Promo Ana Maria Ricov
Promo Ana Maria Ricov

zima u bojama

Minimalizam sa stilom: Ana Maria Ricov ima veselu novu kolekciju

Suptilna fluktuacija meditativnog, atraktivnog, dekorativnog i tekstilnog glavna su okosnica aktualne kolekcije zagrebačke dizajnerice Ane Marije Ricov za sezonu jesen/zima. Nadahnuta vizualno ekspresivnim pravcem u umjetnosti, minimalizmom, kreativka se poigrava i propitkuje linije, oblike i njihove međusobne odnose te ih nastoji u primjenjivoj i nosivoj inačici implementirati na svakodnevnu odjeću.

Minimalistička umjetnost je u svojem obliku maksimalno pročišćena te njeguje kvalitete kao što su red, jednostavnost i sklad. Slikovni jezik geometrijske apstrakcije, utemeljen na korištenju jednostavnih geometrijskih oblika te dinamičnih boja ostavlja estetski iznimno jak dojam. Upravo takva je posljednja AMR kolekcija kojom se provlače neizostavni zimski komadi poput kaputa, dolčevita i tunika.

Promo Ana Maria Ricov
 

Promo Ana Maria Ricov
 

Iako inspiraciju crpi iz različitih grana umjetnosti, kultura ili pak svakodnevnih atmosfera, dizajnerica ostaje dosljedna svom vizualnom izričaju te se nastoji promišljeno i diskretno nadovezati na posljednju kolekciju. Oštre linije, jednostavni geometrijski oblici, te jasni prijelazi boja, ključni su elementi nove kolekcije.

Promo Ana Maria Ricov
 

"Geometrija me oduvijek privlači. Traženje sklada između linije i boje vječni su mi izazov. U ovoj kolekciji željela sam manipulirati bojom, kontrastima, linijama i oblicima te kombinacijom istih postići harmoniju i balans. Minimalisti Ellsworth Kelly i Frank Stella potpuno su me oduševili svojim pročišćenim i jednostavnim, a opet vrlo izražajnim i efektnim pristupom kompoziciji. Smionim i maštovitim senzibilitetom prema kombinacijama boja ostavljaju nepresušan izvor inspiracije koja se može primijeniti u bilo kojem mediju."

Promo Ana Maria Ricov
Promo Ana Maria Ricov

Manipulacijom elemenata - kao što su boja, tonovi, oblici, linije i teksture, dizajnerica postiže vrlo dinamičan karakter kolekcije gdje njeguje opuštenu i vrlo nosivu formu odjevnih predmeta te nadodaje:

Promo Ana Maria Ricov
 

"U svakoj kolkeciji neovisno o sezoni primarna misao i zadaća su mi da osmislim funkcionalan i udoban odjevni predmet u kojemu će se žena osjećati slobodno, nesputano, ženstveno, a opet drugačije i posebno. Dakle funkcija je na prvome mjestu nakon koje slijedi estetika, gdje nastojim osmisliti vizualno atraktivne i modno vječne komade."

Promo Ana Maria Ricov
 

Osebujan potpis dizajnerice ne prati slijepo trendove, već se na smion naćin uklapa u trenutnu modu ostavljajući iza sebe bezvremenske komade koji uspješno opstaju neovisno o trendu i sezoni.

Promo Ana Maria Ricov
 

"Promišljajući svaku novu kolekciju, esencijalna strategija stavljena je na vječnost odjevnog predmeta te mogućnost njegove transformacije ovisno od osobe koja ga nosi. Iako u mojim kolkecijama nikada nećete naći primjerice jeans, moji komadi savršeno pristaju i na takve, klasične i basic komade. Neovisno nosite li casual, sporty, elegant ili business look, AMR komad moći ćete uvijek uklopiti u svoju dnevnu ili večernju kombinaciju."

Promo Ana Maria Ricov
 

Kolekcija je koloritno zasićena i snažna ali tonalitetom izbalansirana. Prevladava dominantna oker žuta boja u kombinaciji sa crnom uz nijanse lososa, tirkiza, nijanse plave te maslinasto zelene. Precizna konstrukcija te pomno odabrani materijali neizostavni su element svake kolekcije. U kontekstu odabira tkanina, akcent je stavljen na teksturirane materijale koji svojim sastavom i posebnom obradom omogućuju udobnost, eleganciju i izdržljivost. Kaputi su izrađeni od vunenih tkanina poput kuhane vune, Shetland vune te vunenih velura, a suknje, bluze, hlače i haljine od poliviskoza te vunenih mješavina.

Promo Ana Maria Ricov
 

Neopterećenim ispreplitanjem linija u odnosu na oblike, stapanjem konstrukcijski neobičnih rezova i jednostavne forme te eksperimentiranje bojama u kontekstu dinamike i sinergije, dizajnerica je odala svojevrsni homage minimalizmu.