Matea Smolčić Senčar
DOK DRUGI ZATVARAJU

Nakon više od 30 godina: Zagrebačka dizajnerica Nada Došen ostvarila je svoj životni san

Dok mnoge modne kuće zatvaraju trgovine, zagrebačka dizajnerica Nada Došen nakon više od trideset godina karijere otvorila je prvi vlastiti prodajni prostor, u kojem su uz odjeću njezina brenda DNK dostupni dodaci avangardnih domaćih kreatora.

Mjesec dana uoči 56. rođendana zag­rebačka modna dizajnerica Nada Došen ostvarila je svoj životni san. U središtu rodnog grada otvorila je vlastiti dućan, koji bi se, umjesto imenom modne marke DNK, mogao nazvati i "crno-bijeli svijet Nade Došen". Naime, crna i bijela zaštitni su znak njezinih ženskih kolekcija, a u tim je bojama i interijer dućana za čiji je izgled najzaslužniji Nadin nećak, student arhitekture Sven Došen.

20.05.zagreb
nada došen
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar

- Otkako sam na modnoj sceni, čeznem za vlastitim prostorom u kojem bih brend digla na višu razinu. Godinama surađujem s domaćim i inozemnim dućanima, što je super. Međutim, tu ne možete diktirati način na koji će netko izložiti vašu robu. Prostor sam tražila dugo, a za pronalaženje je najzaslužniji moj suprug Igor Bočkaj, umirovljeni branitelj, koji je u tom dijelu posla daleko sposobniji nego ja. A nećak i ja odavno smo "kliknuli" i ono što ja ostvarim kroz tkaninu, on je postigao u prostoru - govori Nada Došen, u čijem je butiku još nekoliko brendova. Ali i oni su u funkciji njezinih kreacija jer se stilski nadopunjuju.

20.05.zagreb
nada došen
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar
Nakit Ivana Midžića dostupan je u dućanu

Riječ je o nekolicini dizajnera s kojima godinama surađuje. Tako su uz bijele i crne hlače, suknje, haljine, bluze, košulje, sakoe ili kapute dostupni i šeširi zagrebačke modistice Nade Kobali, nakit zagrebačkih umjetnika Sanje Fabijančić, Ivana Midžića te iz riječkog atelijera Vilene i Morane Brukete, potom kožnate torbice Dunje Sučić i tkani unikatni šalovi marke Breaking the Waves Sanje Šebalj.

20.05.zagreb
nada došen
snimila-matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar
Uz odjeću brenda DNK, u dućanu se mogu kupiti šeširi i kape Nade Kobali

- Moja je misija da na jednom mjestu ženi ponudim odjeću i pripadajuće dodatke u kojima će se osjećati sretno. I to mi je najvažnije. Zato su moji odjevni komadi ugodni, podatni i mekani, a naglasak je na geometriji i čistoći linija - zbog čega najprije vidite ženu, a ne što nosi - objašnjava Nada Došen te priznaje da najveći dio dana provodi u svojoj radionici.

Ondje završava i kolekciju za ljeto 2020., koju će u srpnju predstaviti na međunarodnom sajmu mode Gallery Düsseldorf. Svaki se komad šiva u dva primjerka jer, osim u Njemačku, modeli prvi put putuju i u New York, na tamošnji sajam mode.

Model iz kolekcije za jesen/zimu ‘19./’20. sašiven je od crnih tkanina različitog sjaja, a ta boja dominira i u dućanu za čiji je izgled zaslužan dizajneričin nećak

- Početkom svibnja, baš u vrijeme otvaranja butika, potpisala sam i ugovor s američkom agenticom, koja će ondje predstaviti kolekciju. Proteklih godina naši su kupci bili dućani diljem Europe, najviše iz skandinavskih zemalja i Rusije, a sada nam se otvara i američko tržište - kaže Nada Došen.

U svijet mode ušla je kao srednjoškolka, u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, a usavršila se na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Nakon više od 30 godina u modi, otkriva da je prepoznatljivost svojih radova zapečatila još na maturalnoj večeri. Naime, njezina je kreacija bila - hlače s topićem, koje je osmislila i sašila sama.

Kreacija iz 1988., kad je Nada Došen bila članica MODAGRAM-a, predstavljena je diljem svijeta

- Aladin, odnosno dimija-hlače od svjetlucavog bijelog materijala i bijeli šljokičasti topić, jer su tada šljokice bile u modi, izdvajali su se među silnim haljinama. Već tada sam znala što želim i bila sam silno ponosna na komplimente koje sam dobivala. Mnogi me pitaju kako ne pogriješiti, što je "najsigurnije" odjenuti za neku svečaniju prigodu. Većina će reći - mala crna haljina. No i tu je mogućnost greške velika. Primjerice, ako je haljina preuska ili preširoka, preduga ili suviše kratka u odnosu na figuru, i u tom idealnom komadu izgledat ćete smiješno. Dakle, nema univerzalnog pravila. Najvažniji je individualni pristup jer svaka je žena posebna. Upravo se u tome kriju i čar i izazov mode - kaže Nada Došen, čija 16-godišnja kći, Paula Bočkaj, odlikašica i državna prvakinja u tae kwon dou, već ima izgrađenu osobnost pa kad je o modi riječ, ne traži savjete ni od tate ni od mame.

Skica iz diplomskog rada 1985. pokazuje sklonost avangardnom izričaju

- Ponekad mi je žao, a onda se sjetim sebe u tim godinama. Znala sam što želim i hoću, a takva je i ona. Sva je u znanosti, u konačnici želi biti astrofizičarka. Meni je samo važno da radi ono što želi, da bude sretna. Ja sam svoje želje i snove ostvarila kroz DNK by Nada Došen, a moji najdraži neka to ostvare u područjima koja njih ispunjavaju - kaže kreatorica.

Linker
11. travanj 2024 09:30