ROME - JULY 16 : The stylist Josef Thimister (born in Belgium, leaves in Paris)outside the cube of his fashion performance during fashion week on July 16, 2002 in Rome, Italy (Photo by Franco Origlia/Getty Images)
Getty Images
ROME - JULY 16 : The stylist Josef Thimister (born in Belgium, leaves in Paris)outside the cube of his fashion performance during fashion week on July 16, 2002 in Rome, Italy (Photo by Franco Origlia/Getty Images)
Getty Images

NAKON DUGE BORBE S DEPRESIJOM

Kako je jedan od najperspektivnijih dizajnera na kraju otišao zaboravljen od svih

Prošlog je tjedna, nakon duge borbe s depresijom, preminuo dizajner Josephus Melchior Thimister. Bio je "najbolji dizajner svoje generacije", nazivali su ga modnom zvijezdom novog stoljeća, vodio je modnu kuću Balenciaga punih pet godina te nakon toga pokrenuo svoje couture i ready-to-wear linije. Ipak, kada nas je napustio prije tjedan dana većina nije prepoznala njegovo ime.

Dizajner Josephus Melchior Thimister, koji je preminuo u 58. godini života nakon dugogodišnje borbe s depresijom. Borio se s depresijom, ali i s nemogućnošću da se izbori za svoje mjesto u modnoj industriji nakon što se postavio kao jedan od značajnijih dizajnera u devedesetima. Vogue ga je 2000. stavio na listu dizajnera koji su tek na početku svoje karijere pa je tamo njegovo ime stajalo uz danas vrlo značajne dizajnere kao što su Nicolas Ghesquière, Hedi Slimane, Viktor & Rolf i Junya Watanabe.

A model presents a creation by Dutch designer Josephus Thimister during the Autumn/Winter's 2010-2011 ready-to-wear women's collection show PARIS-FRANCE 24/01/2010/1001250926, Image: 227177435, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ALFRED / Sipa Press / Profimedia
ALFRED / Sipa Press / Profimedia

Rođen je u Maastrichtu u Nizozemskoj, školovao se u Engleskoj i Belgiji, a jednu od prvih prilika dao mu je legendarni dizajner Karl Lagerfeld. On mu je odmah priznao da je previše dobar da bi bio asistent, ali je unatoč tome radio za njegov brend sve dok nije dobio poziciju kreativnog direktora modne kuće Balenciaga 1992. godine.

, Image: 343952286, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Zeppelinphoto / Profimedia
- / Zeppelinphoto / Profimedia

Njegova debitantska revija, u kojoj su se izmjenjivali bijeli i crni komadi, privukla je veliku pozornost, a Thimister je dobio veliku podršku. Nakon 10 kolekcija, ipak je odlučio napustiti luksuzni brend i pokrenuti vlastitu modnu liniju.

, Image: 344248756, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Zeppelinphoto / Profimedia
- / Zeppelinphoto / Profimedia

Thimister je radio puna tri mjeseca kako bi predstavio haute couture kolekciju koja se sastojala od 49 komada koje je predstavio na Tjednu visoke mode u Parizu 1996. godine. Nakon te kolekcije, na kojoj je želio predstaviti visoku modu za svakodnevne stajlinge, proglašen je krunskim princom haute couturea. Ipak, on je već tada bio svjestan da bez jače podrške neće moći opstati. Dizajnirao je za druge, manje modne brendove, ali i za svoju ready-to-wear kolekciju, ali nije doživio uspjeh u 2000.-ima. Zapravo je pao u zaborav. Pokušao se vratiti 2010. s haute couture capsule kolekcijom, ali nije uspio dobiti dovoljno pozornosti. On se držao pravila koja su vrijedila u devedesetima i nije se uspio prilagoditi novim zahtjevima tržišta. Uz veliki pritisak i stalno natjecanje u modnoj industriji, nije pomagalo ni to što se godinama borio i s depresijom i u svemu na kraju ostao zaboravljen, čak i u modnoj industriji.

, Image: 343952416, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Zeppelinphoto / Profimedia
- / Zeppelinphoto / Profimedia