatljivijih dizajnerskih imena. Povodom 15. rođendana, koji će proslaviti 13. travnnja, otkrili su nam što nas očekuje, a osvrnuli smo se i na same početke sada jednog od najzvučnijih imena na modnoj sceni.

Jeste li oduvijek znali da ćete postati modni dizajneri?

- Obojicu su nas kao djecu privlačile krpice i voljeli smo lijepe stvari. Imali smo bake koje su šivale i tako se zapravo počeo razvijati naš interes za nešto što je kasnije postala naša profesija.

Kako danas gledate na svoje početke i što vam je u početku stvaralo najviše problema?

- Jako smo ponosni na cijeli naš put. Oduvijek smo vjerovali u svoj talent i imali jasnu viziju onog što želimo. Polako smo razvijali našu priču i koncept te smo uložili puno truda, ali se i odrekli nekih stvari kako bismo radili ono što volimo. Naravno da smo na tom putu nailazili i na probleme, no nikada ih nismo doživljavali nepremostivim preprekama već samo dijelom tog puta.

Split, 080515.
Modni dvojac ELFS koji cine dizajneri Aleksandar Sekulica i Ivan Tandaric otvorio je vlastitu trgovinu branda ELFS u Splitu.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
CROPIX
Aleksandar Šekuljica i Ivan Tandarić

Na koji trenutak u karijeri gledate kao onaj presudan?

- Teško je izdvojiti samo jedan trenutak. U ovih petnaest godina susretali smo se s brojnim iskušenjima, no najbitnije je da smo iz svake situacije izvukli neku pouku i da nam nikada nije ponestalo elana i entuzijazma.

Iza sebe imate brojne revije, možete li izdvojiti neku zanimljivu anegdotu kojoj se danas smijete?

- Pamtimo jedan davni Cro-a-porter, koji se odvijao u jesen. Naša je revija bila planirana za kraj programa, nakon pauze, no kako je zahladilo, organizator je odlučio da neće biti pauze. Bili smo skroz nespremni na tu promjenu - u trenutku kad je najavljena naša revija, manekenke nisu bile ni odjevene. Ta panika i nevjerica sada je nešto čemu se smijemo, ali tada nam je to bio kraj svijeta.

Zagreb, 031118. 
Mimara.
Humanitarni dogadjaj Kreirano srcem.
 Na reviji su predstavljene nove sluzbene uniforme Hrvatske turisticke zajednice koje potpisuje modni dvojac ELFS, a nosili su ih dvadeset i dvije dame iz razlicitih podrucja hrvatskog javnog zivota.
Na fotografiji: grupna fotografija svih manekenki s dizajnerima.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
Humanitarna revija 'Kreirano srcem' modnog dvojca Elfs 2018. godine

Radite u paru - oko čega se najčešće porječkate i kako rješavate razmirice?

- Karakterno smo različiti i oboje smo jako temperamentni. Odnos nam povremeno bude turbulentan, no svjesni smo da obojica uvijek gledamo u interesu brenda. Vrlo smo dobar i uigran tim, i tu mislim i na sve naše drage suradnike, što je u konačnici i dovelo do naših rezultata. S obzirom na opseg posla, nema tu puno mjesta za durenje. Pametniji popusti i idemo dalje…

Brojne Hrvatice nose vaše kreacije, ali koju svjetsku zvijezdu biste voljeli vidjeti u Elfs komadima?

- Ponosni smo na sve naše suradnje tijekom proteklih godina. Svaki put smo se trudili povezati našu modnu priču s osobom koja je na neki način činila cjelinu dijeleći naš stav i viziju. Ipak, naša najveća inspiracija i zadovoljstvo su naše klijentice koje su za nas jedine prave zvijezde zbog kojih ovo na kraju i radimo.

Zagreb, 181012.
Westgate.
Veceras je odrzana prva vecer modne revije Cro a porter. Svoje dizajne predstavili su Hippy Garden, Sonja Lamut, Jet lag i Elfs.
Na slici: Elfs, Jelena Rozga i Ana Rucner.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
CROPIX
Cro-a-porter 2012. godine

Koja vam je kreacija posebna i koja se priča krije iza nje?

- Najdraži komadi su nam oni koji su proizvedeni u velikim serijama i koji su bili komercijalno najuspješniji. Asortiman koji nosi potpis branda ELFS svake je godine sve veći, a posebno smo uživali u osmišljavanju te proizvodnji školskog programa za djecu. Naša najnovija pustolovina je i ELFS Home koji je u vrlo kratkom vremenu pronašao put do brojnih domova i obitelji. Trudimo se uvijek donositi nešto novo i vjerujem da ćemo ispričati još puno dobrih priča u budućnosti.

Zagreb, 081009.
Prva vecer Cro a portera na Zagrebackom velesajmu.
Na fotografiji: Revija Elfs.
Foto: Marko Miscevic / CROPIX
CROPIX
Cro-a-porter revija 2009. godine održana na Zagrebačkom Velesajmu

Gdje danas pronalazite inspiraciju za svoje kreacije i koliko se vaš modni put promijenio u ovih 15 godina?

- Trudimo se osluškivati potrebe naših klijentica i sa svakom novom kolekcijom nadograđivati našu priču. Naravno da se naša vizija žene mijenjala kako smo i mi odrastali, a posljednja kolekcija predstavlja veliki odmak. Iako dizajnom i dalje potičemo ženstvenost, nova kolekcija iskorak je prema minimalizmu. Linije su jednostavne i stroge, a poigravali smo se sa zanimljivim konstrukcijskim rješenjima.

Smatrate li da smo modno osviješteni narod? Koji biste stilski savjet dali svakoj ženi?

- Apsolutno smo modno osviješten narod, iako smo u nekim stvarima možda malo prepovršni. No, drago nam je da je kultura odijevanja usađena u nas. Žene bi se prvenstveno trebale svidjeti same sebi, osjećati se ugodno u svojoj koži, a moda se ne bi trebala doživljavati preozbiljno. To je naš savjet svim ženama.

Zagreb, 070418.
Botanicki vrt.
Modna revija Elfsa u jedinstvenom ambijentu Botanickog vrta.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media
Elfs revija 2018. godine održana u ambijentu Botaničkog vrta

U subotu slavite 15 godina, kakva modna priča nas očekuje, spremate li neka iznenađenja?

Revija u Hrvatskom institutu za povijest bit će nešto intimnija nego što ljudi očekuju od nas. Ambijent je prekrasan i u potpunosti odgovara duhu kolekcije Chameleon te ideji žene koja ima više lica. Bit će to spoj umjetnosti, povijesti i mode u čijem će središtu biti žena koja slavi svoju ženstvenost, a istodobno želi biti elegantna, svoja i posebna.

Linker
15. travanj 2024 04:16