Model walks on the runway during the Dolce Gabbana Fashion show during Milan Fashion Week Spring Summer 2019 held in Milan, Italy on September 23, 2018., Image: 388083360, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Model walks on the runway during the Dolce Gabbana Fashion show during Milan Fashion Week Spring Summer 2019 held in Milan, Italy on September 23, 2018., Image: 388083360, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA

Kraj talijanskih provokatora

Još jedan skandal: Samo dan prije otkazana milijunska revija, a sve zbog nevjerojatnih izjava talijanskog dizajnera

Još jednom se modni dvojac Dolce&Gabbana našao u centru pozornosti, ali negativne: ovog puta je dizajner Stefano Gabbana objavio uvredljive i rasističke poruke, a na meti su mu se našli Kinezi.

Modna kuća Dolce&Gabbana jedan je od najpoznatijih luksuznih brendova koji obožavaju zvijezde, ali modni dvojac koji stoji iza tog imena se svako toliko nađe u medijima z krivih razloga. Naime, ovih se dana umjesto o njihovim kreacijama pričalo o videima naslovljenima „eating with chopsticks“ ususret modnoj reviji u Šangaju u kojima se modelu objašnjava kako jesti talijansku hranu kao što su pizza i špageti sa štapićima. Brojni su ih prozvali jer trivijaliziraju kinesku kulturu i prikazuju Kineskinju na stereotipan pa čak i rasistički način.

Naravno da ti komentari nisu oduševili dizajnerski dvojac, a Stefano Gabbana se odlučio i obračunati s nekim kritičarima putem poruka. Nažalost, nije slutio da će te poruke biti objavljene.

Stefano je tako u dopisivanju s Michaelom Phuong Thanh Tranova napisao da je „većina Kineza glupa“, da će u intervjuima govoriti da je Kina zemlja govana i ignorantska prljava mafija. Nakon toga su se počeli javljati ljudi koji su odlučili bojkotirati najavljenu reviju u Šangaju, a najveći udarac primili su kada je modeling agencija China Bentley objavila kako će svi njihovi modeli – ukupno 24 – bojkotirati show na kojem su trebali nositi novu kolekciju. Uskoro nakon toga je revija otkazana - i to samo dan prije nego je trebala biti održana pa se troškovi broje u milijunima.

Stefano se nakon toga ispričao na svojem profilu, ali je za sve optužio hakere, što mu nitko nije povjerovao.

- Moj Instagram profil je bio hakiran. Odvjetnici rade na tome. Volim Kinu i kinesku kulturu. Žao mi je za sve što se dogodilo – napisao je, a isprika je objavljena i na službenom profilu brenda, no prekasno da bi se spasila višemilijunska revija koja je trebala biti "njihovo ljubavno pismo Kini". Ipak, ovo nije prvi put da se dvojac Dolce i Gabbana našao u centru pozornosti zbog toga što im je "jezik brži od pameti".

Prije tri godine su u intervjuu za jedne talijanske novine izjavili, iako su obojica gej, da se protive roditeljstvu istospolnih partnera, a djecu začetu potpomognutom oplodnjom nazvali sintetičkom. Na njihove izjave reagirali su brojni slavni, među kojima i glazbenik Elton John koji ih je prozvao rečenicom: "Kako se usuđujete moju djecu nazvati sintetičkom i osuđivati potpomognutu oplodnju zahvaljujući kojoj su brojni postali roditelji. Vaše arhaično razmišljanje nije u skladu s ovim vremenom, baš kao ni vaša moda. Nikad više neću nositi Dolce&Gabbana". Tada su brojni pozvali na bojkot, ali njihove kreacije i dalje možemo vidjeti na crvenom tepihu i raznim događanjima.

Dolce & Gabbana
Spring Summer 2019
Ready to Wear Milan Fashion Week, Image: 389778638, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@photoshot.com London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment
Profimedia, Uppa entertainment

Ipak, još su jednom na sebe navukli bijes kada je Gabbana ovog ljeta na Instagramu napisao kako je pjevačica Selena Gomez "stvarno ružna", a nešto prije toga je vjenčanicu talijanske modne blogerice Chiare Ferragni, koja je odabrala haljinu kuće Dior, nazvao "jeftinom". Osim što vrijeđa ljude ničime izazvan, Stefano loše podnosi i kritiku pa često vraća s uvredama: nedavno je kritičare nove kolekcije cipela Dolce&Gabbana nazvao debelima jer nije bio zadovoljan s onime što je čuo.

Stefano kaže kako ne vjeruje u političku korektnost, a nije mu problem ni izjaviti kako seksualno zlostavljanje nije nasilje. S obzirom na to da su iza njega, pa tako i iza brenda, već brojni skandali, teško je za očekivati da će ovaj bojkot napokon i potrajati i da će ih se dosad vjerna publika odreći jer su se svaki put brzo vratili. Ipak, ovog puta ih se odlučio odreći Net-a-Porter, najveća online platforma za prodaju luksuznih modnih brendova, što bi moglo značiti da je lavina krenula.