Vladimira Spindler
MODNI LEKSIKON BARBARE PRPIĆ

Poznata glumica o svojoj velikoj ljubavi: 'Cipele su kao bomboni - ne mogu im odoljeti'

Za zagrebačku glumicu cipele koje nosi na sceni ‘igraju’ važnu ulogu jer diktiraju hod, držanje pa i karakter lika, a da ima više slobodnog vremena - šivala bi vlastite kreacije.

Glumici Barbari Prpić (41), koju 13. ožujka u ZeKaeM-u očekuje premijera predstave “Cement”, najvažniji dio kostima u svakoj su ulozi uglavnom - cipele.

- U jednoj predstavi nosila sam zaista visoke štikle, u kojima sam morala trčati i plesati dva sata. Ali na kraju je iz te muke izrastao cijeli moj lik - kaže Barbara, kojoj je i izvan scene obuća važan stilski element i jedna od rijetkih shopping slabosti.


NAJDRAŽI FETIŠ

Kako sam zbog svoje djece neprestano u pokretu, obično nosim tenisice ili crvene čizme marke Froddo - njih godinama skupljam i ne usudim se ni reći koliko pari imam. Nekada su se u Zagrebu prodavale cipele Španjolca Salvadora Sapena, koje sam kupovala kao opčinjena. U posljednje vrijeme najdraže su mi crvene špičaste štikle neobičnih potpetica. Kad sam ih ugledala u jednom izlogu u Ilici, smjesta sam ih kupila. Cipele su kao bomboni - ne mogu im odoljeti.

Vladimira Spindler
Trenutno su glumici ovo najdraže cipele.

FUNKCIONALNOST KAO PRIORITET

Većinom sam u monokromatskim kombinacijama, a svakodnevna su mi uniforma hlače ravnog kroja ili traperice, uz koje nosim dolčevitke, najčešće smeđe ili crne, i zimski kaput. Trenutačno sam u fazi kad mi je najvažnije da je ono što nosim - praktično.

SKRIVENI TALENT

Kad sam imala jedanaest godina, zaželjela sam trapez hlače, koje se tada nigdje nisu mogle kupiti. Sjela sam za sestrinu Singericu i naučila šivati. To je ljubav koja me ne napušta - jer gluma je neopipljiva, a komad tkanine oblikuješ i odmah možeš uočiti pogrešku ili uspjeh. Premda rijetko kad nađem vremena za šivanje, prošloga ljeta sam prijateljici Luciji Šerbedžiji napravila haljinu otvorenih leđa u boji lavande.

PROMIŠLJANJE MODE

Moda ne mora uvijek biti dopadljiva. Zato se obradujem kad vidim ljude koji ne robuju modnom diktatu i ne pokušavaju biti lijepi i skladni, već individualni na duhovit i malo uvrnut način. Nakon jedne premijere negdje sam ispod svoje fotografije pročitala da sam ružno odjevena: nosila sam haljinu s goblenom, bez ramena, a donji dio bio je od pink mreže. Bila je to intimna posveta mojoj preminuloj prijateljici, dizajnerici Ivani Popović jer ona je stvarala komade koji nikada nisu podilazili trendovima.

Vladimira Spindler
Posebnu strast Barbara gaji prema torbicama.

SUVENIR IZ NEW YORKA

Najčešće kupujem na gostovanjima u inozemstvu. Tako sam iz New Yorka prije 10 godina donijela divni crni kožnati kaput s tričetvrt rukavima, ruskom kragnom i velikim gumbima. Danima sam se nećkala da li da ga kupim jer bio je jako skup. Na kraju sam odlučila da će baš on biti suvenir i podsjetnik na 20 predivnih i ludih dana u gradu koji nikada ne spava.

TORBICA S PRIČOM

Imam četrdesetak torbica. Za svaki dan mi je najpraktičniji retro ruksak nizozemske marke Engel - izrađen od recikliranih plastičnih boca, ali najdraža mi je tamnoljubičasta baršunasta torbica s potpisom Vivienne Westwood. Dobila sam je na dar pa ima i sentimentalnu vrijednost.

Linker
24. travanj 2024 21:15