Getty Images
Proljeće/ljeto 2018.

Tjedan mode u Parizu: Dizajnerske krpice za van i svaki dan

Kreativci koji vode dvije najvažnije francuske modne kuće - Dior i Saint Laurent, predstavili su svoja viđenje žene za nadolazeću sezonu koje su u sukobu. I dok Saint Laurent djevojka hoda u seksi minicama, Diorova djevojka ponosno nosi majice s feminističkim natpisima.

Dizajnerska zvijezda kuće Saint Laurent, Anthony Vaccarello novu je kolekciju odlučio prikazati ni manje ni više nego podno najposjećenije svjetske turističke atrakcije – Eiffelovog tornja. Po pisti izgrađenoj preko fontana na trgu Trocadero manekenke su hodale u minicama i zanimljivim cipelama - pažnju su privukle čizme od brušene kože nabrane oko gležnja i one preko koljena ukrašene perjem. Voluminozne lepršave košulje s dubokim dekolteom nose se na kožnate hlačice, a šljokičaste i baršunaste haljine s pufastim rukavima na seksepilne štikle s kristalićima. "Saint Laurent djevojka se želi zabavljati. Ona nije depresivna. Uživa u životu!" izjavio je glavni krivac za glamuroznu kolekciju.

Za razliku od kolege koji je suknje kratio najviše što može, kreativna direktorica francuske kuće Dior, Maria Grazia Chiuri je ostala vjerna suknjama midi dužine od tila ispod kojih su se nazirale retro gaćice visokih struka. Ženstvena kolekcija obiluje dizajnerskim komadima "za svaki dan" poput traper patchwork jakni posuđenih iz 70-ih godina prošlog stoljeća, ali i prozirnim haljinama ukrašenim crtežima nalik onim dječjim. Manekenke su nosile i francuske kape, kožnate kombinezone, šljokičaste haljine na preklop te prugaste breton majice s feminističkim natpisima poput citata iz eseja spisateljice Linde Nochlin "Why Have There Been No Great Women Artist?".

Linker
12. travanj 2024 10:21