Helena Šopar i Tamara Rebić
 SOPAR
Poduzetnice i pol!

Sestre Šopar: Dijeli nas tisuće kilometara, svađamo se i mirimo, ali u jednom smo uvijek složne

Pronaći poslovnog partnera kojem u potpunosti vjerujete jednako je izazovno kao i osnovati brend odjeće bez iskustva u šivanju. S oba su se izazova susrele sestre Helena Šopar i Tamara Rebić, koje su u manje od dvije godine uspjele dokazati da se svaka prepreka zajedničkim snagama može savladati - njihova je priča o uspjehu zanimljiva i prije svega inspirativna!

Između njih ne postoji rivalstvo – osim što su sestre i najbolje prijateljice, otprije godinu dana su i poslovne partnerice. Model Helena Šopar (31) i magistra novinarstva Tamara Rebić (30) osnovale su modnu marku SOPAR pa sada zajedničkim snagama kreiraju komade posvećene njihovom rodnom otoku Pagu. U modnom su se poslu našle sasvim slučajno, a sve je počelo kad bi ih zbog komada koje su šivale kod krojačice, prolaznici zaustavljali po ulici.

Ljubav koju gaje prema modi navela ih je da zaplivaju poduzetničkim vodama, a međusobna povezanost ono je što im najviše pomaže u poslovnim izazovima - pa čak i kad su razdvojene tisućama kilometara. Nema bolje poslovne partnerice od sestre, pomislili biste kad čujete kako dvije kreativke uspješno vode svoj brend bez obzira na to što jedna živi u Londonu, a druga u Zagrebu. No, kad je osmišljavanje novih modela u pitanju, stvari ne prolaze tako glatko.

Lorna Kijurko
Kreacije iz nove zimske kolekcije SOPAR

"Posao smo podijelile pola-pola. Tamara se u Zagrebu bavi poslovima vezanim uz proizvodnju i prodaju, a ja sam na sebe preuzela marketing i društvene mreže, s obzirom na to da to mogu raditi iz Londona. U prosjeku se čujemo 20 puta dnevno! Čak su i haljine koje kreiramo pola Tamara, pola Helena. Ja skiciram ideju, a Tamara mi najčešće onda nešto dodaje i mijenja. Sve je puno lakše raditi u paru jer su dvije glave pametnije od jedne. I sreća je što smo sestre jer i kad se posvađamo, za 3 minute zaboravimo na to i idemo dalje" otkriva jedan od najuspješnijih modela agencije Midikenn. "Ja crtam kao dijete u prvom razredu osnovne škole, Helena je puno bolja u tome. Ali je nekad malo tvrdoglava pa kad vidim što je skicirala pitam ju - tko će to nositi osim tebe? Nekada se radi i o malo burnijim reakcijama, ali uvijek se nađemo na pola puta" izjavila je godinu dana mlađa Tamara.

Lorna Kijurko
Helena obožava haljinu Alice ukrašenu tradicionalnim motivom - paškom čipkom

No, nakon kreativnog dijela, slijedi onaj tehnički, za koji se slažu da je puno naporniji. "Nakon što odradimo kupnju materijala u Italiji, idemo na dogovor s konstruktoricom oko krojeva, zatim krojačice izrađuju uzorke pa onda usavršavamo modele. Bez obzira na to što je osmišljavanje kolekcije dugotrajno, to nam je ipak najlakši dio posla. Najteže nam je bilo postaviti brend na noge" zaključile su poduzetne sestre.

Lorna Kijurko
Plavi kaput s vintage gumbima Plum Pudding omiljen je Tamari

Lorna Kijurko
Za frizuru je bio zadužen Ivan Pervan, a make-up je djelo Dajane Pajkić

A kako je to odraditi sav posao bez podrške "seke", 31-godišnjakinja je osjetila na snimanju nove kampanje inspirirane pripovijetkom "Alisa u zemlji čudesa". Naime, zbog trudnoće mlađa sestra nije joj se mogla pridružiti na fotografijama, pa se tako Helena, osim u ulozi modela, morala snaći i kao producentica, stilistica, dekoraterka seta, ali i krotiteljica životinja. Na fotografijama je, poput prave profesionalke, pozirala sa psom Valterom i svinjom Frenkijem.

Sve za brend: Helena je spremno pozirala i s Frenkijem, svinjom koja teži 200 kg

Zimska kolekcija brenda SOPAR prepuna je komada od pliša, vune i čipke, a jedan od najupečatljivijih komada je heklana asimetrična vesta sa slovom S na leđima. Među 11 komada nalazi se i haljina od tvida, koju su prekrajale čak četiri puta te kaput s vintage gumbima "Plum Pudding" i plišana haljina "Alice" sa zanimljivom kragnom. "Kragna je inspirirana novaljskom tradicionalnom kapom s porubom od čipke, a sve čipkane detalje koji krase naše haljine izrađuju zlatne ruke tete Zagorke, 90-godišnje rođakinje naše bake" kažu sestre porijeklom s otoka Paga. Ženstvena kolekcija s pokojim predimenzioniranim komadom, obojena nijansama plave, zlatne i zelene, prava je interpretacija različitih stilova sestara - Tamara najčešće bira ženstvene haljine i štikle, dok Helena hoda u ravnim cipelama i oversized vestama.

Pogled iza scene - na snimanju s fotografkinjom Lornom Kijurko

Lorna Kijurko
Seoska idila na snimanju u kleti Grešna Gorica

Sva se odjeća može naručiti putem web stranice domaće modne marke, a komadi SOPAR već su otputovali i u Tokio i New York. Košulja Novaljka oduševila je domaće dame poput Ljupke Gojić Mikić, ali i strane trendseterice poput manekenki Cintije Dicker i Linde Vojtove, a sad je vrijeme da neke nove haljine, kaputi i veste osvoje srca obožavateljica mode: možda im se ostvari i želja da njihove komade isfura popularna Carrie iz serijala "Seks i grad" - glumica Sarah Jessica Parker.

Linker
22. travanj 2024 12:48