Instagram
forever 21

Godina u modi obilježena bankrotima: Još jedan high street brend se nalazi u problemima

Nakon niza luksuznih i high street brendova koji su se našli u financijskim problemima, još jedan omiljen među trendsetericama možda će podnijeti papire za bankrot.

Nakon niza luksuznih i high street brendova koji su se našli u financijskim problemima, još jedan omiljen među trendsetericama možda će podnijeti papire za bankrot.

Američki brend Forever 21 nalazi se pred bankrotom, pišu strani mediji. Forever 21 nije potvrdio zatvaranje trgovina, no čelnici tvrtke razmišljaju o proglašenju bankrota nakon pada prodaje i zarade.

Navodno je brend već razmatrao druge financijske opcije i surađivao sa savjetnicima kako bi se riješili nakupljenog dugovanja, no svi pregovori su stali. Ova vijest dolazi kao još jedna u nizu ove godine koju su bankroti modnih kuća obilježili.

U svibnju ove godine britanski Top Shop zatvorio je sve svoje trgovine u SAD-u, nakon što im je od 2016. godine prodaja počela drastično padati - dijelom zbog web giganta poput Asosa s kojim se nisu mogli nositi, zbog neuvođenja inovacija, ali dijelom i zbog seksualnih optužbi koje su stigle na adresu vlasnika Phillipa Greena.

Uz Top Shop koji zatvara trgovine i Forever 21 koji je korak do bankrota, početkom kolovoza bankrot je proglasio i slavni njujorški Barneys, koji je prvi puta bankrot proglasio i 1996. godine. Ovoga puta razlog su bile visoke najamnine, ali i pad prodaje što je uzrokovalo zatvaranje više poslovnica diljem zemlje.

Modni svijet je potresla vijest i o propasti brenda Sonia Rykiel, nekadašnjeg francuskog simbola modnog bunta i boho chica. Kako se nije uspio pronaći kupac za kuću Sonia Rykiel, tvrtka je otišla u likvidaciju što je označilo njezin konačni kraj. U propast ju je odveo novi vlasnik iz Hong Konga.

Roberto Cavalli, Diesel i Charlotte Russe još su neka od imena koja se nalaze na popisu propalih ili koji se nalaze u financijskim problemima. Online trgovine stvaraju sve veće probleme za brojne kuće, osobito one luksuzne, no problem se krije i u poslovanju kojemu je potreban zaokret prilagođen novome dobu.

Prema američkom zakonu o bankrotu (poglavlje 11), tvrtka nakon proglašenja bankrota ima određeno vrijeme za reorganizaciju i oporavak, a takva sudbina po svemu sudeći čeka i Forever 21.

Linker
27. travanj 2024 05:45