Getty Images
NAJBLIŽA SURADNICA

Zna se nasljednica Lagerfelda: Prva žena na čelu nakon Coco Chanel

Nakon vijesti da nas je u 86. godini života napustio jedan od najboljih modnih dizajnera Karl Lagerfeld, modni svijet je s nestrpljenjem čekao vijest o njegovom nasljedniku.

Dugogodišnjeg kreativnog direktora modne kuće Chanel Karla Lagerfelda na tom će mjestu zamijeniti njegova dugogodišnja "desna ruka" Virginie Viard. Odluka je objavljena u službenom priopćenju francuske modne kuće gdje stoji kako će "najbliža suradnica Karla Lagerfelda preuzeti kreativnu oko kolekcija te da će se pobrinuti da ostavština Gabrielle Chanel i Karla Lagerfelda živi i dalje".

Virgine Viard, Karl Lagerfeld and Hudson Karoenig on the catwalk
Chanel Metiers d'Art 2018-2019 show, Runway, New York, USA - 04 Dec 2018, Image: 400505616, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Virgine Viard, Karl Lagerfeld i Hudson Karoenig, 2018. godina

Njemački modni dizajner je s modnom kućom Chanel imao potpisan doživotni ugovor i godinama se nagađalo tko bi kultnog kreativnog direktora mogao zamijeniti nakon što on umre. Iako je on favorizirao Hedija Slimanea, iz kuće su još prije dvije godine demantirali da bi on dolazio u obzir, a spominjala su se i druga velika modna imena kao što su Marc Jacobs i Haider Ackerman. Ipak, Viard je bila osoba od povjerenja više od tri desetljeća: u Chanel je stigla četiri godine nakon Lagerfelda te ju je Karl redovito pozivao da se nakon održane revije s njom nakloni publici i time pokazivao koliki je njezin doprinos u cijelom kreativnom procesu, a da su bili stvarno povezani dokazuje i činjenica da su zajedno napustili Chanel 1992., kada je Karl na pet godina postao kreativni direktor kuće Chloé. Upravo je ona sama izašla na modnu pistu prije nekoliko tjedana kada su iz modne kuće Chanel samo kratko poručili da je Karl umoran.

PARIS, FRANCE - JANUARY 22: Chanel Studio Directeor Virginie Viard and a model pose on the runway during the Chanel Spring Summer 2019 show as part of Paris Fashion Week on January 22, 2019 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Virginie Viard s Chanel mladenkom

Nakon smrti kreativnog direktora samo su iz Chanela objavili tko će nastaviti njegov posao, ali nova osoba se traži za još dva brenda koje je vodio - Fendi i Karl Lagerfeld, kuća koju je nazvao po sebi. Iz talijanske modne kuće su poručili kako će svojem kreativnom direktoru najprije odati počast revijom u sklopu Tjedna mode u Milanu te nakon toga objaviti tko će biti njegov nasljednik, dok su iz brenda koji nosi njegovo ime objavili da će uzeti neko vrijeme za žalovanje zbog odlaska legendarnog dizajnera.

Linker
07. travanj 2024 03:43