Marita Stanić
Urbane sentimentalke

Pet lakih komada: Nataša Mihaljčišin naslijeđe naših baka pretvorila u romantično-moderne haljine

Nekad su se tabletići koristili na svakom komadu pokućstva i elektonike, danas su oni sentimentalni komadi, nasliješeni od baka, modna kreatorica upravo je od njih i ostalih nostalgičnih tkanina napravila modernu ljetnu kolekciju.

Mala kolekcija ljetnih haljina koje su nastale kao dekonstrukcijski dijalog s naslijeđenim ukrasnim tekstilom. Radi se mahom o ručno tkanim lanenim i pamučnim tkaninama koje su prvobitnu funkciju imale kao plahte, ručnici ili stolnjaci oplemenjeni minucioznim vezom, suptilnim heklanim detaljima i drugim načinima izrade tradicionalne čipke.

Marita Stanić

Marita Stanić

Kako se emotivnost podređuje estetici, a ukras traži svoje opravdanje ili ga drsko apstrahira, raščlanjivanje u kontekstu odjeće želi uvijek stvoriti novu vrijednost, ili neki novi život. Na taj način se događaju susreti različitih vremena pa se naizgled neka tradicionalna tehnika heklanja tabletića, pojavljuje kao sofisticirani komentar nepotrošnosti ljepote.

Marita Stanić

Marita Stanić

Ili se jednostavno s ruba plahte smjelo preseli na obrub oko vrata. Ne skrivajući svoje porijeklo niti se plašeći susreta sa škarama koje će joj oštro skratiti prvobitnu duljinu i u njenoj svježoj rani podcrtati poetiku dekonstrukcije, njena nova estetizacija zagovara oksimoron modne neprolaznosti.

Marita Stanić

Marita Stanić

Marita Stanić

Pročitajte i:

Đurđa Tedeschi glavna na dubrovačkoj špici: Omiljenu crnu odjeću zamijenila hit komadima u ljetnom điru

Moderna Femme Fatale: Preobražaj Ivane Mišerić uz pomoć mora i zlatnog sjaja

Ljeto nije otkazano! Iz ''Charlie designa'' stiže ljetna kolekcija koja će vas oduševiti

Nesvakidašnji modni editorijal kreativki iz Pule: Upoznajte neodoljivu La Barbie en Rose

Linker
18. travanj 2024 16:22