Getty Images
u 86. godini

Preminuo legendarni modni dizajner Karl Lagerfeld

U 86.godini života u Francuskoj je preminuo jedan od najuspješnih modnih dizajnera, Karl Lagerfeld.

Još prije mjesec dana kada je izostao njegov tradicionalni naklon na kraju showa Chanel couture na Tjednu mode u Parizu, kojim je redovito od 1983. pozdravljao svoju publiku, bilo je jasno kako je legendarni dizajner u lošem zdravstvenom stanju.

'Kreativni direktor Chanela, gospodin Lagerfeld, je bio umoran pa je zamolio Virginie Viard, ravnateljicu kreativnog studija kuće da ga zamijeni i na tradicionalnom pozdravu na kraju showa goste pozdravi u pratnji mladenke', objavljeno je tada.

Preminuo je danas u američkoj bolnici u Parizu, javljaju tamošnji mediji. Poznat je i po svojoj dugovječnosti koja je rijetka u ubrzanom i prevrtljivom modnom svijetu - na čelu je Chanela bio je od 1983., radio je za Fendi, a imao je i vlastitu modnu liniju Karl Lagerfeld.

- Imam veliku sreću što mogu raditi ono što najviše volim i to u savršenim uvjetima. Ne moram se ni s kim svađati. Moji ugovori s Chanelom i Fendijem su doživotni. I nisam umoran. Mrzim spore ljude. Užas - izjavio je prošle godine Lagerfeld te ustvrdio: - Za mene je normalno puno raditi. Ali s druge strane, ja nisam normalan. Ja u tome uživam i ne moram se prisiljavati.

Kad su ga 1983. pozvali da postane glavni dizajner u kući Chanel, na opće je zgražanje suzdržane kostimiće i bisere spojio s kožom, lancima i motorističkim čizmama, i postigao uspjeh: modna kuća koja je od smrti svoje utemeljiteljice Coco 1971. posrtala i tonula, ponovno je osvojila tržište i danas zarađuje i do deset milijardi dolara godišnje.

Virgine Viard, Karl Lagerfeld and Hudson Karoenig on the catwalk
Chanel Metiers d'Art 2018-2019 show, Runway, New York, USA - 04 Dec 2018, Image: 400505616, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Virgine Viard, Karl Lagerfeld i Hudson Karoenig, 2018. godina

O njemačkom modnom čarobnjaku snimljen je i dokumentarac '7 Days Out'. Kamere su ga pratile dok se u siječnju prošle godine pripremao za reviju pod nazivom “Vrtna zabava”, koja se održala u pariškom Grand Palaisu, gdje je kreator stvorio cijeli jedan čarobni francuski vrt s fontanom, tisućama ruža i ljupkim stazicama kojima su šetale manekenke u njegovim nadahnutim kreacijama za proljeće/ljeto 2018. Revija je tradicionalno završila s manekenkom u vjenčanici, Sudankom Adut Akech Bior, koja je izjavila da nikad nije nosila tako čudesnu haljinu.


Linker
19. travanj 2024 16:24